Solid Edge termékadat-kezelés – Kivétel-beadás

A Solid Edge tervezési fájlok rendezett kezeléséhez tartozó talán egyik leglényegesebb funkció a címben említett “Kivétel-beadás”. Ezzel a megoldással nyomon követhető, hogy az adott fájlon ki módosít, kinél van megnyitva éppen.

“…a selejtek gyártása is gyakorlatilag megszűnik…”

Egyfajta biztonságot ad a tervezői csapatnak, mivel egymást tudják ellenőrizni a tervezők, illetve nem történhet kettős beavatkozás a projekten, ergo a selejtek gyártása is gyakorlatilag megszűnik, amely mind időt és pénzt takarít meg bármely cégnél.

Amikor egy fájlt nyitunk meg a Solid Edge-ben, akkor az automatikusan “ki lesz véve” általunk, ami azt jelenti, hogy más tervező nem nyúlhat hozzá, nem szerkeszthet bele.

“Ezzel a módszerrel a csapatmunka és a kommunikáció egyidejűleg fejlődésnek indulhat.”

A fájl megnyitható másik tervező számára is, viszont írásvédettséget élvez, ami garantálja, hogy nem lesznek tervezési “ütközések” a kollégák között. A tervezés végeztével “beadhatjuk” a Solid Edge fájlt a céges szerverre, ezzel jelezve a többiek felé, hogy végeztünk a munkával. Ezzel a módszerrel a csapatmunka és a kommunikáció egyidejűleg fejlődésnek indulhat.

Az imént említett használati állapotok (kivétel, beadás) különböző színekkel vannak jelölve, ami megkönnyíti a tájékozódást. Ha általunk van kivéve, akkor a Solid Edge zöld színnel jelzi a megnyitott fájl nevét, viszont ha már más “kivette”, akkor narancssárga szín jelzi a fájl írásvédettségét, valamint a kolléga beavatkozását.

Itt egy rövid bemutató, hogy miről is van szó:

Archívum