VISI – A szerszámgyártásban is elengedhetetlen CAD alapfunkciók

PLM üzletágunk fő célja, hogy segítsünk ügyfeleinknek megtalálni a számukra legmegfelelőbb és leghatékonyabb megoldásokat. Ehhez a HEXAGON és a Siemens tervező és gyártástámogató megoldások széles választékát kínáljuk. A fröccsöntő- és lemezalakító szerszámipar számára ajánljuk elsősorban a Siemens által kínált NX és a HEXAGON által fejlesztett VISI integrált megoldásokat a tervezéshez és gyártáshoz, valamint a WORKNC-t, ami erős gyári automatizmusokkal segíti a megmunkálások hatékony programozását.

 

A VISI egy robusztus és nagy teljesítményű szilárdtest- és felületmodellező rendszert biztosít, amely az iparági szabványos Parasolid® modellező magra épül. A HEXAGON felület kezelési technológiájával, modellelemzéssel és 2D tervezéssel kombinálva teljes rugalmasságot biztosít a legösszetettebb 3D adatok felépítéséhez, szerkesztéséhez vagy javításához.

Ebben a cikkben az úgynevezett alap CAD funkciókat említem meg, amik szükségesek lehetnek egy alkatrész tervezéséhez, mint például a felület-, test-, vagy a kettő együttes modellezése, 2D szerkesztések, illetve rajzkészítés. Erre azért van szükség, mert az alapfunkciók megismerése lehetővé teszi, hogy megértsük a szoftver működésének alapjait. Ez az alapozás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a felhasználók később hatékonyan tudják kihasználni a bonyolultabb funkciókat, a szoftverben rejlő potenciált, és így a tervezési folyamat is hatékonyabbá váljon.

Mielőtt bemutatnám a szoftver nyújtotta lehetőségeket, fontosnak tartom megemlíteni a VISI azon sajátosságát, hogy modell-történet nélküli a működése. Ez azt jelenti, hogy megkötések nélkül, úgy tudunk szerkeszteni/módosítani egymásra épülő alakelemeket, hogy nem kell újra definiálnunk a struktúrában korábban létrehozott elemeket, ami nagyobb szabadságot nyújt a tervezőnek és gyorsítja a munkafolyamatot.

2D tervezés és műszakirajz készítés

A rajz továbbra is alapvető fontosságú a műszaki területen, hiszen anélkül nem csak nincs mit gyártani, de még ma is ez jelenti a szakemberek, mérnökök közös nyelvét. A hagyományos 2D-s „digitális” rajztáblákat felváltották a 3D-s rendszerek, ahol a műhelyrajz a korábban megtervezett és modellezett alkatrész 2D-s ábrázolása, amely a gyártáshoz és összeszereléshez szükséges információkat tartalmazza.

A VISI ugyanazon 2D-s szerkesztési lehetőségeket kínálja a felhasználók számára mind a modelltérben, mind pedig a műhelyrajzi környezetben. Lehet rajzkészítő varázslóval vagy teljesen hagyományos módon dolgozni. Ebben az értelmezésben a hagyományos: rajzi nézeteknek megfelelő, vetületi ábrázolás szabályai szerint, 2D-ben történő szerkesztés. Ebből a szempontból a VISI a sokak által megszokott, Autocadben tapasztalt rugalmasságot kínál. Ettől hatékonyabb módszer, a modellből indulva a műhelyrajz-varázslóval történő nézetek létrehozása.

A drótvázszerkesztési, a méretezési, valamint a tulajdonság-jelölő (PMI) parancsok rendelkezésre állnak a modelltérben, illetve a rajzkészítési ablakban. A modellen 3D felépítés közben elhelyezett méret-, és rajzi információkat a Plotview Manager automatikusan átveszi és a rajzon a megfelelő nézeten megjeleníti, ezzel lehetővé téve az effektív munkát. A dokumentáció elkészítéséhez teljeskörű méretezési funkciók, furattáblázatok, valamint alak- és helyzettűrések állnak rendelkezésre.

 

 

Hibrid formatervezés

A VISI dinamikus környezetet biztosít, amelyben korlátozások nélkül lehet dolgozni szilárdtest-, felület- és drótváz alapon, vagy mindhárom kombinációjával. A test alapú modellezés a gépészeti tervezés alapvető eszköze, alkalmas keresztmetszetek, profilok és ún. vázlatok közötti testmodell építésre. A felületmodellezés azonban a hétköznapi életben is gyakran előforduló ergonomikus felületek képzéséhez biztosít organikusabb, rugalmasabb megoldást. Ezen funkciók közé tartoznak többek között a vezérgörbés, a feszített (lofted) és az adott peremgörbéjű felületek.

A hagyományosan ismert eszközök, mint a kihúzás, kivágás, jól együttműködnek a Boole műveletekkel és a felületmodellezés által nyújtott lehetőségekkel. Ezek a modellezési parancsok a fejlett felületszerkesztéssel kombinálva megkönnyítik az importált szabad formájú geometriák módosítását, javítását.

 

Felületjavítás és -szerkesztés

Mivel a különböző CAD rendszerek más fájlformátumot és magot használnak, –a beolvasók nagy fejlődése ellenére is- gyakran találkozunk hibákkal, mint felületek közötti kis hézagokkal, éltorzulásokkal. A szerszámtervezés egyik legidőigényesebb része a modelljavítás, melyre a VISI számos hatékony eszközt kínál. Ahol a felületek sérültek vagy hiányoznak, a VISI automatikusan létrehozza az éllánc-görbéket, így az új felületek könnyen újraépíthetők a fentebb említett parancsokkal. Annak biztosítása érdekében, hogy az új felületek a tűréshatáron belül legyenek, az új és a régi felületek összehasonlíthatók a minimális/maximális távolság és a görbület eltérésének ellenőrzése céljából. A felületmodell bezárása egy szilárd test előállítása érdekében kiküszöböli a konstrukciós problémákat a tervezési folyamat későbbi szakaszában, és azonnal a felhasználó rendelkezésére bocsátja a szilárdtest modellezés előnyeit.

 

Az állandó-, változó sugarú, hiperbolikus és elliptikus átmenetek közvetlenül a testmodellen hozhatók létre.

Problémás átvezetéseknél, vagy ha nem következetes adatokkal dolgozunk, az átvezetési felületek felületekként, vágatlan állapotban is generálhatók, nagyobb (felületmodellezési-) rugalmasságot biztosítva. A javított felület beszabása egyszerűen végezhető drótváz görbék, éllánc geometria vagy meglévő felületek segítségével.

3D- és szeletelő görbék teljes választéka

A síkbeli, térbeli – akár függvénnyel megadott – görbék konstruálására kínál széles eszköztárat a VISI. A fejlett görbeszerkesztés lehetővé teszi az érintőlegesség/folytonosság kényszerítését, a vezér-pontok mozgatását, a görbék összekapcsolását vagy meghosszabbítását. Az egyesített görbék újrafeldolgozása több parancskombinációt tesz lehetővé, ami nagymértékben leegyszerűsíti a felületszerkesztéshez, megmunkáláshoz szükséges segédgeometriák létrehozását.

Mindez szintén fontos például a gépészeti újratervezésnél, vagy az áramlástanilag optimalizált felületek kialakításánál. Előbbinél hálómodellekre tudunk szeletelő görbéket vetíteni, majd ezek segítségével rekonstruálni egy formafelületet. Utóbbinál a szimulációk alapján kapott függvényekkel, vagy vezérpontokkal meghatározott görbék közé tudunk felületeket létrehozni. Természetesen a célnak megfelelő, általunk szabályozott felületmodellezéssel.

 

 

Zárásképpen

Ugyan a cikkben bemutatott funkciók nem kimondottan a szerszámgyártás igényeire fejlesztett speciális iparági eszközök, és valamennyi elterjedt CAD rendszerben elérhetőek, fontosnak tartottam bemutatni őket. Elengedhetetlenek a szerszámgyártás igényeinek kielégítéséhez is, és ezekre a funkciókra épülnek a VISI gyártáshelyes alkatrészmódosítási és fröccsöntő-, illetve lemezalakító-szerszámtervezési célfunkciói, amelyekről a cikksorozat további részeiben olvashat.

Az Óbudai Egyetemen végzett gépészmérnökként CAD/CAM/CNC szakirányon, 2023 óta tagja az Enterprise Group csapatának. VISI és WorkNC ügyféltámogató mérnökként célja segíteni partnereink ipari digitalizációját, illetve megoldásaink használatának hatékonyságnövelését.

A szerző további cikkei »

Archívum