A beépített adatkezelő és az egyéni jellemzők kapcsolata Solid Edge 2019 környezetben

Beépített adatkezelő: egyszerű megoldás az adatok rendezésére

Lassan vége a télnek, szépen kezd kiolvadni a Solid Edge 2020 bemutatójának az időpontja, de ne szaladjunk ennyire előre, a 2019-ben még biztosan akad olyan felfedezetlen terület, ami megkönnyítheti a dolgos hétköznapokat. Az egyik ilyen visszatérő témakör a beépített adatkezelés. Ez természetesen nem újkeletű, azonban évről évre kerülnek újdonságok ezen a területen is az új verziókba. A beépített adatkezelés létjogosultsága véleményem szerint megkérdőjelezhetetlen, a napi céges munkára gyakorolt pozitív hatása egyértelmű. De mit is tud pontosan az adatkezelő napjainkban?

Beépített mentés ablak

  • Mentett egyéni jellemzők: a mentés panel és az adatkezelő a 2019-es verziótól kezdve támogatja a mentett egyéni jellemzőket, melyek a propseed.txt és a sablonok tartalmaznak.
  • Kötelezően kitöltendő mezők: az egyéni tulajdonságot mentésnél kötelezően kitöltendővé lehet tenni. Rajzszám, revízió szám és tulajdonság információk automatikusan átmásolódnak a modellről a rajz fájlba.
  • Támogatja a Dátum & Idő tulajdonságot: függ a rendszer dátum, idő tulajdonságától, a Windows Explorer ablakban külön oszlopként megjeleníthető.
  • Listából való kiválasztás támogatása: a Propseed fájlban meg lehet adni, hogy az egyéni tulajdonsághoz hozzárendelendő információt egy legördülő listából válasszuk ki.

Adminisztráció

  • Solid Edge Adatkezelő diagnosztikai eszköz: rendelkezésünkre áll egy BuiltinDagApp.exe, amely futtatása segít az alap konfigurációs hibák kijavításában. A program megtalálható a Solid Edge telepítési mappában, azonnal futtatható.

Testreszabott Rajzszám és Revízió

  • Automatikus rajzszám és revízió hozzárendelés: egy kattintással elérhető ez a funkció. Mentés előtt betölti a felhasználó által megadott rajzszámot és revízió számot.

Miben segít a beépített adatkezelő?

  • Segít megszüntetni a fájlrendszerben lévő duplikációkat.
  • Rajzszám és revíziókezeléssel biztosítható, hogy egy termék életútja nyomon követhető legyen, az elmélet és a valóság ne külön utakon járjon.
  • Könnyebben és gyorsabban megtalálhatjuk adatainkat, hiszen a hozzáadott tulajdonságok alapján is tudunk keresni, valamint leindexeltethetjük fájljainkat, így azok elérési ideje jelentősen rövidül.

Solid Edge 2019 - Beépített adatkezelő képernyőkép

 

Elmélet versus gyakorlat

Mivel ez egy kifejezetten nagy témakör, ezért érdemes a beépített adatkezelő funkcióit külön témákban bemutatni, ezért én elsősorban az egyéni tulajdonságokra fogok koncentrálni.

Solid Edge 2019 - Beépített adatkezelő - egyéni tulajdonságok képernyőjlo

Az alábbi videóban bemutatom, hogyan lehet beépített adatkezelő használatával gyorsan és kényelmesen új egyéni tulajdonságot létrehozni, hol található és miként szerkeszthető könnyedén a Propseed fájl, valamint kitérek a mappák indexelésének fontosságára. Megjegyzem, amennyiben több mappa került leindexelésre, az újra indexelés ideje eltarthat egy ideig! A startmenü indexelési beállításokban a folyamat lefutása, tehát az indexelt állomány változása nyomon követhető.

 

Zárásképp

Amint láthatjátok a Solid Edge beépített adatkezelő funkciója számos lehetőséget biztosít a felhasználók számára az egyszerű és biztonságos adatkezelés használatára. Az adattárolás könnyen nyomon követhető és kellően testre szabható, hogy a kis és középvállalkozások rendszert vigyenek a fájlok kezelésébe.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: Gépészmérnök

Szakmai életút:
Lukács Krisztián vagyok, az Enterprise Group-nál dolgozom ügyféltámogató mérnökként. Előzőleg négy éven keresztül konstruktőrként dolgoztam egy műanyag és gumi szerszámokat tervező és gyártó cégnél. Van egy géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzser projektmérnöki diplomám, valamint angol, német nyelvvizsgám.

Hobbi:

Szeretek úszni, tekerni, kirándulni, szeretem folyamatosan fejleszteni magam úgy a munkában, mint a magánéletben.

A szerző további cikkei »