Solid Edge 2020 – Köztes formátumok készítése ebéd vagy kávézás közben

A tervezés vége felé…

A tervezés utolsó fázisában amikor elkészültek a modellek és a rajzok, akkor a jól eső érzéssel dőlhetünk hátra már csak ki kell mentenünk…

  • STEP fájlokat a CAM-es megmunkálásokhoz
  • 3D PDF-t és PDF-t, hogy CAD szoftver nélkül is hozzáférjenek az adatokhoz
  • STL formátum a 3D nyomtatáshoz
  • DXF-t a lemez terítékeinkből
  • van aki esetleg IGS-ben szeretné? akkor olyat is mentsünk mindből
  • és az igényeknek soha nem lesz vége…

Ez egy állandóan ismétlődő robot munka. Egy összetettebb szerkezetnél 100+ alkatrészről mindenféle formátumokat menteni több órát is igénybe vehet. Majd 2 nap múlva, amikor már egy másik projektnek feszülünk neki, akkor jön a telefon vagy az email, hogy egy darab STP vagy PDF fájl  hiányzik a 100-ból. Pótoljuk azonnal, mert addig nem indul meg a gyártás. Az emberi figyelem határain túlmutatnak

A Solid Edge eddig is segítséget nyújtott számunkra automatizált lehetőségekkel. Szeretnénk egy mappán belül az összes alkatrész fájlunkból például STEP formátumot menteni, akkor a Batch makróra van szükségünk.

Komolyabb segítséget jelentenek számunkra az összetett munkafolyamatok alkalmazására is lehetőséget adó PLM rendszerek, melyek átfogják a termék életútját az első “tollvonástól”/ vázlattól, a kész termék gyártási költségeinek utókalkulációjáig.

 

A gép forog, az alkotó pihen.

A tervezés folyamatában vannak részek amelyek nem automatizálhatók, a köztes formátumok létrehozásáról ezt már szerencsére nem mondhatjuk el. Egy kávé, egy megbeszélés, egyeztetés a beszerzéssel vagy a szerelőkkel, karbantartókkal. Mindig vannak olyan szabad percek munkánk során, amikor nem ülünk a gépünk előtt. Ez nem jelenti azt, hogy a gépünk nem dolgozhatna addig is helyettünk. Egy szerkezet statikai szimulációja esetén vagy egy valósághű renderelt kép készítése esetén eddig is előfordult, hogy a gépünk dolgozott, amíg mi nem használtuk. Ez mostantól a köztes formátumok publikálásának folyamatára is igaz.

Solid Edge 2020 Beépített Adatkezelés ingyenes funkciója mely egy kattintásra elindít egy folyamatot, amely automatikusan létrehozza az általunk meghatározott köztes  formátumokat a fájljainkból. Solid Edge fájl típusonként meghatározhatjuk azt milyen kiterjesztésű fájlok készüljenek el. Lemezalaktrészből STEP és terítékéből DXF, az isometrikus alkatrészfájlból 3D PDF, STEP, STL.

Előkészületek…

Minden rendszer működéséhez szükség van a megfelelő beállításra. Az előkészületek a Solid Edge Beépített Adatkezelőjével testreszabásával kezdődnek. Ezekről egy korrábi cikkünkben írtunk. A következő lépés a fájlformátumok meghatározása. Ezt a Solid Edge telepített mappáján belül található  fájlban tudjuk meghatározni. Alapértelmezett telepítési út esetén: C:\Program Files\Siemens\Solid Edge 2020\Preferences\SEWorkflowTrans.ini

Ahhoz hogy aktiváljuk a 3D PDF kimentését az alábbi fájlban az utolsó sorba be kell szúrnunk ezt a parancsot: Export 3D PDF from Part or Assembly=1

C:\Program Files\Siemens\Solid Edge 2020\Program\Define_SolidEdge_Properties_ForWorkflow_ToSync.ini

 

Ezután egy munkafolyamatot indítunk el, amit ütemezhetünk akár a Windows feladat ütemezőjével, hogy délután miután elhagyjuk a munkahelyet, a gépünk készítse el a szükséges fájlokat, vagy a szervergép bizonyos időközönként.

 

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum