Szoftveres megoldásokkal a hatékonyabb gyártásért – Melior Laser esettanulmány

Az Enterprise Group és a Melior Laser Kft. kapcsolata egészen a 2010-as évek elejére nyúlik vissza. A kezdetek óta gyümölcsöző együttműködés eredményeként környezetbarát gyártófolyamatok kerültek kialakításra, bizonyos munkafázisok felgyorsultak és a selejtszámokat is sikerült radikálisan csökkenteni. A cég stabil fejlődésében pedig mindemellett a Solid Edge tervezőszoftver használata is kulcsfontosságú szerepet játszik.

eg1

A biatorbágyi székhelyű Melior Laser Kft. egy komplex lemezmegmunkálással és lemezalkatrész gyártással foglalkozó középvállalat. Alkatrészeik kiváló minőségét a több évtizedes tapasztalat, illetve magas szakmai felkészültség mellett a csúcstechnológiás géppark és az innovatív technológiák garantálják.

A cég üzleti kapcsolataiban is hasonlóan professzionális hozzáállást képvisel, ennek megfelelően kiemelten fontosnak tartja a hosszútávú, kölcsönös bizalmon és sikereken alapuló együttműködést az Enterprise Grouppal.

A Melior Laser több mint 10 éve használja a Solid Edge szoftvert a műszaki és gyártási előkészítésben, a tervezésben és a technologizálásban egyaránt. A szoftver ma már nélkülözhetetlen eleme a cég folyamatainak, hiszen rendkívül magas ügyféli elvárásokat támasztanak velük szemben, így a versenyben maradáshoz elengedhetetlen a legkorszerűbb technológiák és megoldások integrálása.

melior6
Bár több felületkezelői műveletet (pl. galvanikus vagy tűzi horganyzás) kooperációs partnereken keresztül végeznek, az egyik legfontosabb és leggyakoribb folyamat, a porfestés 2020. szeptembere óta házon belül, a Melior Laser Kft. saját porfestő üzemében zajlik. A fejlesztés során természetesen itt is a lehető legkorszerűbb eszközök kerültek alkalmazásra.

Egyszerű megoldás, rendkívüli eredmények

Egy innovatív megoldás, a felületmásolatok bevezetése több különböző szempontból is megkönnyítette a Melior Laser munkáját. Az előtte több fájlban tárolt különböző modellállapotokat ezzel a megoldással sikerült egy fájlba elmenteni, így a gyártási fázisok könnyedén megtekinthetővé váltak. Kőhalmi Márk, a Melior Laser Kft. műszaki előkészítője szerint ez a munkaállomásokon közvetlenül dolgozóknak jelent óriási könnyebbséget, hiszen a számukra felesleges információk helyett egy letisztult, egyszerű rendszerben dolgozhatnak.

melior2

Komplexebb alkatrészek esetében, bizonyos munkafolyamatoknál korábban előfordult, hogy külön-külön modelleket kellett létrehozni alkatrészmásolattal, aminek eredményeként túl sok modell keletkezett, ami az előkészítést is hosszadalmassá tette. Az új megoldásnak hála azonban, ez a korábban akár 2-3 órát is igénybe vevő folyamat mindössze 10  percre csökkent.

melior03

Ráadásul azontúl, hogy a gyorsabb munkának köszönhetően nőtt a cég termelékenysége, óriási eredményeket sikerült elérni a selejtszámok csökkentésében is. Ez utóbbi egyre kritikusabb a gyártási folyamatok során, hiszen a környezettudatosság is egyre fontosabb vásárlói és megrendelői elvárássá válik, nem is beszélve az elvesztegetett anyag- és munkaköltségekről.

A Melior Laser Kft-nél mindössze két év alatt sikerült felére csökkenteni a selejtek arányát. Ez pedig természetesen nagy mértékben növelte a vevői elégedettségi mutatókat is, hiszen, ahogy ingyen ebéd, úgy ingyen selejt sem létezik.

meliorkep1

Út a digitális gyártáshoz

A két cég közti együttműködés sikerének persze több titka is van: a már fentebb említett technológiai eredmények mellett az Enterprise Group kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a ügyféltámogatása legkomolyabban vegye és a legmagasabb minőségben végezze. Ennek része a cégeken belüli átállások, technológiai váltások teljes támogatása, pzések tartása, az alkalmazható újdonságok továbbadása. 

melior23

Ilyen volt 2015-ben a Melior Laser Kft. digitális információ-kezelésre való átállása, amely sikeresen növelte mind a cég hatékonyságát, mind annak környezetvédelmi mutatóit. A rajzokat azóta PDF formátumban készítik és 3D-s tartalommal is kiegészítik, a géppark elemeihez pedig telepítésre került egy mini PC és egy kijelző, amin a gépkezelők közvetlenül hozzá is férhetnek a dokumentumokhoz. A cég papírfelhasználása ennek hatására közel 70%-kal csökkent, míg az ehhez kapcsolódó folyamatok felgyorsultak. Ezzel a Melior Laser közelebb került hosszútávú digitalizációs céljai megvalósításában, amely egy teljesen digitális gyár kialakítása, természetesen az Enterprise Group PLM ágával közösen.

Mindez nem lehetséges egy olyan cég segítsége nélkül, amely egy emberként, minden támogatást megadva segíti partnereit a jövő felé vezető úton.

A két vállalat közötti együttműködés kiteljesedését jól mutatja, hogy az Enterprise Group által létrehozott Oktatási Mentor Program keretében minden évben megrendezésre kerülő országos Solid Edge és EDGECAM verseny támogatói közé a Melior Laser Kft. is felsorakozott. A fiatalok, a tehetségek gondozása mindkét vállalat alapfilozófiájához tartozik, mert jól képzett és innovációra nyitott munkavállalók biztosíthatják a dinamikus fejlődés alapjait. 

További információ: 

Melior Laser Kft. hivatalos honlapján. 

Az Enterprise Group PLM hivatalos honlapján. 

Enterprise Group – Oktatási Mentor Program 

melior5

forrás: cnc media

Archívum