3D-s modell küldése a Radan szoftverbe


Alkatrészek küldése a Radan-ba.

 

A Designer hatékony lehetőségeket kínál a lemezalkatrészek tervezésére. A lemezalkatrészek tervezés más eszközöket igényel, mint az általános alkatrészekre jellemző kihúzás és forgatások összessége. Gondoljunk csak arra, hogy amikor 3D-s eszközökkel lemezalkatrészeket tervezünk, akkor milyen könnyen elő fordulhat, hogy olyan alkatrészt tervezünk, amit nem lehet a hajlítások miatt legyártani.

Ebben a szoftverben könnyedén tudjuk módosítani az alkatrészeket és a rádiusz nélküli sarkokból vagy  élekből, hajlításokat vagy éllevágásokat tudunk készíteni és ezekkel az eszközökkel legyárthatókká tehetjük a terméket.

Ebben a cikkben azt szeretném megmutatni, hogy milyen könnyedén tudjuk a már legyártható alkatrészünket a Cad környezetből Cam környezetben át tölteni. De elsőnek végezzünk egyszerű módosításokat egy lemez jellegű alkatrészen.

Egy alkatrész betöltés után az első teendőnk a lemezalkatrésszé alakítás. Ekkora anyagmegnevezés és semlegesszál tulajdonsággal bővül az alkatrészünk és ellenőrzi a hajlításokat is. Ha kékszínű akkor nincs vele probléma. Ezzel az eszközzel az elsődleges felületet kell meghatároznunk. Ez a felület lesz, ami alapján elkészíti a terítéket.

 

 

Ezt követően tegyünk rá két egyszerű kör alakú sarokkicsípést is. Ezesetben a két hajlítást elég kijelölnünk, mert automatikusan a két hajlítási felület metszés pontjába teszi majd ezt a kicsípést.

Ha elégedettek vagyunk a sarok kicsípéssekkel, már küldhetjük is a Radan-ba.

Amikor elindul a szoftver akkor elsőnek egy új projektet kell létrehozunk, ahova majd betöltheti ezeket ezt az alkatrészt. A megfelelő kommunikációnak köszönhetően az anyag megnevezést is hozza magával a Designerből. Ebből következik, hogy a megfelelő megmunkálási stratégiát már elő van készítve a betöltéskor.

A betöltést követően egyetlen kattintásból elkészülnek az alkatrészek kiosztása. Az automatizálás miatt ezek a táblák azonnal le vannak szerszámozva, sorrend tervezve és a Nc kód is elkészül. Már mehet is a szerszámgépre.

2017 óta dolgozik a fém megmunkálói iparban. 2020-ban tette le a CAD-CAM informatikus vizsgáját. Jelenleg a RADAN ügyféltámogató mérnöke ként dolgozik. A Gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatója,  gépészmérnök szakon, ahol Mérnök Informatikus szakirányon számítógépes tervezéssel és gyártással foglalkozik.  

A szerző további cikkei »

Archívum