Autodesk Inventor és Solidworks adatok kezelése Solid Edge szoftverben

Az előző részben egy áttekintést láthattunk a Solid Edge hátteréről, licencelési lehetőségeiről. Nagyon fontos, hogy olyan szoftver mellett tegye le a voksát, amely komoly múlttal, megfelelő jövőképpel és erős szakmai, technológiai háttérrel rendelkezik.

Mi van, ha csak böngészőn keresztül a felhőben lehet tervezni?

Egyre gyakrabban merül fel a fenti kérdés. Ahogy már korábban említettük a 3DExperience Works a felhőre lett kitalálva, teljesen más technológiai háttérrel, mint amivel a Solidworks rendelkezik. Ennek megfelelően nem egyenes út vezet a telepített Solidworks adatok 3DExperience Worksben való felhasználására. Azonban ez a nehézség elmondható az Autodesk Inventorban készített tervek Autodesk Fusionben történő továbbvitelére is. További dilemma, hogy a 3D-s modelleket csak-csak lehet valahogy kezelni a felhőben, de az ezekhez tartozó rajzok asszociatív módosítása nem megoldott az új platformokon. Általában a felhőre írt szoftverek új felhasználói felülettel és működési logikával bírnak, ami szintén bonyodalmat okozhat, de az internetkapcsolat bizonytalansága is kihívás elé állíthatja a felhasználókat.

Valós igény a régi adatok minőségi kezelése az új szoftverben is

Felmerülhet az igény a különböző szintű adatkezelésre az új szoftverben. Ritkább eset az, amikor valaki csak a 3D-s modellekkel szeretne tovább dolgozni az új CAD alkalmazásban. Meg kell győződni arról, hogy ha egyik CAD szoftverről a másikra váltunk, megfelelő eszközök álljanak rendelkezésre a teljes migráció érdekében. A migrációs eszközöknek képesnek kell lenniük a 2D rajzok és 3D geometriák beolvasására, valamint az alkatrészek, szerelések és rajzok közötti asszociatív kapcsolatok megtartására, visszaépítésére. Mint korábban említettük, még ha a régi adatokat át is tudjuk migrálni az új CAD programba, akkor is képesnek kell lenni a tervek szerkesztésére. Figyelembe kell venni, hogy az új szoftver megfelelő eszközzel rendelkezik-e a szerkesztés elvégzésére az egyszerűbb mozgatási és törlési lehetőségeken túlmenően.

Solidworks és a Autodesk Inventor fájlok beolvasása Solid Edge szoftverbe

Itt a beolvasáson van a hangsúly, miután a Solid Edge natívan meg tudja nyitni a Solidworks és az Inventor alkatrész és szerelés fájljait. Az nem kérdés, hogy a befordított fájlok szerkeszthetők-e, mert igen. Ez az egyik nagy erőssége a Solid Edgenek, hogy az importált fájlokhoz a Szinkronmodellezésnek köszönhetően nagyon jó hatásfokkal hozzá lehet nyúlni és módosítani lehet azokat. Ha valaki a modelltörténet alapú modellezésben jártas, akkor a Közvetlen módosítás parancsokat használhatja a módosításhoz.

Solid Edge beolvasás Inventor Solidworks

Solid Edge CAD Direct – Solidworks, Autodesk Inventor fájlok beszúrása

Ebben az esetben a beszúráson van a lényeg. A háttérben nem történik befordítási folyamat, csupán a forrásszoftver által létrehozott geometria lesz kiolvasva és megjelenítve a Solid Edgeben. Ennek a megoldásnak előnye, hogy közvetlen kapcsolat marad az eredeti Solidworks vagy Inventor fájl és a CAD Direct-en keresztül behivatkozott fájl között így, a forrásszoftverrel való szerkesztés után a módosítások megjeleníthetők a Solid Edgeben. Ez a technológia beágyazott komponenseket hoz létre, így nem lesznek összeszemetelve a könyvtárak duplikált modelltartalommal.

Solid Edge CADirect

Solidworks, Inventor modellek, rajzok migrálása Solid Edgebe

Ez sokkal több, mint egy megnyitás parancs használata a natív fájlokra. A számítógépen egy időben lennie kell telepítve működő Solid Edgenek és Solidworksnek vagy Inventornak is. Ezt a technológiát használva az áttérő ügyfél számára lehetőség nyílik a Solidworksből és Inventorból származó műhelyrajzok asszociatív átemelésére is. A Solid Edge biztosítja a kapcsolatot a 3D-s modell (szerelés és alkatrész) és a 2D-s műhelyrajz között, így a modell változtatása meg fog jelenni a műhelyrajzon is.

Ez a migrációs eszköz számos szoftverspecifikus megoldást tartalmaz annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb adatkinyerés történhessen meg.

Ez egy unikális lehetőségnek számít a CAD rendszerek átjárhatósága esetén, fontos a megmaradó kapcsolat a rajzok és a modellek között. Persze ez egy előny a sok közül, de a Solid Edge beolvassa a furatinformációkat, az alapvető szerelési kényszereket és a metaadatok sem vesznek el. Az alkatrészek és a szerelések szerkesztése pedig történhet a Szinkrontechnológia segítségével vagy hagyományos, modelltörténet alapon.

A Solid Edgere mindig is jellemző volt, hogy ugyanazt a feladatot három-négy feléképpen is el lehet végezni és ez igaz a más szoftverek modelljeinek kezelésére is.

A skálázhatóság jegyében a Teamcenter, mint PDM/PLM rendszer támogatja a multi-CAD-es környezetet, így azon keresztül is elvégezhető a fent megnevezett szoftverek fájljainak a felhasználása.

Miért érdemes Solid Edge-t használni?

A Solid Edge egy rendkívül sokoldalú és hatékony tervezői platform, amely számos előnyt kínál a felhasználóknak:

  1. Innovatív tervezési eszközök: A Solid Edge fejlett szinkrontechnológiája lehetővé teszi a gyors és rugalmas tervezést, így könnyedén módosíthatod a modelleket anélkül, hogy újra kellene építened őket.
  2. Integrált megoldások: A szoftver integrált megoldásokat kínál a tervezéstől a gyártásig, beleértve a szimulációt, a dokumentációt és az adatkezelést is. Ezáltal egy átfogó eszköztár áll rendelkezésedre a teljes munkafolyamat során.
  3. Felhasználóbarát felület: A Solid Edge intuitív és könnyen használható felülettel rendelkezik, amely megkönnyíti a tanulást és a mindennapi használatot.
  4. Közösségi támogatás: Számos online oktatóanyag és aktív felhasználói közösség áll rendelkezésre, ahol segítséget és tippeket kaphatsz.
  5. Karrierlehetőségek: A Solid Edge ismerete nagy előnyt jelenthet a munkaerőpiacon, mivel számos iparágban használják, beleértve a gépgyártást, az autóipart valamint speciális területeket is.

Miért tanuld meg használni?

  • Gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés biztosít: A Solid Edge segítségével gyorsabban és hatékonyabban végezheted el a tervezési feladatokat, így több időd marad a kreatív munkára.
  • Versenyelőny: A szoftver ismerete versenyelőnyt biztosít a munkaerőpiacon, és növeli az esélyeidet a jobb állások megszerzésére.
  • Folyamatos fejlődés: A Solid Edge folyamatosan frissül és fejlődik, így mindig naprakész eszközökkel dolgozhatsz.

Fedezd fel még ma a Solid Edge nyújtotta lehetőségeket!

A három részes sorozatunkban (1. rész, 2.rész) bemutattuk, hogy létezik a CAD/CAM/CAE/PLM piacon olyan megoldás, amelyre az ügyfelek hosszan támaszkodhatnak. A versenytárs szoftvereket használókat bátorítjuk, hogy tegyenek lépéseket a Solid Edge megismerése irányába, amely időtálló megoldás lesz a vállalkozásuk életében.

Regisztráljon webinárunkra, hogy hasznos információkhoz jusson!

VÁLTSON SOLID EDGE-RE! MEGMUTATJUK MIÉRT!

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum