Solid Edge – “Cserék”, mint hatékonyságnövelő parancsok

A tavasszal lezajlott webkonferencia sorozatunk keretében megtartott “Solid Edge – “Cserék”, mint hatékonyságnövelő parancsok” webinar blog változatát olvashatjátok és láthatjátok.

Mindenki számára mást jelent a “csere” szó, ez lehet a fociban jó és rossz egyaránt. Jó, ha egy játékost két gól szerzése után cserélnek le, de rossz, ha ugyanez sérülés miatt történik meg. Persze mást jelentett a fehérnemű csere a “szovjet hadseregben” is. Ha Solid Edge oldalról nézzük, akkor a célunk az, hogy megkönnyítsük a dolgunkat, gyorsabbá tegyük a munkánkat.

csere_p2

Ha nem is klasszikusan, de a méretezési referencia megváltoztatása, felcserélése is a cserék közé tartozik. Ez arra jó hogy a méret letörlése nélkül tudjuk átpozícionálni a méretünket a megfelelő méretháló kialakítása érdekében.

csere_p3

A Felületcsere egy nagyon jó eszköz arra, hogy a 3D-s modellünket módosítsuk úgy, hogy egy már meglévő topológiához igazítjuk a modellezett vagy importált alkatrészek bizonyos részét (Szabó Zoli kollégánk ajánlásával). Olyan területeken bizonyul az egyik leghatékonyabb eszköznek, mint az elektróda tervezés, a fröccsszerszám tervezés, a terméktervezés…

csere_p4

A szerelés környezetben megtalálható “alkatrészcsere” parancsok is abban segítenek, hogy egy már beépített, de utólag lecserélendő vagy átmodellezendő alkatrészt egy megfelelőre vagy újra cseréljük, esetleg csereszabatos alkatrészeket definiáljunk. Gondos odafigyelés mellett még azt is elérhetjük, hogy ne kelljen újra kényszerezni a “becserélt” alkatrészt.

csere_p5

A rajzkörnyezetben lévő cserélési lehetőségek spórolják számunkra a lehető legtöbb időt. Mennyivel egyszerűbb egy már meglévő műhelyrajz mögött kicserélni a modellt egy hasonlóra és szinte már kész is az új műhelyrajz, mint újra elkészíteni azt egy minimális módosítással. A rajzlap hátterek kicserélése már nem ilyen egyszerű eset, de erre is volt lehetőség a Solid Edge ST9 előtt is egy makrón keresztül. Nagy Tibor (Entra-sys Kft.) a napokban jelezte, hogy több, mint 140 rajz mögött “pillanatok” alatt ki tudta cserélni a rajzlap hátterét. Ezért is volt érdemes megnézni a webinarjainkat.

csere_p6

Leánykori nevén a Revíziókezelő alkalmas volt a hivatkozások kicserélésére, ez az ST9-ben is így van, csak ott már az Adatkezelőt kell keresnetek.

csere_p7

Ha ez nem lett volna elég, akkor Cséfalvay Ityu kollégám által kifejlesztett Add-on Center-ben is található olyan nagyszerű csere funkció, ami a rajzlapokon elhelyezett szöveget cseréli ki más általunk megadott információra. Próbáljátok ki az Add-on Center itt!

csere_p8

Ha inkább megnéznétek a webinar felvett változatát, akkor itt megtehetitek:

Köszönjük, hogy velünk tartottatok 2016-ban is!

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum