NX CAM, szerszámtartók létrehozása importált geometriából

A CAM-felhasználók gyakran definiálnak új szerszámtartókat, mert például új gép kerül a műhelybe, aminek az addigiaktól eltérő a főorsó kialakítása, vagy a zsugorbefogók már elhasználódtak, és már ugyanolyat nem árulnak.. Az új tartók felvitele rengeteg méréssel volt korábban kivitelezhető, fáradságos munka volt  még akkor is ha digitálisan rendelkezésre állt az információ. Egyre gyakrabban teszik elérhetővé a szerszámtartók modelljeit a gyártók, ezeket az NX-be korábban nem lehetett egyszerűen és megfelelő pontossággal létrehozni.

A Siemens készített korábban egy demo alkalmazást, de sajnos a köríveket egyenesekkel helyettesítette, ami miatt nem volt kellően pontos a konverzió.

A rádiuszoknál látszik a különbség, ami a külső rádiuszoknál problémás, (a tartó szerszám felőli végénél látszik jól) nagyobb rádiuszok esetén akár milliméteres különbség is adódhat, ami kis biztonsági távolság esetén a biztonságosnak ítélt pályát

Ezt korrigálandó fejlesztettük tovább, hogy megfelelően könnyen és pontosan lehessen a szerszámtartókat létrehozni.

Persze nem ez az egyetlen különbség, bár a fejlesztésnek ez volt a mozgatórúgója. Az szerszámtartó gyártója által közzétett modell orientációja sem volt mindegy az eredeti alkalmazásban, ez is orvosolva lett, legalábbis ami a főirányokat illeti. Továbbá a modellen lévő, forgástengelybe eső furatokat is kiszűri az alkalmazás, akár testmodell, akár görbék kerültek megadásra.

A konverzió modell esetén metszetgörbe alapján dolgozik, ahhoz, hogy korrekt eredményt kapjunk, a nem forgásszimmetrikus geometriákat előre le kell tisztítani. Az NX fúró-, és marószerszámok tartói négy paraméterrel leírható elemekből épül fel, alsó-, felső átmérő, magasság paraméterekkel leírható csonkakúpok (vagy hengerek), illetve azok alsó élén megadható rádiusz. Ha ezekkel közvetlenül nem adható meg egy-egy elem, (például belső rádiuszok esetén) akkor közelítésre kerül a geometria.

Amennyiben érdekli Önt is a megoldás, kérem keressen minket az nx@enterprisegroup.hu , vagy az nx@eplm.hu címeken.

 

Archívum