Egyszerűsítse a Teamcenter telepítését – Deployment Center

Siemens Teamcenter Deployment Center

A Teamcenter bevezetésének fontos mérföldkövei Ügyfeleinknél, amikor telepítésre kerülnek a szerverek és a kliensek. Előbbieket általában mi végezzük, míg a kliensek telepítése már az illetékes IT szakember feladata. Mindkét fél munkáját megkönnyíti, ha ezeket a feladatokat központilag felügyelheti és automatizálhatja. Erre ad megoldást a Deployment Center.

Deployment Center előnyei

A Deployment Center (DC) egy központosított webes alkalmazás a Teamcenter környezetek (általában fejlesztői, tesztelői és produktív) telepítéséhez. A DC egyetlen központi helyről biztosít hozzáférést több környezethez. Egyszerűsíti a szoftverek telepítésének és frissítésének folyamatát, és harmadik fél automatizálási eszközeivel is együtt használható.

  • A szoftver több verziójának telepítése, kezelése és karbantartása több Teamcenter környezetben egyetlen webes alkalmazásból, hitelesített felhasználói hozzáféréssel.
  • Csökkentheti a Teamcenter környezetek kezelésének költségeit a szoftverek telepítéséhez szükséges emberek, lépések és az idő csökkentése révén.
  • Központi hely biztosítása a Teamcenter környezetek létrehozásához és megtekintéséhez, valamint a telepítési információk megtekintéséhez.
  • Biztosítja a konzisztenciát és a pontosságot a telepítési konfiguráció Teamcenter környezetekbe történő bevezetés előtti felülvizsgálatával és kiigazításával.
  • A környezet beállítása során, ha egy komponenshez új paraméter érték kerül beállításra, akkor ezeket az értékeket megkapják a kapcsolódó komponensek is. Amikor például egy komponenshez megadásra kerül a portszám, ez megkapja az ugyanezt az információt igénylő többi komponens is.
  • Elosztott rendszerek esetén is – amikor a szükséges szolgáltatások különböző szervereken futnak – egyszerűen nyomon követhető és menedzselhető például egy új verzióra való áttérés. Minden egyes szerver számára generálódik egy saját telepítési csomag. A webes felületen pedig átlátható, hogy a telepítési folyamatok hol tartanak.
  • Minimalizálja a telepítések során a kézi adatbevitelből fakadó hibák esélyét.

Az Active Workspace (AW) használatával a hagyományos kliens (RAC) telepítések száma jelentősen csökken, ugyanakkor továbbra is szükséges lehet a rendszer-adminisztrátorok és a kulcsfelhasználók számára. A RAC telepítése eddig időigényes és odafigyelést igénylő volt, amely során több paramétert is úgy kellett begépelni minden egyes kliens számítógép esetén. DC-vel viszont ezek a paraméterek előre megadhatóak és mindössze egy telepítő szkriptet (pl. batch) kell elindítani a kliens számítógépen, a többi automatikusan megtörténik.

A hagyományos módszer elhagyása

Jó hír azon Ügyfeleinknek, akik már jelenleg is élvezik a Teamcenter nyújtotta előnyöket, hogy számukra is nyitva van a lehetőség, hogy elhagyják a hagyományos telepítési módszert és a jövőben a Deployment Center segítségével hatékonyabbá tegyék például egy új munkaállomás üzembehelyezését.

A Deployment Center szolgáltatásainak minimális erőforrásigénye van, így akár egy már üzemben lévő szerverre is telepíthető. Ez után egyszerűen megoldható, hogy a meglévő Teamcenter környezetek konfigurációját “beküldjék” DC-be. Majd néhány apró simítás után használatba is lehet venni.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Teamcenter bevezetése, felhasználók oktatása, és szakmai támogatása. Már áltanos iskolásként kezdte érdekelni az informatika világa. Középiskolai tanulmányai alatt került közelebbi kapcsolatba a géptervezéssel és építéssel, így végül egyetemi tanulmányait gépészmérnökként végezte 2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán.  A géptervezés mellett egyre jobban kezdte érdekelni az adatkezelés, rendszerfejlesztés világa. 2018-ban csatlakozott az Enterprise Grouphoz, Teamcenter ügyféltámogató pozícióban, melyre örömmel mondott igent.

A szerző további cikkei »

Archívum