Solid Edge és a gyorsbillentyűk II.

A partnerekkel való folyamatos kapcsolattartás során kiderült, van igény, hogy összefoglaljam a további hasznos gyorsbillentyűket. Igyekszem a második részben is hasznos kombinációkat megosztani veletek.

Aki esetleg lemaradt az első részről, ő itt érheti el azt a bejegyzést.

Csapjunk is a lovak közé. Az első részben inkább a Solid Edge alkatrész környezetet és azon belül is a vázlat környezetet vettem górcső alá. Így ebben a részben a szerelés kerül a középpontba.

 

Solid Edge Gyorsbillentyűk

 

Előző szint elrejtése

Bár ez a parancs közvetlenül alkatrész környezetben érhető el én mégis inkább a szereléshez sorolnám. Hisz akkor van értelme és funkciója, ha valamit szerelésben szerkesztünk. Maga a parancs a megjelenítés panelon a mutat csoportban található és segítségével megjeleníthető illetve elrejthető a szerelésben lévő többi alkatrész.

 

ctrl_Q
Előző szint elrejtése

 

CTRL+ Szóköz – Váltás felület és komponens prioritás között

Sokszor találkozok azzal a kérdéssel, hogy lehet-e szerelésből közvetlenül szerkeszteni az alkatrészeket, anélkül hogy megnyitnánk őket. A válasz az, hogy igen!

 

Amennyiben hagyományos környezetben dolgozol, akkor korlátozottabb lehetőségeid vannak a közvetlen szerkesztésre. Ebben az esetben egyszerűbb szerintem ha szerelésben szerkesztésre nyitod meg a szerkesztendő komponenst.

De ha szinkron modellezést használsz, akkor rugalmasan tudod változtatni a modelled, akár közvetlenül szerelésből is. Felületeket mozgathatsz vagy forgathatsz szabadon. Ehhez mindössze a prioritást kell átváltanod felület prioritásra.

Crtl_space
Prioritás váltás

 

Shift + Szóköz – kiválasztás kezelő

Ez egy méltatlanul mellőzött funkció. Aktiválva majd egy komponensre kattintva lehetőség van választani az alábbi lehetőségek közül:

shift_space
Kiválasztás kezelő

image

A kiválasztás kezelő segítségével gyorsabban érhetsz célt. Ajánlom, hogy használd Winking smile

 

Alt+ U – Minden komponens frissítése

Ha szerelésekkel dolgozol elkerülhetetlen, hogy a tervezés során egyik vagy másik alkatrészt átalakítsd. Ha a szerelésben megjelent alkatrész nem tartalmazza a változtatásaidat, mindenképpen érdemes egy Alt + U –t használnod. Ezzel frissíted a szerelésben lévő alkatrészeket és megjelenik a változtatásod is.

 

alt_u
Minden megnyitott dokumentum frissítése

 

Ctrl + U – kényszerek frissítése

Előfordulhat, hogy az áttervezett alkatrészhez létrehozott kényszerek nem frissülnek be automatikusan. Ekkor jön jól a kényszerek frissítése. Ez a parancs aktualizálja a meglévő kényszereket. Figyelem, ha hiányzó geometria van, mert a kényszerezett felület már nem létezik vagy újra létre lett hozva, akkor ez a parancs nem segít. Az ilyen esetben ajánlom a Szerelési kényszer kezelő használatát. A kényszerek lelki világáról itt olvashattok bővebben.

 

Általánosságban a munka gyorsabbá tételéről

 

Alapvetően a gyorsbillentyűk a tervezés meggyorsítását célozzák, használatuk javasolt. Ha szeretnétek egy billentyűs gyorsbillentyűket is lehet használni (F2-F12), erre is láttam már példát.

Szerencsére a Solid Edge több lehetőséget is biztosít ahhoz, hogy gyorsabban haladjon a munka.

Amik eddig elérhetők voltak:

Radiál menü

Testre szabható és mindig ott van ahol az egered, a JEG nyomva tartásával hozhatod elő, 16 parancs fér el rajta, melyeket te választhatsz ki.

 

Menü szalag testreszabás

Sokan nem szeretnek vándorolni a panelok között. Nekik kiváló megoldás lehet, hogy a használt parancsokat összegyűjtik egy panelra és így nem kell panelt váltaniuk.

Gyorsbillentyűk felprogramozása

A Solid Edge-ben lehetőség van az egyes parancsokat billentyűkombinációval ellátni. Ezek billentyűparancsok a témába tárolódnak le.

Amit a Solid Edge 2021-es verzió hozott nekünk:

Adaptív parancssáv

Ezen a területen a leggyakrabban használt 10 parancs helyezkedik el. Fontos, hogy nem az utoljára használt parancsokat teszi ide a rendszer, hanem azokat, amiket sokat használtok/használunk.

lehet felíratok nélkül

image

felirattal is kiírattatni a parancsokat

image

További információkat, trükköket, beállításokat osztunk meg veletek képzéseink keretein belül. Legyen az az új verzió újdonságaival foglalkozó Újdonságok konzultáció vagy alap, illetve haladó oktatás, esetleg egy cégre, személyre szabott konzultáció, tőlünk mindig friss és hiteles tippekkel gazdagodva távoztok Winking smile

 

Apropó, ha már újdonságokról van szó, nézzétek meg, hogy mit hozott nekünk a Solid Edge 2021-es verziója. Ezt megtekinthetitek akár itt a weben vagy személyesen testközelből valamelyik Újdonságok konzultáció keretén belül.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterület: Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések

Szakmai életút:
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakán folytattam tanulmányaimat. Itt fogalmazódott meg bennem, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzám a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodtam. Az évek során gyakornokként kipróbáltam magam (győri lévén) az Audi-ban és a Rábában is. Értékes tapasztalatokkal fejeztem be gyakornokságom.

A szerző további cikkei »