A SOLID EDGE ÚJDONSÁGOK KÉPZÉS SAVA, BORSA

Ez a fejemben egy olyan bejegyzésnek indult, ahol megkérdezek néhány Solid Edge felhasználót, akik voltak a 2022-es verzió újdonságok konzultációk egyikén. Erről még nem tettem le teljes egészében, de ember tervez, Isten végez gondolat mentén módosítanom kellett az elképzeléseimet. Az ok pedig az, hogy akit először megkértem, hogy mondja el kendőzetlen véleményét, olyan gondolatsort írt le, hogy azt önmagában kell megjelentetni.

Mi a Solid Edge újdonságok konzultáció lényege?

A Siemens DIS, mint szoftverfejlesztő minden évben friss verziót ad ki a Solid Edge-ből, amely új funkciókat és továbbfejlesztéseket tartalmaz. A fejlesztő szempontjából nagyon fontos, hogy valós felhasználói igények jelenjenek meg a szoftverben, mert attól lesz elégedett(ebb) a szoftver használója. Ez azonban csak az érem egyik fele, mert azokat az újdonságokat valahogy ki is kell bogarászni az új verzióból. Természetesen ezt mindenki magától is megteheti, de vezetetten sokkal könnyebb. Ennek megfelelően sokkal többről van szó mint, hogy megosztunk néhány videót a YouTube-on.

Hogyan készülnek az oktatási anyagok a Solid Edge képzéshez?

A fejlesztőkkel folyamatosan kommunikálunk az új verzióval kapcsolatban, majd résztvevői vagyunk a beta teszteknek, ahol visszajelzünk az elképzelésekkel, megvalósításokkal kapcsolatban. Amikor a szoftver olyan fázisba kerül, hogy belső használatra elérhető lesz, akkor a fejlesztő tart egy 4-5 napos képzést nekünk és más viszonteladóknak. A Covid előtt ezeken személyesen vettünk részt a fejlesztő huntsville-i bázisán, az elmúlt két évben viszont on-line környezetben voltak megtartva a tréningek. Itt nagyon sok anyagot kaptunk, amelyeket lokalizálunk és kissé átalakítjuk őket. Készítünk hozzájuk magyar nyelvű videókat, amelyek terjedelme gyakran eléri az 5-6 órányi időtartamot is. A képzéseken részt vevő ügyfelek ezt az anyagot kapják meg az új szoftververzióval együtt.

Mi hangzik el a Solid Edge újdonságok képzésen?

Lényegében ez egy vezetett gyakorlat, ahol mindenki a számára rendelkezésre bocsájtott tervezői munkaállomáson dolgozik. Egy erre az alkalomra összeállított képzési anyagon vezeti végig az oktató a részvevőket. A képzési anyag pedig a legfontosabb, sokszor egymásra épülő ipari példákból áll össze, amelyeket a Teamcenter kezel a háttérben. Azért is hívjuk konzultációnak, mert az ügyfelek a napi munkájuk közben megjelenő kérdéseket is feltehetik, amelyeket lehet, hogy egy másik résztvevő vagy az oktató válaszol meg. A jó munkához, jó hangulatra van szükség, ami hamar kialakul az oktatóteremben.

Solid Edge 2022 Újdonságok Konzultáció
Solid Edge 2022 Újdonságok Konzultáció

Ki is Dr. Bartha Tibor?

Mielőtt belemennénk ebbe, hadd osszak meg egy kis történetet. Tibit régóta ismerem és kendőzetlen őszinteségét tisztelem nagyon. Azt mindenféleképpen tudni kell róla, hogy a katonáság központi szerepet tölt be az életébe, így nála a 15.00 az nem 14.45 és nem 15.20. Egy ilyen képzés alkalmával szóvá tette, hogy ha az van leírva, hogy 15.00-kor vége van a képzésnek, akkor legyen vége. Ennek az oka az, hogy sokan egymásra épülő programokat szerveznek maguknak és kellemetlen az amikor rohanni kell egy másik program csúszása miatt. Kedvesen, konstruktívan mondta, de ez nagyon beégett nekem. Ha többet szeretnél tudni Tibiről, akkor itt olvashatod a biográfiáját.

Dr. Bartha Tibor
Dr. Bartha Tibor

Tibi gondolatai természetesen cenzúrázatlanuk

“Lényegesnek tartom leszögezni, hogy az alábbi gondolatokat, mint tanár fogalmazom meg.

Hogy mióta járok SE Update Trainingekre, azt pontosan nem tudom, de az ST6-os Update Trainingről már van DVD-m. Ha jól számolom, akkor ez a legutóbbi alkalom a 9. volt.  (Ha előtte is szerveztetek, akkor azon is tuti, hogy voltam.)

Azóta egyetlen évet sem hagyok ki. És, hogy miért nem hagyok ki egyetlen alkalmat sem?

Ad.1: Mert hajt a kíváncsiság, milyen újdonságok jelentek meg a legújabb verzióban, ezáltal nyomon tudom követni a fejlődési irány(oka)t, trende(ke)t.

Ad.2: A training során vezetetten, rendszerezetten ismerem meg az újdonságokat, amely értelemszerűen sokkal hatékonyabb módja az ismeretbővítésnek, mintha autodidakta módon próbálnám meg.

Ad.3: Merthogy egy tanárral szemben alapvető elvárás, hogy a tanulók előtt járjon az új ismeretek megismerése tekintetében. Ha nem így lenne, akkor az a tanár szakmailag nem lenne kellően hiteles a tanulók előtt. (Az igen nagy „blama” lenne a tanár részéről, ha a diákja mondaná meg, hogy mik az újdonságok).

Ad.4: Minden traininget követően megvizsgálom, hogy mit lehet, mit célszerű beépíteni az újdonságok közül az oktatási portfólióba, milyen témakörökkel célszerű bővíteni a tematikákat.

Ad.5: A tréningeken kapott anyagok, videók színvonala – mind formai, mind tartalmi szempontból – nívósak, gyakorlat orientáltak. Nem egy ilyen videó akár évek múltán is visszanézhető és újra feldolgozható, ami egy tanár munkáját nagyban megkönnyíti.

Ad.6: Olyan tudásra is szert tehetek, amit a mi (értsd: NCT Akadémia) oktatási portfóliójába bár nem lehet közvetlenül beilleszteni, ugyanakkor úgy gondolom, hogy aki Solid Edge-el foglalkozik, annak mindenképpen hasznos. Gondolok itt például a Teamcenterre.

Ad.7: A trainingek során új kapcsolatokat tudok/tudtam kiépíteni ipari szakemberekkel és megismertem több olyan problémát is, amelyek őket foglalkoztatták és amelynek megoldását én is sikeresen tudtam implementálni az oktatásba.

Ad.8: Végül, de nem utolsó sorban, mert a jó hangulatú trainingeket profi, segítőkész szakemberek tartják, akiktől valóban tanulni lehet.

(Megjegyzés: esetenként olyan kérdéseket is meg lehet beszélni, amit a mindennapok során nem biztos, hogy megkérdeznék.)”

Ízelítő a Solid Edge 2022 Újdonságok Konzultáció anyagából

Itt egy kis bepillantást láthattok, hallhattok, hogy mi zajlik az oktatás alkalmával.

 

2022-ben is képzés a Solid Edge 2022-re

Ha a cikket olvasva kedvet kaptál, hogy részt vegyél az egyik újdonságok konzultáción, akkor erre lesz lehetőség 2022-ben is. Az új esztendő első hónapjaiban még tartunk képzéseket, amelyre itt lehet jelentkezni:

Solid Edge 2022 Újdonságok Konzultáció | Enterprise Group

Karácsony közeledtével békés, boldog ünnepeket kívánunk, találkozzunk jövőre akár az egyik Solid Edge képzésen!

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum