Professzionális Solid Edge szoftver otthoni felhasználásra is

A Solid Edge CAD szoftver széles körű funkcionalitással otthoni felhasználásra már ingyenesen érhető el.

 

A cím olvasása közepette sokan felkaphatják a fejüket, hogy egy tervezőszoftvert (CAD) otthon miért, mire és hogyan használnánk? A gyors válaszmegadás előtt merengjünk vissza egy kicsit az időben. Bizonyára sokan emlékszünk még arra, hogy a 2D-s rajzolószoftvereket floppylemezeken adogattuk egymásnak azért, hogy ne rajztáblákon pauszra kelljen rajzolni terveinket. Tény, hogy ez nem éppen a legideálisabb megoldás volt viszont kétségtelen, hogy a szoftver gyors terjedésében jelentős szerepet töltött be. A Windows előretörésével a lehetőségek kiszélesedtek és a kibővült funkcionalitású szoftverek méretei megnövekedtek, így a floppylemezek CD-re, DVD-re cserélődtek. Ha valaki nem a szürke utat akarta választani, akkor nyithatott a szabad forráskódú (open source) gépészeti tervező szoftverek irányába, amelyekből nem volt széles választék, de egy-két megoldás akadt Windows operációs rendszerre is.

A szoftverfejlesztők nagyon védték a saját know-how-jukat, így csak fokozatosan kezdtek nyitni a nem ipari felhasználók irányába. Ennek köszönhető, hogy az oktatási intézmények számára elérhetővé tették a speciális, oktatási verziókat költséghatékonyan vagy akár ingyenesen. Közben egyre nagyobb igény jelent meg arra, hogy a vállalatoknál dolgozó műszaki kollégák otthon, szabadidejükben is hozzáférjenek a céges tervezőeszközükhöz. Ennek a rugalmas licencelés és a céges szoftverpolitika adhatott zöld utat.

Azonban azok az érdeklődők el voltak hanyagolva, akik csak hobbyszinten szerettek volna valamilyen CAD szoftvert használni. Ők gyakorta nyúltak az oktatási verziókhoz vagy valamilyen más, kétes megoldáshoz.

Távoli víziók helyett átformálódó lehetőségek

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor a nagy szoftverfejlesztők folyamatosan kommunikálták a digitalizáció, az Ipar 4.0 szükségességét és mindenki óriási víziókat fogalmazott meg. Ezekkel a gondolatokkal nagyon sokan nem tudnak azonosulni, hisz annyira távoli, annyira misztikus, inkább szeretnék az apró, hétköznapi problémáikat megoldani egy jól használható ingyenes, professzionális CAD eszközzel. Egyre többször találkozunk azzal, hogy olyan egyedi helyzetekben, mint például egy lakásfelújítás hasznos kellék az ingyenesen használható Solid Edge 2D Free Drafting. Hajszálpontosan kiszerkesztett csempe vágási terv segíti a hidegburkoló munkáját megadva, hogy hol, milyen mintának és színnek kell következnie a csempézéskor.

Solid Edge 2D Drafting Free – 2D-s parametrikus rajzolás

 

Számtalan példát lehet hozni, hogy miért érdemes és célszerű előre megtervezni kényes részleteket annak érdekében, hogy a megfelelő eredmény fogadjon bennünket a felújítás után, erre pedig egy ingyenes 2D-s alkalmazás is tökéletes megoldás.

Egyidőben nagyon sok háztartásban megtalálható volt a nyomtató, mert fontos volt, hogy akkor és olyan dokumentációt állítsunk elő amire csak szükség van. Egy tipikus példa volt erre az adóbevallás, amikor még nem lehetett online beküldeni, akkor vagy a formanyomtatványt, vagy az elektronikusan kitöltött, de kinyomtatott verziót használtuk. Ma már nagyon sok háztartásban elérhető a 3D-s nyomtató, amely további dimenziókat nyit meg a használója előtt.

Solid Edge Community Edition, hogy az otthoni tervek életre kelljenek

A Siemens DI Software úgy döntött, hogy a Solid Edge-ből kiad egy speciális verziót, amelyet otthoni használatra bárki igénybe vehet. Itt nem egy lecsupaszított, kicsontozott szoftverre kell gondolni, hanem egy professzionális megoldásra, komoly technológiai arzenállal. A cél az, hogy mindenki hozzájusson egy legálisan használható tervezőszoftverhez, amellyel modellezhet, analizálhat, előkészítheti a terveit 3D nyomtatáshoz. Ha nincs 3D nyomtatója, akkor egy online szolgáltatón keresztül akár le is gyártathatja a számára fontos alkatrészt.

Miben változtatja ez meg a lehetőségeinket?

Igazából mindenben, mert mindenkivel megesett már, hogy letört vagy elkopott egy darabka a műanyag alkatrészből ezzel ellehetetlenítve annak rendeltetésszerű használatát. Most már saját kezünkben, szoftverünkben rejlik a megoldás, mert gyorsan lemodellezhető és nyomtatható az alkatrész, így nem kell kidobni, újat venni.

Solid Edge Community Edition – 3D-s professzionális modellezés otthonra

 

A magyar nyelvű szoftvert egyszerű megtanulni az online oktatóleckéknek köszönhetően, de a közösségi oldalakon is található számtalan jó oktatóvideó, leírás. Az ipari verzióktól annyiban tér el, hogy nem kompatibilisek egymással és a 2D-s rajzokon egy vízjel jelenik meg, amely nem befolyásolja annak műszaki értékét. Mostantól csak a fantáziánk szab határt az otthoni használatnak.

Solid Edge Community Edition letöltő link: https://www.plm.automation.siemens.com/plmapp/education/solid-edge/en_us/free-software/community?stc=hudi100001

Solid Edge Portfólió ipari felhasználásra

Aki ipari célokra szeretné használni a Solid Edge-t, annak már évek óta nem csupán egy CAD szoftverrel van dolga, hanem egy teljes portfólióból válogathat a felhasználási igényének megfelelően. A leendő ügyfeleink a mechanikai tervezésen, az elektromos tervezésen, a végeselemes analízisen, az adatkezelésen, a felhő alapú szolgáltatásokon keresztül testreszabottan hozzájuthatnak a megfelelő megoldáshoz rövid és hosszútávú licencebérlés, valamint örökös licencevásárlás mellett egyaránt.

Solid Edge Portfólió – Amire a vállalkozásoknak szüksége van

 

Összegezés

Kijelenthető, hogy a Solid Edge jól (re)formálja a felhasználói szokásokat az iparban, az oktatásban és az otthoni használatban egyaránt. Ma már nem az a kérdés, hogy milyen legális szoftverrel (hisz arra ott van a Solid Edge) dolgozunk, hanem az, hogy milyen gyorsan tudjuk elsajátítani a szükséges mértékig annak a használatát. Ebben pedig nagyszerű segítséget ad az Enterprise Group elhivatott PLM csapata által előállított ingyenes tartalmak, oktatási anyagok, de szervezetten, térítés ellenében igénybe vehető kurzusokon is mélyíthető a tudás.

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum