Solid Edge tippek trükkök No.10

Az előző Tippek Trükkök részben egy összefoglalót készítettem Nektek, hogy milyen csatornákon keresztül tudjátok a Solid Edge ismereteiteket bővíteni.

A cikkben olvashattál egy részt, ami az új verziókhoz tartozó Update Tréningekre utal.

Ismét jó hírrel tudok szolgálni. Elkezdődött az ST9-es Tréning regisztrációja!

Tavaly 4 hónapon keresztül konzultáció konzultációt követett és nagy örömünkre szolgált, hogy ismét találkozhattunk Veletek személyesen. Ha nem akarsz lemaradni és fontos Neked, hogy napra kész legyél, akkor regisztrálj még ma, hiszen idén is gyorsan fogynak a helyek!

Felmerült benned a kérdés, hogy mi változott a régebbi verzióhoz képest? A választ ITT találod.

 

1. Egy nyelvet beszélünk?

Biztos vagyok bent, hogy nap, mint nap kaptok olyan fájlokat, ami másik CAD szoftverrel készült!? Ezek a fájlok rendkívül sok bosszúságot tudnak okozni, ezért is tartom fontosnak tisztázni egy pár dolgot ezzel kapcsolatosan.

A dokumentumok megnyitásakor, ha ismertebb CAD szoftverrel készítették, akkor lehetőségünk van natív formátum beolvasni, hiszen a Solid Edge bőségesen támogatja ezeket.

image

Viszont tapasztalatunk szerint a legtöbb dokumentum STEP,STP formátumban cserél gazdát.(sajnos)

Bizony jól olvasod sajnos! Ha folytatod választ kapsz arra a kérdésre, hogy miért írtam ezt.

A Solid Edge-ben készült modell

Az eredeti Solid Edge fájl mérete: 821KB

image

Ezt az alkatrészt mentés másként parancs segítségével elmentem STEP-be. Minden köztes formátumba történő mentéskor adatvesztés következik be!

A STEP fáj mérete: 259KB

Ezt az állományt beolvasom Solid Edge-be és azt tapasztalom, hogy elveszett a modelltörténet, a menet információ, a méretek és a jelölések…Szinte csak a geometriát kaptam vissza.

image

Ugyanezeket a lépéseket fogom megismételni azzal a különbséggel, hogy JT formátumba mentem az eredeti dokumentumot STEP helyett.

A JT fájl mérete: 68KB :O

image

Ez meglepően kicsi méret. Ismeritek azt a közmondást, hogy „kicsi a bors, de erős”!? Lássuk, mit rejt a 68 KB!?

A minimális méret ellenére rengeteg információt kapunk vissza, amit a STEP esetében nem mondhatunk el. Például méretek és jelölések, menet információ Solid Edge dokumentum információ (adatlap)…

Egy összehasonlítás, hogy a két mentésnél milyen beállítási lehetőségeink vannak.

 

1008

 

Szemmel látható, hogy a JT esetben rengetek beállítási lehetőségünk van.

Fontos: Ha JT formátumba mentjük a modellt és nincs bent a „Pontos geometriatartalmazása” sor előtt a pipa akkor a modell nem „egyszerűen” módosítható a másik fél számára. Tehát valamilyen szintem „védve” lesz az alkatrészünk a Keleti gyártóktól.

Remélem Ti is azt mondjátok most, hogy SAJNOS eddig STEP-be kommunikáltunk.

 

2. Modelltörténet az importált modellekbe!?

Importált alkatrészek esetében elveszik a modell történetünk. Ha utólag szeretnénk módosítani egy modellt, akkor ez nagy problémát jelent azok számra, akik nem Solid Edge-t használnak.

Viszont a Solid Edge egyedülálló szinkron technológiájának köszönhetően ez gyerekjáték lesz. Hiszen nem egy testként tekint a beolvasott modellre, hanem megvizsgálja a felületek kapcsolatát és ez által lehetővé teszi a modell korlátlan módosítását!!

Sőt tudunk „modelltörténetet” is építeni, ha szükséges.

Ehhez rengeteg lehetőségünk van.

 

1011

 

Ha valamelyik parancsot nem tudod, hogy hol találod akkor kezd el gépelni a parancskeresőbe!

 

image

 

A parancsok használatával egészen a terítékig jutottam el.

 

image

 

3. ST9

Egy népszerű kérés került beépítésre a Solid Edge ST9-be, miszerint a szinkron és hagyományos modellezés(hibrid) egyidejű használata esetén a szinkronmódban való változtatás esetén átlátszó alakelemekként látszanak a hagyományos módban elkészített alakelemek. Erre eddig nem volt lehetőség. Hiszen ha hagyományos környezetben elkészítettünk pl.: egy kivágást az nem látszott szinkron környezetben!

Előtte(ST8):

image

 

image

 

Utána(ST9):

 

image

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum