Solid Edge CAM Pro – Milyen segítséget nyújthat egy CAM szoftver?

Ezt a cikket azon olvasóinknak ajánlom, akik most találkoznak először a Solid Edge CAM Pro-val vagy egyáltalán egy CAM rendszerrel. Ugyanis már az indulás is meghatározó lehet a hatékonyság szempontjából. Egy jól beállított szoftverrel már a kezdeti szakaszban elérhetünk komolyabb sikereket, melyek nem csak gazdaságilag lehetnek hasznosak, hanem a pozitív érzelmeknek köszönhetően kellemesebbé válik a munkavégzés, ami pedig szintén magával hozza a kreativitást.

Milyen segítséget nyújthat egy CAM szoftver

A CNC forgácsolás hajnalán még viszonylag egyszerű alkatrészeket terveztek, melyeket a műszaki szakrajz és a hozzá tartozó dokumentum alapján gyártottak le.

Szakrajz

Két dimenziós gyártási rajz

Ahogy a világ fejlődésnek indult, úgy felmerült az igény a bonyolultabb alkatrészekre is.

Modell

Három dimenziós gyártási modell

Ebből kifolyólag már nem volt elégséges a kétdimenziós rajz és a leírás, hanem létre kellett hozni a CAM (Computer Aided Manufacturing – számítógéppel támogatott gyártás) rendszerét. Megoldásként a tervezésben használt modelleket kellett felhasználni. A modellek éleit és felületeit lekövető szerszámok pályáját, CNC kódra lehet a posztprocesszor segítségével lefordítani, így a korábban elképzelhetetlennek tűnő íves felületeket is le lehet már gyártani. A Solid Edge CAM Pro épp egy ilyen szoftver, mely megoldást jelent a nehezebb termelési feladatokra.

Milyen nyelven használjuk a CAM Pro-t?

A Solid Edge felhasználók már hozzászokhattak a magyar nyelvre fordított szoftver által nyújtott kényelemhez. Természetesen jogos a kérdés, hogy a Solid Edge CAM Pro is tudni fog-e magyarul? A válasz, igen. A fordítási munkálatoknak már a befejező szakaszába lépett Süller Jácint kollégám, így hamarosan elérhetővé válik a magyar nyelvű változat is.

Solid Edge CAM Pro - NX HUN

Solid Edge CAM Pro / NX magyar nyelvű változata

Természetesen továbbra is elérhető marad az angol verzió is, mivel több esetben előfordult már, főleg leányvállalatok esetén, hogy az anyacég nem engedélyezte a lokális nyelvhasználatot. Általában a külföldi telephelyek közötti közös munkavégzésre hivatkozva.

Az önképzést vagy az Enterprise PLM által biztosított képzést válasszam?

Divatos megoldás, hogy YouTube videók segítségével meg lehet tanulni sok mindent. Ugyanakkor a szakemberek által vezetett interaktív tanfolyam segítségével ki tud alakulni a helyes szemlélet is, melynek segítségével a későbbi kihívásokat könnyűszerrel meg lehet oldani. A legoptimálisabb a tanfolyamon való részvétel, ahol az ügyfél megkaphatja nem csak a tananyagot (PDF formátumban), hanem az oktatáson használt, illetve leprogramozott modellek fájljait is. Természetesen kiegészítésként szintén alkalmazhatjuk a videókat.

Oktatási anyag hun

Tananyag (PDF formátumban)

Milyen technikai támogatás járhat az ügyfélnek?

Ügyfeleink munkaidőn belül fel tudják hívni a hotline vonalat (+36 1 471 2424), ahol azonnal tudják fogadni a megkeresésüket. Lehetőség van E-mailen keresztüli megkeresésre (nx@eplm.hu), valamint online felületünkön (http://www.enterprise-group.hu/plm/support) is felkereshetnek bennünket. Ezen a felületen a támogatási szerződéssel rendelkező ügyfeleink, egy regisztrációt követően hasznos szakmai cikkeket és videókat tekinthetnek meg, melyek segítséget nyújthatnak a Solid Edge CAM Pro professzionális használatában.

Support oldal

Enterprise Group – Support oldal

A Blog oldalon a szoftverekkel kapcsolatos különlegességekről és újdonságokról olvashatunk. A SIEMENS fél évente hozza ki az újabb fő verziókat a SIMENS NX-hez, ami természetesen a Solid Edge CAM Pro-nál is meg fog jelenni, hiszen a két szoftver CAM modulja lényegét tekintve ugyanaz. Ugyanitt regisztrálhatnak élő Webinárjainkra, ahol szintén nagyon sok érdekességgel, illetve újdonsággal találkozhatnak, valamint megtekinthetik a korábbi webinárjainkat is a linkre kattintva.

Blog oldalak

Enterprise EPLM Blog oldal

A Facebook és a YouTube csatornáinkon is megtalálhatnak minket. Igyekszünk szakmailag is megközelíteni az újdonságokat, valamint az ügyfelek által felvetett kérdésekre korrekt válaszokat adni hangos videó formájában.

 

SIEMENS NX Facebook oldal

Facebook: Siemens NX oldal

EPLM NX YouTube oldal

YouTube: EPLM NX oldal

Bonyolult vagy egyszerű modellel kezdjük a tanulást, illetve éles gyártásban vagy tesztdarabon?

A második kérdés esetén a tesztdarabot javasolnám, mert kezdésként jóval kisebb a tétje, mint az éles gyártásnak. A frissen hangolt posztprocesszor esetében is biztonságosabb a tesztdarab legyártása. A modellek szempontjából az egyszerű változatok, csak a műveletek gyors megismerésére alkalmasak, a beállítások gyakorlásához már nem elégségesek.

Egyszerű modell

Egyszerű modell

A Solid Edge CAM Pro nagyon jól kezeli a bonyolultabb modelleket, összeszereléseket és a műveletek kiváló testre szabási lehetőségei miatt is kedvezőbb választás lehet egy összetettebb modell.

Bonyolultabb modell-összeszerelés

Bonyolultabb modell-összeszerelés

Az alábbi videóban megismerkedhetünk a Solid Edge CAM Pro telepítési, licencelési folyamatával, valamint a legszükségesebb beállításokkal.

 

 

Ezt a cikket – melyet az általános megközelítés szempontjából írtam – le is zárom. A következő cikk a Solid Edge CAM Pro használatba vételéről fog szólni.

 

Ügyféltámogató referens, szakterülete az NX-CAM. Korábban CAM technológusként, majd pedig az NX Adminisztrátoraként tevékenykedett 3 éven keresztül egy szerszámgyártó cégnél. Ugyanakkor forgácsolási tapasztalatot is gyűjtött 7 éven keresztül, mint CNC marós, ebből 3 évet Németországban.

A szerző további cikkei »

Archívum