SOLID EDGE – Ingyenes, parametrikus 2D-s rajzolás és 3D-s nézegetés

Minden CAD rendszerhez (így a Solid Edge-hez is) a szoftverfejlesztők készítenek egy úgynevezett nézegetőt, amely segítségével azok is meg tudják tekinteni a natív fájlokat, akik nem rendelkeznek tervező szoftverrel. Ez általában egy külön alkalmazás szokott lenni, amelynek a felhasználói felülete sem egyezik meg a tervező szoftverével, de a beépített eszközök sem, amelyekkel értékes információt lehet kinyerni. Kijelenthetjük, hogy megtanultunk ezzel együtt élni, de jobb volna valami felhasználóbarátabb megoldás.

Eltér-e a Solid Edge a többi tervező alkalmazástól ebben?

Igen, a Solid Edge 2024-es verziója egy nagyszerű lehetőséget tartogat ezen a területen is. Ami azt jelenti, hogy a 2d-s ingyenes verzió nem csak parametrikus rajzolásra használható, hanem natív és köztes fájlformátumok megtekintésére is. Abban az esetben, ha valaki hálózatos licenct használ és elfogyott a kivehető licencek száma, akkor megjelenik a Licenckezelő, amellyel a Nézegető / 2d ingyenes módot választhatjuk. A licenckezelő magában is futtatható, szabályozva, hogy milyen licenccel szeretnénk dolgozni.

Milyen fájlformátumok nyithatóak meg a Solid Edge 2024 nézegetőben?

Ahogy már korábban említettem a Solid Edge-ben létrehozott dokumentumok (alkatrész, lemezalkatrész, szerelés, műhelyrajz, hegesztés) közvetlenül megnyithatóak benne. Ami még fontos, hogy számos köztes fájlformátum is beolvasható úgy, mint a step, iges, jt, parasolid… Ennek nagy előnye, hogy árajánlat adáshoz nem kell a “nagy verziót” igénybe venni, így az ügyfelek rugalmasabban kezelhetik az adatokat, jobban gazdálkodhatnak a licencekkel. Az már természetes, hogy a 2D-s ingyenes verzióban lehetőség van dwg és dxf fájlok megnyitására vagy rajzolás után ezekbe a formátumokba való kimentésre.

Solid Edge megnyitható fájlformátumok
Solid Edge nézegető mód – megnyitható fájlok

 

Milyen funkciók érhetőek el a nézegető módban?

A menüszalagon két panellel találkozunk az egyik a Kezdőlap, míg a másik a Megjelenítés. Ezekből kifolyólag lehetőségünk van a modelleken való mérésre úgy, hogy közben rendelkezésre állnak a megszokott modellkiválasztás lehetőségei is. Természetesen a Megjelenítés panelen lévő parancsok a teljes modell és képernyő megjelenítési manipulációra adnak lehetőséget, anélkül, hogy felül tudnánk írni a megtervezett állapotot. Szerelések megnyitása esetén a teljes szerelési statisztikát is lekérhetjük a tervünkről, így olyan értékes információkhoz juthatunk, mint a beépített darabszám. Ebben az esetben a Képernyő konfigurációkat is segítségül hívhatjuk, hogy jobban átlássuk a gép vagy berendezés felépítését. A Lekérdezés parancs segítségével a számunkra fontos modellekből kaphatunk beépítési információkat.

Elérhetőek-e a 2D-s ingyenes rajzolási funkciók?

Igen, hisz ez a megoldás nem más, mint a Solid Edge 2D Drafting funkcionalitásának kiterjesztése a 3D-s modellek megnyitásával. Ez azt jelenti, hogy továbbra is lehetőség van a 2D-s rajzok létrehozására parametrikusan, modelltér és papírtér használatára, kapcsolási ábrák készítésére, blokkok felhasználására és blokkjegyzék kinyerésére. Minden, amit eddig megszoktunk az elérhető ezután is az ingyenes verzióban, sőt folyamatosan bővül a funkcionalitás.

Hogyan juthatok hozzá ehhez a megoldáshoz?

Több lehetőséged is van. Ha van Solid Edge 2024-es telepítőd, akkor csak fel kell telepíteni arra a gépre, ahol használni szeretnéd és az első bekezdés alapján eljárni. Amennyiben nincs telepítőd, akkor fordulj hozzánk bizalommal +36-1-471-2424/1-es telefonszámon vagy a solidedge@eplm.hu e-mail címen. De arra is van lehetőséged, hogy letöltesz egy kipróbálási verziót (30 nap), amit akár át is tudsz állítani a 2D-s ingyenes módra, ami végleges licenszt jelent.

KIPRÓBÁLOM

Egy kis ízelítő a funkcionalitásból:

Remélem, hogy neked is el fogja nyerni a tetszésed ez a megoldás, mert számos előnye van. A Solid Edge-ben már megismert és kézreálló funkciókat tudod használni, valós modelleken tudsz mérni, nem csupán megjelenítési adatokon. Nem egy olyan cég van, akik már le is cserélték a fájlnézegetőiket erre a megoldásra, egységesítve a cég szoftvereit.

De valós alternatíva lehet azok számára is, akik:

  • Nem akarnak fizetni az Autocadért vagy a Draftsightért
  • Magyar felhasználói felülettel rendelkező szoftvert szeretnének használni
  • Számára 2D-ben is fontos a parametrikusság
  • A gyártásban meg szeretnék nézni a Solid Edge fájlokat

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum