Szimuláció vezérelt terméktervezés

Az előző nyárhoz hasonlóan az Enterprise Group PLM üzletágában az idei nyár is a szimulációs webinarokról szólt. A tavalyi évben a szimulációs webinar sorozatunk a Solid Edge szimulációs funkcionalitását ismertette a CAD és szimulációs modulok szerint, azaz tavaly a Solid Edge Fundation és Classic csomag végeselemes modulját hasonlítottam össze a Premium csomaggal, majd a Solid Edge Simulation Standard és Simulation Advanced csomagokat és a Generative Design Pro modulokat ismertettem. Míg a tavalyi zárórészben a Simcenter FLOEFD-t és a Solid Edge Premium csomagban elérhető Solid Edge Motion-t mutattam be.

Az idei évben nem a szoftver csomagok szerint csoportosítottam a webinarok tartalmát, hanem szabadabban, egy adott feladatra koncentrálva. A webinarokon idén először vendégelőadók is részt vettek és előadásukkal emelték a webinarokat szintjét és segítettek egy nagyobb látókört vagy az enyémtől eltérő nézőpontból rávilágítani arra, hogy mi mindent lehet szimulálni.

A webinar sorozat első részében a Solid Edge Startup csomag tartalmát mutattam be és azon belül az összes modult pár percben. A Startup csomag egy ingyenes csomag, melyen belül az igénylők 3 db Solid Edge Premium-ot, 1 db Solid Edge Simulation Advanced-et, 1 db FLOEFD-t az összes kiegészítő modullal és 1 db Generative Design Pro szimulációs csomagot kapnak, a gépészeti és villamos tervezőszoftvereken és gyártástámogató szoftvereken kívül.

szimulacio

A csomag szimulációs funkcionalitásán kívül a webinar során mutattam a Startup licence igénylésének folyamatát, illetve egyik Startup licenccel rendelkező ügyfelünk Barta Gergely a GRINSECT-től vett részt.

A beszámoló során Gergely elmesélte, hogy cégük fekete katonalégy tenyésztésével, takarmányozási célú feldolgozásával, valamint tartás- és feldolgozástechnológiájának fejlesztésével, automatizálásával foglalkozik. Bemutatta a takarmányalapanyagokat és tárolástechnológiájukat, illetve megosztotta velünk a következő képen látható vertikális parkhoz alkalmazott ládaoszlopot, amivel a termelődő hő elszállítását vizsgálják.

1szimulacio

A webinar további részében ismertettem a Solid Edge Simulation-t és azon belül is a lineáris statikai modult a következő két modellel:

2szimulacio

Majd a folytatásban a Solid Edge Simulation optimalizációs modulját és a Generative Desing modult hasonlítottam össze.

szimulacio3

Az előző ábrán az látható, hogy a felső esetben egy paramétert (vastagság) változtattam, illetve változtatta az optimalizációs modul és az adott feltételrendszernek megfelelő méretűre csökkentette. Az ábra alsó részén a generatív szimuláció eredménye látható, ahol az egész szimulációs térben az adott feltételrendszernek megfelelően a peremfeltételek felületei között, a következő testet „növesztette” a szimulációs modul.

Ezt követően az Solid Edge kezelőfelületén belül ismertettem a Simcenter FLOEFD-t, azaz a hő-és áramlástani (CFD) szimulációs modult. A bemutató során a következő ábrán látható bal oldalsó csappal kezdtem, mely egy tisztán áramlástani szimuláció volt. Majd a jobb oldalsó elektronikai eszközzel folytattam, ahol a hőtani folyamatokat is vizsgáltam.

4szimulacio

Ezzel lezárult az első webinar, melyet július elején követett a második, ahol a TT Engineering Mérnöki Iroda Kft-től Tar Tibor okleveles gépész- és hegesztőmérnök volt a vendégelőadónk. A webinar során Tibor bemutatta cégét, ahol igazságügyi műszaki szakértőként tevékenykedik, majd a szakértői praxisából egy törött alkatrész és annak javítását ismertette velünk.

5szimulacio

Ezt követően a Solid Edge Motion-t ismertettem. Ebben az esetben jóval több időm volt, mint az első webinarnál, így a következő mozgástani szimuláció beállításait bemutattam lépésről lépésre.

A Motion eredményeit lekérdeztem és a teljes idősort kiexportáltam csv-be, melyet beolvastam Excelben és ezt követően meghatároztam a terhelő erőt a négykerekű bicikli hajtókarának generatív újratervezéséhez.

szimulacio

Harmadik webinárunk során a FLOEFD-vel és a Solid Edge Simulation-nel foglalkoztam. A webinar felvezető szakaszában ismertettem a Frontloading, azaz a tervezés vezérelt szimuláció folyamatát és koncepcióját.

6szumilacio

Melyet követően Eigner becsléseit ismertettem az előtervezéses szimulációról.

7szimulacio

Kép forrás: Eigner, M. (2010), Future PLM – “Trends aus Forschung und Praxis,” University of Kaiserslautern

Ennél a webinarnál Dr. Gyurika István volt a vendégelőadónk a Pannon Egyetem Mérnöki Karáról. István ismertette velünk a kar képzéseit és a Solid Edge és FLOEFD szerepét a gépész és vegyészmérnök hallgatók oktatásában. Ezt követően az újonnan kialakított hő- és áramlástani mérőlabor néhány mérőkörét ismertette István, ahol a hallgatók a méréseken felül áramlástani szimulációkat is végeznek.

8szimulacio

Dr. Gyurika István bemutatóját követően ismertettem a FLOEFD-t és a Solid Edge Simulation-t, majd a Barabás Mérnökirodától kapott modellel bemutattam a szoftvereket. A bemutatóhoz a következő képen látható munkahengert használtam, aminél az volt a koncepció, hogy a belső felületén egy nagy karcolás keletkezett, így kapcsolat alakul ki a két egymástól (elvileg) elzárt oldal között. Lefuttattam egy áramlástani szimulációt, mely eredményeit beimportáltam a Solid Edge Simulation-be, így egy egyirányú kapcsolt áramlástani és végeselemes feladatot kaptam.

szimulácio9

Az élő webinarok zárásaként minden esetben egy kérdések és válaszok szakasz volt, ahol a résztvevők feltehették kérdéseiket a látottakkal kapcsolatban. Azoknak, akik élőben részt vettek a webinarokon köszönöm a részvételt, akik lemaradtak  a webinarok felvett változatai elérhetők a következő linkeken:

Szimulációs lehetőségek startupoktól a nagyvállalatokig

 

Szimuláció segítségével koncepciótól a késztermékig

 

Ez bizonyíték nem ígéret, szimuláció vezérelt tervezés

 

Archívum