Solid Edge – “Cserék”, mint hatékonyságnövelő parancsok

A tavasszal lezajlott webkonferencia sorozatunk keretében megtartott “Solid Edge – “Cserék”, mint hatékonyságnövelő parancsok” webinar blog változatát olvashatjátok és láthatjátok.

Mindenki számára mást jelent a “csere” szó, ez lehet a fociban jó és rossz egyaránt. Jó, ha egy játékost két gól szerzése után cserélnek le, de rossz, ha ugyanez sérülés miatt történik meg. Persze mást jelentett a fehérnemű csere a “szovjet hadseregben” is. Ha Solid Edge oldalról nézzük, akkor a célunk az, hogy megkönnyítsük a dolgunkat, gyorsabbá tegyük a munkánkat.

csere_p2

Ha nem is klasszikusan, de a méretezési referencia megváltoztatása, felcserélése is a cserék közé tartozik. Ez arra jó hogy a méret letörlése nélkül tudjuk átpozícionálni a méretünket a megfelelő méretháló kialakítása érdekében.

csere_p3

A Felületcsere egy nagyon jó eszköz arra, hogy a 3D-s modellünket módosítsuk úgy, hogy egy már meglévő topológiához igazítjuk a modellezett vagy importált alkatrészek bizonyos részét (Szabó Zoli kollégánk ajánlásával). Olyan területeken bizonyul az egyik leghatékonyabb eszköznek, mint az elektróda tervezés, a fröccsszerszám tervezés, a terméktervezés…

csere_p4

A szerelés környezetben megtalálható “alkatrészcsere” parancsok is abban segítenek, hogy egy már beépített, de utólag lecserélendő vagy átmodellezendő alkatrészt egy megfelelőre vagy újra cseréljük, esetleg csereszabatos alkatrészeket definiáljunk. Gondos odafigyelés mellett még azt is elérhetjük, hogy ne kelljen újra kényszerezni a “becserélt” alkatrészt.

csere_p5

A rajzkörnyezetben lévő cserélési lehetőségek spórolják számunkra a lehető legtöbb időt. Mennyivel egyszerűbb egy már meglévő műhelyrajz mögött kicserélni a modellt egy hasonlóra és szinte már kész is az új műhelyrajz, mint újra elkészíteni azt egy minimális módosítással. A rajzlap hátterek kicserélése már nem ilyen egyszerű eset, de erre is volt lehetőség a Solid Edge ST9 előtt is egy makrón keresztül. Nagy Tibor (Entra-sys Kft.) a napokban jelezte, hogy több, mint 140 rajz mögött “pillanatok” alatt ki tudta cserélni a rajzlap hátterét. Ezért is volt érdemes megnézni a webinarjainkat.

csere_p6

Leánykori nevén a Revíziókezelő alkalmas volt a hivatkozások kicserélésére, ez az ST9-ben is így van, csak ott már az Adatkezelőt kell keresnetek.

csere_p7

Ha ez nem lett volna elég, akkor Cséfalvay Ityu kollégám által kifejlesztett Add-on Center-ben is található olyan nagyszerű csere funkció, ami a rajzlapokon elhelyezett szöveget cseréli ki más általunk megadott információra. Próbáljátok ki az Add-on Center itt!

csere_p8

Ha inkább megnéznétek a webinar felvett változatát, akkor itt megtehetitek:

Köszönjük, hogy velünk tartottatok 2016-ban is!

Beosztás: ügyféltámogatási vezető
Szakterületek: gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása

Szakmai életút:
Egyetemi tanulmányaim alatt találkoztam a 2d-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akartam minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen ismertem meg a feleségem, aki Solid Edge-t tanult és ő ajánlotta, hogy nézzem meg, mert szerinte jó alkalmazásról van szó, ekkor 2000-et írunk.

A szerző további cikkei »

Archívum