A beépített adatkezelő és az egyéni jellemzők kapcsolata Solid Edge 2019 környezetben

Beépített adatkezelő: egyszerű megoldás az adatok rendezésére

Lassan vége a télnek, szépen kezd kiolvadni a Solid Edge 2020 bemutatójának az időpontja, de ne szaladjunk ennyire előre, a 2019-ben még biztosan akad olyan felfedezetlen terület, ami megkönnyítheti a dolgos hétköznapokat. Az egyik ilyen visszatérő témakör a beépített adatkezelés. Ez természetesen nem újkeletű, azonban évről évre kerülnek újdonságok ezen a területen is az új verziókba. A beépített adatkezelés létjogosultsága véleményem szerint megkérdőjelezhetetlen, a napi céges munkára gyakorolt pozitív hatása egyértelmű. De mit is tud pontosan az adatkezelő napjainkban?

Beépített mentés ablak

  • Mentett egyéni jellemzők: a mentés panel és az adatkezelő a 2019-es verziótól kezdve támogatja a mentett egyéni jellemzőket, melyek a propseed.txt és a sablonok tartalmaznak.
  • Kötelezően kitöltendő mezők: az egyéni tulajdonságot mentésnél kötelezően kitöltendővé lehet tenni. Rajzszám, revízió szám és tulajdonság információk automatikusan átmásolódnak a modellről a rajz fájlba.
  • Támogatja a Dátum & Idő tulajdonságot: függ a rendszer dátum, idő tulajdonságától, a Windows Explorer ablakban külön oszlopként megjeleníthető.
  • Listából való kiválasztás támogatása: a Propseed fájlban meg lehet adni, hogy az egyéni tulajdonsághoz hozzárendelendő információt egy legördülő listából válasszuk ki.

Adminisztráció

  • Solid Edge Adatkezelő diagnosztikai eszköz: rendelkezésünkre áll egy BuiltinDagApp.exe, amely futtatása segít az alap konfigurációs hibák kijavításában. A program megtalálható a Solid Edge telepítési mappában, azonnal futtatható.

Testreszabott Rajzszám és Revízió

  • Automatikus rajzszám és revízió hozzárendelés: egy kattintással elérhető ez a funkció. Mentés előtt betölti a felhasználó által megadott rajzszámot és revízió számot.

Miben segít a beépített adatkezelő?

  • Segít megszüntetni a fájlrendszerben lévő duplikációkat.
  • Rajzszám és revíziókezeléssel biztosítható, hogy egy termék életútja nyomon követhető legyen, az elmélet és a valóság ne külön utakon járjon.
  • Könnyebben és gyorsabban megtalálhatjuk adatainkat, hiszen a hozzáadott tulajdonságok alapján is tudunk keresni, valamint leindexeltethetjük fájljainkat, így azok elérési ideje jelentősen rövidül.

Solid Edge 2019 - Beépített adatkezelő képernyőkép

 

Elmélet versus gyakorlat

Mivel ez egy kifejezetten nagy témakör, ezért érdemes a beépített adatkezelő funkcióit külön témákban bemutatni, ezért én elsősorban az egyéni tulajdonságokra fogok koncentrálni.

Solid Edge 2019 - Beépített adatkezelő - egyéni tulajdonságok képernyőjlo

Az alábbi videóban bemutatom, hogyan lehet beépített adatkezelő használatával gyorsan és kényelmesen új egyéni tulajdonságot létrehozni, hol található és miként szerkeszthető könnyedén a Propseed fájl, valamint kitérek a mappák indexelésének fontosságára. Megjegyzem, amennyiben több mappa került leindexelésre, az újra indexelés ideje eltarthat egy ideig! A startmenü indexelési beállításokban a folyamat lefutása, tehát az indexelt állomány változása nyomon követhető.

 

Zárásképp

Amint láthatjátok a Solid Edge beépített adatkezelő funkciója számos lehetőséget biztosít a felhasználók számára az egyszerű és biztonságos adatkezelés használatára. Az adattárolás könnyen nyomon követhető és kellően testre szabható, hogy a kis és középvállalkozások rendszert vigyenek a fájlok kezelésébe.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum