Solid Edge – Tervezzünk egyszerűen

Törekedjünk az egyszerű megoldásokra

Kezdő tervezőként az elsők között tanultam meg, hogy ne bonyolítsam túl a dolgokat. Zöldfülüként gyakran estem bele abba a hibába, hogy a tervezett szerkezeteim több alkatrészt tartalmaztak, mint szükséges lett volna. Lenyűgözött a tapasztalt kollégáim gondolkodásmódja: ahogyan egy összetett feladatnak is megtalálták a gazdaságos megoldását. Szerelők gyakran vicceltek a kezdőkkel, hogy munkájuk nagyobb részét teszik ki a túlgondolt gépek barkácsolása, mint a valós szerelés. Miután megfelelő tapasztalatot szereztem és tapasztalt szakikkal konzultáltam egyre jobban elkerültem ezeket a buktatókat.

Kerüljük el az időrabló modellezéseket

Solid Edge része egy Szabványos kötőelem tár, ami programon belül maradva az alapvető szabványok szerinti elemeket tartalmazza. Erről a funkcióról egy előző cikkünkben foglalkoztunk. A nem szabványos elemek felkeresése általában más cégek dokumentációinak átnyálazásával történik. A katalógusban találunk egy terméket, amelyet örömmel felhasználnánk. Mielőtt belekezdünk a modellezésébe, győződjünk meg arról, hogy más bemodellezte-e. Ne szenvedjünk olyan elem rajzolásával, amit már helyettünk megtettek.

A nagyobb cégek örömmel adják át modelljeiket, miért?

Mert a modelljeiket használva biztosan a termékük kerül a gépünkbe. Kettő nagy portált említenék meg, amik rengeteg modellel segítik munkánkat. Ezeket a portálokat ráadásul a Solid Edge-n belül is villámgyorsan elérhetjük. Az említett oldalak a Cadenas és a TraceParts, amelyeken többezer cég termékeit tölthetjük le. Egy pneumatikus csatlakozó vagy egy mikrokapcsoló modelljét egyszerűbb kiválasztani egy virtuális könyvtárból, mint 5 percig a lekerekítéseket pakolni ezen műanyag elemekre. Solid Edgeben 2 kattintás alatt hozzáférünk több százezer alkatrészhez.

Solid Edge modellek

 

Nagy szerelések, ne vesszünk el a részletekben

Munkám során sokszor találkoztam nagy szerelésekkel, amelyek komolyan igénybe vették a számítógépemet miközben velük dolgoztam. Igyekeztem mindig a gépnek csak azt a részét megnyitni, amelyre tényleg szükségem volt. Ahhoz, hogy tisztán lássam a feladatot, próbáltam minden olyan alkatrészt elrejteni amire nem volt szükségem. A másik út a szerelések és alkatrészek egyszerűsítése volt, amely több helyzetben is segített rajtam. Milyen lehetőséget rejtenek számunkra ezek a funkciók.

-Alkatrészeknél általában a hengeres felületek és furatok törlésével oldjuk meg ezt. Ennek oka, hogy a görbéket és köröket sokszögekké alakítja át a szoftverünk. Rengeteg apró él és pont keletkezik ezáltal, amiknek a mozgó koordinátáit a gépünk fogja számolni.

Importált szerelést kapunk, amelyben minden alkatrészt az utolsó csavarig átküldtek. Ebben az esetben rengeteg, különálló testünk van, amelyekre nincs szükségünk. Általában egyetlen fájl elég a munkánkhoz.

– Amikor elkészülünk a saját termékünkkel mi is közre szeretnénk adni azt más cégeknek, így nagyobb eséllyel választanak minket. Ilyenkor azt akarjuk, hogy a közéttett anyagunk a befoglaló felületeken kívül mást ne tartalmazzon. Gyakorlatilag egy belül tömör testet akarunk közzétenni, így óvva saját szellemi tulajdonunkat.

Forgácsoló gépek tervezésénél szükség van egyszerűsített modellekre a mozgás és ütközés szimulációjához. Hasonló modellekkel szeretnének dolgozni CAM rendszerek is.

Mindhárom esetben az automatikus egyszerűsítés lesz segítségünkre:

Korábbi cikkünk egyszerűsítési tippekkel.

Mielőtt nekiugrunk egy feladatnak:

Üljünk le, vegyünk egy mély levegőt. Gondoljuk át pontosan, mely alkatrészekre lesz szükségünk. Ezekhez hogyan juthatunk hozzá: letöltjük-e vagy modellezzünk. A megszerzett szerelésekből minden alkatrészre szükségünk van az utolsó csavarig, vagy egy befoglaló testtel már elérjük célunkat.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum