SIEMENS NX : A fejlődés nem áll meg

VISSZATEKINTÉS 2020-RA SIEMENS NX OLDALRÓL (IS)

Sokat gondolkodtam miként lehet egy új évet, egy új dolgot kezdeni, és arra jutottam, hogy a múlt év tapasztalatainak összegzése és lezárása nélkül nem tudunk igazán jól valami újat elkezdeni.

A múlt év egyik legfontosabb történését talán nem kell bemutatni. A járvány segített át-, vagy még inkább felértékelni az emberi kapcsolatokat. Egyben rákényszerített arra, hogy nyitottabbak legyünk a fejlődésre, tanulásra.

Ugyanakkor a 2020-as márciusi helyzetet tekintve még egy tanulság megmaradt, kedvenc szerzőm híres mondatát idézve: NE ESS PÁNIKBA!

Kezdj el dolgozni, keresd a fejlődési lehetőségeket, figyelj másokra, mások gondolataira – és a befektetett munka meghozza az eredményt.

A SIEMENS NX és az ENTERPRISE GROUP

SIEMENS NX oldalról kicsit összegezve a múlt évet, folytatódott az UI és a kapcsolódó dolgok csinosítása, kaptunk új funkciókat, fejlesztéseket. CAM oldalon nagyobb hangsúlyt fektettek az additív gyártásra és véglegesítették az 5 tengelyes adaptív (HDC) marást. Fejlesztették a robotokkal végzett megmunkálást és persze számos egyéb apróság/hibajavítás érkezett.

Az Enterprise Group oldaláról: nagyon gyorsan áttértünk az online kapcsolattartásra, kibővítettük ezen eszköztárainkat („új funkciók jöttek”) erősítettük az NX csapatot – mindezt úgy, hogy közben mi is tanultunk és sokat dolgoztunk.

DON’T STOP!

Mindent összevetve: Soha nem áll meg a fejlődés. Mert aki/ami megáll, stagnál, az menthetetlenül elvész a versenyben. Persze nem szabad elfelejteni és használni kell a már meglevő versenyképes eszközöket, funkciókat.

Ezen gondolatok jegyében készültem Nektek egy(két) régebbi, de nem igazán használt dologgal. NX1953-ból kiválasztottam 2 új funkciót, amiket használva gyorsabban készülhetünk el a munkánkkal mind a CAM, mind a gyártást tekintve.

A TAVALYI HÓ

Az NX CAM-re való átállást, illetve az új dolgok megtanulását segíti elő az új Welcome Page, amin a Manufacturing Day One fület választva komplett példákkal és képekkel kiegészített gyakorlati útmutatót kaptunk témákba rendezve. Ugyan bár ez nem egy új Galaxis útikalauz stopposoknak, de a formaadók, a prizmatikus alkatrészek és az additív gyártás területén sok-sok segítséget nyújt.

 

NX1926 Welcome Page
NX1926 Welcome Page

 

Az NX 1926-ban került bevezetésre az 5 tengelyes adaptív marás, néhány az érdeklődési körömhöz közel álló öntő/formázó szerszám gyártó szívét megdobogtatva. Amennyiben a marógépünk a marószerszámunk és persze a felfogás engedi, sok-sok időt spórolhatunk meg az 5 tengelyes nagyolással, egy időben növelve ezzel a szerszám élének kihasználtságát. 

IDEI FRISS HAJTÁSOK

Ami idén jött és sokaknak tetszeni fog CAM oldalon:

A munkadarab és a nullpont felvételnél kaptunk pár régóta hiányzó lehetőséget, ami a bőség tengerében elvesző kezdő felhasználók kedvében jár. Megújult a Blank geometry, amiben már igény szerint létrehozza az NX a befoglaló testet az alkatrész geometriához és az előgyártmányhoz is, mindezt úgy, hogy közben a PMI elemeket is felveszi hozzá.

Mint említettem a dolog itt nem áll meg, a nullpont felvétel egyszerűsítő funkció is eljött, amiben vagy az alkatrész befoglaló test, vagy az előgyártmány nevezetes pontjait grafikus ablakban kiválasztva helyezhető el a megmunkálási koordináta rendszer.

Ha már fejlődés és tanulás, végre a Heidenhain kódban érdekes BLK_FORM definíció adati az előgyártmány méreteiből kerülnek kiolvasásra, ezáltal egyszerűsítve a CAM vagy a gépkezelői oldal munkáját, mivel vagy nem kell saját eljárást készítenünk, vagy nem kell a gépen felülírni a BLK_FORM parancsot.  

 

 

 ZÁRÁSKÉNT

Mint látjuk az NX is fejlődik, javulnak a hibái, tehát Mi sem maradhatunk le. Idén sokkal több cikket, kis tudásbázis videót szeretnénk megosztani Veletek, ezzel is segítve a napi munkátokat, vagy ha esetleg nagyon unatkoztok a karanténban, akkor is érdemes lehet nézegetni a blogunkat, vagy a Youtube csatornánkat. A decemberben  megjelent NX1953 verzióval kapcsolatban pedig februárban tervezünk egy rövid webinart, a legfontosabb NX CAD/CAM újdonságokra fókuszálva.

TOVÁBBI HASZNOS DOLGOK

MEGÚJULT BLOG FELÜLET ÉS NX BLOGBEJEGYZÉSEK

Folytatjuk és kibővítjük az NX témájú cikksorozatainkat, amiket ezen az oldalon is elértek.

NX OKTATÁSI ÉS 30 NAPOS PRÓBA LICENC

Ebben a témakörben nagyra beszült Lukács Krisztián kollegám írt összefoglalót, amit itt tudtok elolvasni.

WEBINÁROK, ESEMÉNYEK ÉS HÍREK

Az Enterprise Group PLM üzletágának híreit, a szoftveres megoldásainkról információkat, érdekességeket pedig az alábbi oldalon találhattok.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az NX-CAD/CAM. Jelenlegi munkája előtt 15 évet töltött el műanyag fröccsöntő és egyéb formázó szerszámokat tervező és gyártó cégnél gyártási, ellenőrzési, tervezői és műszaki vezetői területeken.

A szerző további cikkei »

Archívum