A digitalizáció kihívásai

A digitális transzformáció forradalmasította az ipart, az adattárolástól a robotikáig. Számos technológiai újdonság segít a cégeknek a rendszereik automatizálásában, biztosítva, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsák ügyfeleiknek. Az egészségügytől a gyártástechnológiáig, szinte minden iparág a digitalizációra készül, látva az előnyeit. Viszont a digitalizáció számos kihívást hoz majd magával, amelyekkel mind meg kell küzdeniük a cégeknek a siker érdekében. Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb kihívások közül.

Bizonytalan környezet és jövő

A cégek digitalizációját hátráltatja a nehezen kiszámítható jövőbeni környezet. Tisztán látni, milyen ütemben fejlődik a technológia és hogy mennyire nehéz ezzel lépést tartani. Erre a problémára megoldást jelenthet az, ha a vállalkozások megtérülésben gondolkodnak és olyan, rugalmasan alakítható technológiákba fektetnek, amelyek hosszú távon képesek alkalmazkodni a környezete és az elvárások esetleges változásaihoz. Ezzel a stratégiával kiszámíthatóbbá válik a fejlődési pálya.

A megfelelő technológia kiválasztása azonban egyáltalán nem könnyű feladat. A körültekintés, a tervezés, illetve maga a technológiafejlesztés ugyan jó alapot jelent ám így sem egyszerű a döntés. A kiszámíthatatlan jövőre való felkészülésben kulcsfontosságú a trend- és adatelemzés, valamint az átállási és átalakítási lehetőségek alapos mérlegelése.

De az alaposság ellenére is fontos, hogy a vállalatok döntésképesek legyenek és a jövőtől való félelem ne bénítsa meg az elhatározásokat. A fejlődéshez elkerülhetetlen a kimenetek vizsgálata, és a kapkodás is ugyanolyan káros, mint a döntés halogatása. Így fontos a gyors döntési modell kidolgozása és a lehetséges – mégis racionális kimenetek elemzése.

Fokozódó versenyhelyzet

Mivel minden cég a digitalizációra készül, egyre inkább kiéleződik a verseny a piacon.

  1.  Az ügyfelek számos megoldás közül válogathatnak az interneten, így könnyebb céget váltaniuk, ha a szolgáltatást mégis inkább mástól igényelnék.
  2.  Számos cég használja ugyanazt a technológiát, emiatt nehéz piaci előnyre szert tenni. Ugyanis a legjobb, leghatékonyabb és legsokoldalúbb megoldások általában egy-egy irányba mutatnak.
  3.  Nehezebb a vállalkozások számára, hogy gyors ütemben fejlesszék a folyamataikat, így nem emelkednek ki a mezőnyből. Ennek elsősorban anyagi akadályai vannak és főképp a kisebb cégeket érinti.

A fentiek fényében fontos tehát, hogy a digitalizációra lehetőségként tekintsünk, felismerve annak előnyeit, de tiszteletben tartva a kihívásait is. A versenyre nem jó válasz a kapkodás, fontos, hogy mérlegeljük a lehetőségeket.

A megfelelő technológia kiválasztása

Egy adott probléma megoldására számos különböző technológia áll rendelkezésre. Például, ha adatelemzéshez keresünk programokat, hatalmas választékot találunk online. Ezért is olyan nehéz a vállalatok számára a megfelelő alkalmazás beszerzése. Túl sok időt igényel a cég számára optimális eszköz kiválasztása. Hiszen, ha nem a megfelelő technológiát alkalmaznak, az komoly hatással lehet a termelékenységükre. Kiemeleten fontos, hogy a cégek megfelelően tájékozódjanak a használni tervezett eszközökről, figyelembe véve az elérhető kritikákat és véleményeket is.

A kiválasztásban segíthetnek a független vélemények is, ugyanakkor a döntési szempontok között érdemes figyelembe venni a hosszútávú szolgáltatásokat is. Így egy szerszámgép-beruházásnál a szervizszolgáltatást, vagy egy szoftvernél a verziókövetési lehetőséget. Az ilyen kiegészítők segíthetnek az eszköz tartósságának biztosításában.

Az alkalmazottak képzése

A legtöbb vállalat szerint az ipari folyamatok digitalizálásával könnyedén elérhetővé válik a teljesítmény fokozása. Azonban komoly kihívást jelent az alkalmazottak képzése. Megfelelő tréning hiányában a cég nem lesz képes kihasználni a digitalizáció nyújtotta potenciális előnyöket, mivel a képzetlen alkalmazottak nem értik majd a bevezetett technológiákat. Ezért is olyan fontos, hogy a cégek megfelelő átképzést biztosítsanak az alkalmazottaknak, nehogy elakadjanak a változás felé vezető úton.

Emellett a képzések segíthetnek az új eszközök elfogadtatásában is. A megismerés hozzájárul a pozitív attitűd kialakulásához. Ez pedig egy ilyen dinamikus átalakulásban nélkülözhetetlen.

A szakértelem hiánya

A digitalizáció fogalma csak nemrég jelent meg. Ezen okból kifolyólag a legtöbb vállalatnak nincs megfelelő szakértelme az újabb eszközök megfelelő használatához. A szakértők képzése rengeteg időt vesz igénybe és nélkülözhetetlen lépés a célok eléréséhez. A jövőben egyre több szakértőt alkalmaznak majd a vállalatok, hogy megfelelő eredményt érjenek el, de addig is kiemelten fontos az alkalmazottak megfelelő képzése.

A megfelelő ismeretek oktatásához elengedhetetlen az új képzőközpontok alapítása és a képzési stratégia átalakítása. Olyan, korszerű ismereteknek kell alkotnia a tananyag magját, amelyek az új technológiák alapját jelentik. Emellett pedig kompetenciákban és nem lexikális tudásban kell gondolkodnunk, amikor a jövő tantervét tervezzük.

Korlátozott költségvetés

A digitalizációnak komoly ára van. Bár számos olyan céleszköz és online program létezik, melyek ingyenes próbaverzióban is elérhetőek, ám idővel ezek is fizetős megoldásokká és így költségvetési tényezővé válnak. Online programok használata esetén különösen ügyelni kell a megfelelő minőségre. A cégeknek megfelelő költségvetéssel kell rendelkezniük, ha digitalizációba kívánnak fektetni, mivel a szoftver és a hardver mellett az alkalmazottak betanítását is finanszírozni kell. A digitalizációs folyamat sikeréhez minden esetben biztosítani kell a szükséges anyagi hátteret.

És rossz kifogás a pénz hiánya a digitalizáció elmaradására. Hiszen aki lemarad, az kimarad és egyetlen mai vállalkozás sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon korunk digitális forradalmáról.

Stratégia hiánya

A vállalatoknak megfelelő digitalizációs stratégiát kell kidolgozniuk a siker érdekében. Ennek hiányában nem lehet kellő mértékben kihasználni a különböző technológiákat és digitalizációs eszközöket. Fontos szakértőket bérelni a megfelelő stratégia kidolgozásához, amennyiben a vállalatok biztosítani kívánják a digitális átállás sikerét.

Addig, amíg a digitalizáció nem válik készséggé a vállalatoknál, sokat segíthet egy mentor vagy coach bevonása is. A folyamat végigvitelében a külső szakértő segíthet, hiszen egészen más szemszögből lát rá a működésre.

 

Konklúzió: “a digitalizáció egy igen összetett folyamat”

Ezen kihívások teljesítése nélkülözhetetlen a cégek sikeréhez. Számos vállalat nem alakít ki megfelelő stratégiát a digitalizáció kapcsán, így nem is érik el a kívánt sikert.

Fontos megérteni, hogy a digitalizáció egy igen összetett folyamat. Nem lehet rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket elérni. Sok, apróbb lépéssel, megfelelő tervezéssel és megfontolt, a folyamatos visszacsatolásra nyitott vezetéssel azonban látványos eredmények érhetők el.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum