Solid Edge CAM Pro – Hogyan is érdemes használatba venni?

Ez a cikk egy korábbi írás folytatása, melyet a linkre kattintva szintén el tudnak olvasni, ahol szó esett a CAM rendszer szerepéről, valamint hogy hol és hogyan tudnak még több információt gyűjteni a Solid Edge CAM Pro-val kapcsolatban. Az alábbi sorokban pedig már a szakmai tanácsokkal találkozhatnak, hogy hogyan is érdemes használatba venni ezt a nagyszerű szoftvert.

A Solid Edge CAM Pro használatba vétele

A Solid Edge CAM Pro rengeteg a gyártó által telepített posztprocesszorral, szerszámmal, megmunkálási, valamint gép sablonnal rendelkezik. Így akár testre szabás nélkül is azonnal megkezdheti munkáját. Ebben az estben csak rövidtávon lehet sikereket elérni, ezért az alábbi megoldásokat javasoljuk.

Szerszám adatbázis a CAM Pro-ban

 

Szerszám adatbázis csigafúrók
Szerszám adatbázis a CAM Pro-ban

Bár a SIEMENS Solid Edge CAM Pro egy igen profi szoftver, ugyanakkor mégsem gondolatolvasó. Valószínűséggel a gyártó által összerakott szerszámok nem lesznek azonosak az önök által használtakkal. Így jóval több idő menne el a programok fizikai ellenőrzésére, hiszen az ütközés és az elforgácsolás veszélye fenn áll. Ezen veszteség ellen a saját szerszám adatbázis létrehozása lesz a megoldás. A szerszámokat pedig célszerű a befogóval együtt felvinni, valamint az egyenes és spirális süllyedési szögek definiálása se maradjon el. A technológiai adatok számítása érdekében célszerű megadni a szerszám anyagtípusát is. Természetesen lehetőség van a gyártó által megadott anyagtípustól eltérni és egy egyedit létrehozni az „Edit Machining Data Libraries” parancsban. Itt létrehozhatunk még megmunkálási módokat, munkadarab alapanyagokat, fix és dinamikus technológiákat is.

Technológiai adatbázis a CAM Pro-ban

 

Dinamikus technológiai adatbázis

Dinamikus technológiai adatbázis

Segítségével létre tudunk hozni állandó fordulatszám és előtolás értékeket egy adott szerszámhoz (Tool Machining Data). Ugyanakkor lehetőség van dinamikus technológia létrehozására is (Machining Data). Ez azt jelenti, hogy a technológiai adat nem egy szerszámhoz van rendelve, hanem egy feltételrendszerhez. Tehát figyelembe veszi a szerszám alapanyagát, a megmunkálási módot, a szerszám átmérőjét, a szerszám hosszát és a munkadarab alapanyagát. A rendszer tól-ig tartományban működik így, ha például több kinyúlási hosszúságot rögzítettünk, mindig a közelebb eső tartomány adatait kezdi el használni arányítva a kinyúlási hossz különbség szerint. A rendszer nem teljesen merev, mivel biztosít egy 10%-os tűrésmezőt. Az automatikus technológiai adat behívásnak köszönhetően, valamint a dinamikus technológiai adatbázis használatával elkerülhetjük rossz vagy esetleg értékek nélküli programok generálását. Ezzel a megoldással szintén csökkenthető az ütközésveszély, és a programozás sebességét is növelhetjük.

Megmunkálási módok adatbázisa a CAM Pro-ban

 

Megmunkálási módok adatbázisa

Megmunkálási módok adatbázisa

A megmunkálási módok szintén a programozás sebességét javítják. Az előre meghatározott módozatoknak köszönhetően nem kell minden egyes műveletnél megadni a ráhagyás mértékét és megmunkálás típusát (nagyolás, elősimítás, simít, síkmarás, fúrás). Természetesen létre lehet hozni saját megmunkálási módokat, ha szükséges.

Megmunkálási sablonok a CAM Pro-ban

 

Fúrási műveletek megmunkálási sablonja

Fúrási műveletek megmunkálási sablonja

A Solid Edge CAM Pro igen sok testre szabási lehetőséggel bír. Az egyedi megmunkálási sablon lehetőséget biztosít a műveletek beállításainak standardizálására. Így a meghívott művelet azonnal a számunkra legmegfelelőbb beállításokkal jelenik meg. Ezzel az opcióval rengeteg időt takaríthatunk meg a visszatérő munkák esetén.

Gép sablonok a CAM Pro-ban

 

Gép sablonok

Gép sablonok

Ha gép specifikusan szeretnénk programozni, akkor a gép sablon a legjobb megoldás. Itt nem csak a megmunkálásokat tudjuk előre hozzáadni, hanem a szerszámokat, a megmunkálási módokat és természetesen magát a szerszámgépet is mint kinematikai modellt, amivel majd a gépszimulációt le tudjuk futtatni. A gép modellt, mint alkatrész elemet tudjuk elhelyezni a munkadarabhoz képest. Ezt a lehetőséget akkor is érdemes választani, ha sorozatgyártásban dolgozunk. A Solid Edge CAM Pro rendelkezik több előre telepített gépmodellel és a hozzájuk tartozó posztprocesszorral.

Posztprocesszorok a CAM Pro-ban

Ezen fordítóprogramok segítségével lehet a CAM szoftver programjait CNC programkódokra lefordítani. A Solid Edge CAM Pro rendelkezik több beépített posztprocesszorral, amelyek több vezérlő típusra vannak optimalizálva (HEIDENHAIN, SIEMENS Sinumerik, FANUC, Okuma). Ezek a verziók szinte minden esetben biztonságosan alkalmazhatóak, de ha szükséges, akkor mindegyik testre is szabható.

Oktatások

Ahogy azt az előző cikkben is írtam már, mivel minden kezdet nehéz, ezért az Enterprise Group PLM csapata több alap oktatást is meghirdetett már és a jövőben is ezt teszi. Ezeken a tanfolyamokon három nap alatt sikeresen el lehet sajátítani a főbb programozási fogásokat, hogy gördülékenyebb legyen a kezdet.

Összegezve

A Solid Edge CAM Pro testre szabása nem csak felgyorsítja a programozást, hanem biztonságossá is teszi a programokat és költséghatékonnyá a gyártást. Az Enterprise Group PLM csapata pedig hathatós segítséget tud nyújtani a legjobb optimalizálás elérésében. Keressenek bátran kérdéseikkel akkor is, ha még nem rendelkeznek vagy akkor is, ha már rendelkeznek ezzel a nagyszerű szoftverrel. Ha esetleg elkerülte a figyelmét az ide kapcsolódó korábbi cikkem, a linkre kattintva megtekintheti.

Ügyféltámogató referens, szakterülete az NX-CAM. Korábban CAM technológusként, majd pedig az NX Adminisztrátoraként tevékenykedett 3 éven keresztül egy szerszámgyártó cégnél. Ugyanakkor forgácsolási tapasztalatot is gyűjtött 7 éven keresztül, mint CNC marós, ebből 3 évet Németországban.

A szerző további cikkei »

Archívum