Solid Edge CAM Pro 2023 (NX 2212 CAM) – Újdonságok

Ebben a cikkben bemutatom azokat az alapvető újdonságokat, amelyek a Solid Edge CAM Pro 2023 verziójával érkeztek meg. A fejlesztések a tavalyi évhez hasonlóan, idén is az optimalizációra fektetett nagyobb hangsúlyt. Nehéz amellett is elmenni, hogy a világban zajló események nem éppen a legkedvezőbbek ahhoz hogy növelni, vagy akár szinten tartani tudjuk a korábban elért eredményeinket. Ugyanakkor szeretném gyorsan megjegyezni, hogy az ügyfeleink támogatásával kapcsolatban rendíthetetlenek vagyunk és idén is minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy vállalkozásaik fejlődni tudjanak a nehéz kilátások ellenére.

Újdonságok mindenütt a Solid Edge CAM Pro 2023 verzióban

Ha már telepítette is a Solid Edge CAM Pro 2023, illetve az NX 2212 verzióját, akkor NX esetén az újdonságokat a What’s New fülön, míg CAM Pro esetén a File->Help->What’s New Guide menüpontjára kattintva tudja megtekinteni angol nyelven.

Ízelítő a CAM Pro 2023-as újdonságokból

Check Tool Path – ütközés vizsgálat

Az ütközésvizsgálat párbeszédablaka kibővült két funkcióval, melyek segítségével pontosabb képet kaphatunk a vizsgálat lefuttatását követően az estleges ütközésveszélyekről. Az alábbi kis videóban megtekinthetik a módosított védelmi funkció működését.

 

Face Mill Mid Pass – Síkmarás keskeny felületeken

Új művelet érkezett. Aminek köszönhetően gyorsan és könnyen létre tudunk hozni keskeny felületen is jól optimalizált síkmarást. Ezt az automatikusan a felület középvonalára helyezett szerszámpályával érhetjük el. A művelet képes ütközés esetén automatikusan elkerülni azokat a falfelületeket, melyek veszélyt jelentenek a megmunkálás során. A következő rövid videóban betekintést nyerhetnek az új műveletbe. Szintén bemutatásra kerül egy újonnan létrejövő panel is, ahol a korábbi módosításokat találhatjuk összegyűjtve. Így nem kell újra módosítás esetén a fülek között ingázni, hanem elég csak a Prediction panelen belül a korábban használt menüpontoknál módosítani, függetlenül a módosítandó paraméter típusától.

 

Automatic Generate – automatikus generálás és szerszámpálya megjelenítés Profile típusú műveleteknél

Ebben a verzióban bevezetésre került az automatikus generálás és szerszámpálya megjelenítés az alábbi műveletek esetén.

  • Planar Mill
  • Planar Profile 2D Wireframe Processor
  • Solid Profile 3D
  • Profile 3D

Az újdonság abban rejlik, hogy nem kell már minden módosítás után a Generate ikonjára kattintani, ha látni szeretnénk a változtatások eredményeit, hanem elég a tabulátor billentyű megnyomása az érték megadása után. A következő rövid mozgóképek jól szemléltetik a frissített műveleti ablak működését. Természetesen ez a funkció is kikapcsolható, ha régi változat jobban tetszene.

 

3D Adaptive Roughing – 3D adaptív nagyolás frissítése a CAM Pro 2023-ban

Ez a művelet igaz már korábban debütált, de most kapott 4 új funkciót is. A korábbi változattal ellentétben a megmunkálási szintek nem egy új fülön, hanem a Main fülön található. Így már csak egy legördülő menüben tudjuk engedélyezni az automatikus szintfelismerést. Amennyiben nem szeretnénk automatikusan, akkor ezt a kapcsolót átváltva megadhatjuk a legfelső és a legalsó szint helyét. A többi három funkció valóban újnak számít. A Topoff Flat Faces menüpont aktiválásával megmunkálhatjuk a legfelső síkot a fogásvételi szabályoktól függetlenül. A Strategy fülön megjelent a Thin Wall csoport, melyben két új menüpont található, melyek segítségével tovább lehet optimalizálni a szerszámpályát. A következő kis videóban bemutatom az utóbbi három újdonság által befolyásolt szerszámpályát.

 

Machine Simulation – szerszámgép szimuláció

Bár ez a funkció már nem a 2,5 tengelyes csomag része, mégis említésre méltó mindenképp. A szerszámgépszimuláció futtatásához be kell importálnunk egy szerszámgépet. A korábbi verziókkal ellentétben most már az importálás pillanatában megjeleníthető a szerszámgép és annak az áttetszőségét is megadhatjuk. Így sokkal könnyeben meg tudjuk határozni a munkadarabhoz képest a szerszámgép helyzetét. Természetesen erről a frissítésről is készítettem egy rövid összefoglalót videó formájában.

 

Összegzés

Elmondhatjuk, hogy az újdonságokkal felvértezett Solid Edge CAM Pro 2023 biztosan sokat fog lendíteni a fejlődni szándékozó vállalkozások számára. A cikk hosszúsága miatt nem folytatom most tovább az újdonságok részletezését, melyek az eszterga, illetve 3D nyomtatás területén érkeztek. Kérem kövessék folyamatosan bővülő cikkeinket, valamint látogassanak el webinárjainkra is, ahol további újdonságokkal ismerkedhetnek meg. A szoftverkövetéssel rendelkező ügyfeleinknek pedig bátran javaslom, hogy regisztráljanak be a Support oldalunkra, ahol igen sok tippel-trükkel tudjuk tovább támogatni a fejlődésben, valamint innen le tudják tölteni a szoftver frissítéseket.

Ügyféltámogató referens, szakterülete az NX-CAM. Korábban CAM technológusként, majd pedig az NX Adminisztrátoraként tevékenykedett 3 éven keresztül egy szerszámgyártó cégnél. Ugyanakkor forgácsolási tapasztalatot is gyűjtött 7 éven keresztül, mint CNC marós, ebből 3 évet Németországban.

A szerző további cikkei »

Archívum