Siemens NX – visszatekintés a közelmúltra

Az utolsó NX CAD témájú cikkem óta csak úgy elrepültek a hónapok, most igyekszem pótolni az elmaradásomat, több témakört is érintve. Tudjuk és látjuk, hogy sok cégnek rendkívüli próbatétel az idei év, szívből kívánom mindazoknak, akik küzdenek, hogy találjanak vissza arra az útra, ahol a COVID előtt jártak. Vegyük tehát sorra, milyen fontos dolgok történtek a közelmúltban.

EPLM Trends

Idén, október 8.-án került megrendezésre online keretek között az éves nagyszabású rendezvényünk, az EPLM Trends. Hét témakörben tartottunk számos előadást, melyben a PLM portfóliójának minden fontos terméke, mind Siemens, mind pedig Hexagon oldalról bemutatásra került. Mindannyian sokat készültünk, hogy az előadások magas színvonalúak és kellően tartalmasak legyenek. Aki esetleg nem tudott rajta részt venni, de megnézné, vagy újra megtekintené valamelyik előadást, lesz rá lehetősége, hiszen mind rögzítésre került.

EPLM Trends Digital

NX a szerszámtervezésben

Az eddig megszokottakhoz képest az NX nem önmagában szerepelt, hanem a szerszámos szekcióban kapott helyet más Siemens, mint a Solid Edge és Hexagon termékek mellett. A szerszámos oldal jelen esetben műanyag fröccsöntő szerszám főbb tervezési lépéseit jelentette, valamint egy kis ízelítőt az NX másik fontos szerszámtervezői moduljából, a Progressive Die Wizard-ból. Ezzel kapcsolatban egy fontos hír, az Enterprise Group Siemens NX csapata újabb kollégával erősödött Karczub Miklós személyében, aki iparban edződött és lemezalakító szerszámokat tervezett tucatszám. Ennek is köszönhetően, immáron igen széles területet tudunk támogatni NX-en belül, aminek nem csak az ügyfelek, de mi is kifejezetten örülünk.

EPLM Trends NX Mold Wizard
EPLM Trends NX Mold Wizard

 

NX webinar

Tavasszal volt egy maratoni webinar sorozatunk, amely során több NX CAD/CAM előadást lehetett megtekinteni. Mivel ezek meglehetősen népszerűek voltak, így ősszel is tervezünk hasonló webinarokat, melyekre már lehet jelentkezni itt. Ami biztos, hogy NX oldalról, november 10.-én NX CAM és november 17.-én NX CAD témában jelentkezünk. Utóbbit jómagam vállaltam és annyit elárulhatok, szerelés környezetben történő egyedi megoldásokat fogok bemutatni.

NX: új verzió

Nyár közepén bemutatásra került az NX új verziója, a 1926, ami már a harmadik karbantartási csomagot tapossa. Ahogy mindig, a 1926 is tele van újdonságokkal, legyen szó az alap vázlatkészítésről, tartószerkezet tervezésről, Subdivison modellezésről, kényszerekről, teljesítménynövelésről és még sorolhatnám napestig. Aki szerint a Siemens-es csapat csak a külcsínt fejleszti és az ikonok átrendezéséhez ért, annak javaslom a Welcome Page-n található What’s new lehetőséget. Itt ahogy már korábbi írásomban bemutattam, minden újdonságot felfedezhetünk úgy a CAD, mint a CAM oldalon. Fontos, hogy a Welcome Page rendeltetésszerű használatához rendelkezzünk internet kapcsolattal!

Olyan alapvető parancsok kaptak ráncfelvarrást, mint a kihúzás, furat, menet, kiosztás parancs, vagy éppen a modell összehasonlítás. Ahogy azt megszokhattuk, minden olyan parancs, amely új vagy újdonságot tartalmaz, egy külön piros pöttyel jelölhető. Így a felhasználók is könnyebben eligazodhatnak, hamarabb feltérképezhetik az új lehetőségeket.

Pár fontos részt alaposabban is kiemelnék. Az egyik, a teljesen új vázlat környezet. Teljesen más megközelítésben alakíthatjuk, formálhatjuk könnyedén vázlat elemeinket. Fontos, hogy ezt először engedélyeztetni kell, méghozzá a Utilities -> Feature Toggles úton elérhető ablakban.
Egy másik fontos terület, a fordítók terén végre elérhető az IFC fájlok importálása, mely új területeket nyit az NX számára.
Külön kiemelném, hogy végre van egy integrált, könnyen kezelhető tartószerkezet modul az NX-ben. Ennek segítségével villámgyorsan hozhatunk létre drótvázakat, amelyekre „rádobhatjuk” a szükséges szabvány idomokat, ezeket pedig méretre vághatjuk, formálhatjuk, vagy épp lezárhatjuk.

A hálómodellek kezelése és visszamodellezése sosem egyszerű, főleg ha a modell egyre bonyolultabb. A 1926-tól automatikusan tudunk Subdivison modellt generálni hálózott modellekből. Egy kicsit kikacsintanék a Solid Edge 2021-re, ugyanis az októberben megjelent új főverzióban már szintén elérhető a Subdivison modellezés.

Végül, de nem utolsó sorban, az új DMU modul segítségével, mely a szerelés környezetben elérhető, különböző nézeteket metszeteket hozhatunk létre, szabályozva a megjelenített alkatrészeket. A létrehozott képernyőmentések között szabadon mozoghatunk. És ez tényleg csak pár újdonság a sok közül.

Hol is tartunk most a verziószámot illetően? Épp a cikk írása közben jelent meg a 1942-es karbantartási csomag, mely már letölthető lesz a támogatói honlapunkon, mire az írásom publikálva lesz.

NX támogatás

Véleményem szerint, az idei év hatalmas lépés volt az Enterprise Group számára, az NX csapat fejlődését illetően. Immáron általános CAD CAM és CAE területek mellett, több nagyobb modult is, mint például NX Mold Wizard-ot, vagy az NX Die Wizard-ot is támogatni tudjuk, mindannyian számos iparban eltöltött évvel, releváns szakmai tapasztalattal a hátunk mögött. Legyen szó alap, haladó vagy cégre szabott képzésről, örömmel állunk jelenlegi és jövőbeni ügyfeleink rendelkezésére. Követéses ügyfeleink számára folyamatosan bővítjük a videókkal ellátott tudásbázis cikkeinket, valamint mindenki értesülhet a legfrissebb Siemens NX hírekről a Facebook @SiemensNXhun oldalunkon. Továbbá rövid távú céljaink közé tartozik, hogy a jövőben még több ingyenes tartalommal lássuk el NX-es Youtube csatornánkat.

Egy kis emlékeztető azoknak, akik diákként használnák az NX-et, továbbra is ingyenesen letölthető és pár megkötés mellett (pl. ipari verzióban nem megnyitható a mentett állomány) használható a program. További ingyenes megoldásokról ajánlanám egy korábbi írásunkat.

Mit hoz a jövő?

A következő év mit tartogat számunkra, az kiszámíthatatlan. Azt viszont már most tudjuk, hogy mi, az NX és természetesen a Solid Edge oldalról teljesen elkötelezettek vagyunk ügyfeleink iránt és maximális odaadással végezzük támogatói munkánkat, ahogy tettük ezt eddig is. Kívánok mindenkinek egy sikeres hajrát az év végére.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum