Élethosszig tartó tanulás – lifelong learning

Az életben sok területen nem lehet megállni, mindig van mit tanulni. Nincs ez másképp a munkához használt szoftverek területén sem. Ez a kijelentés épp úgy igaz ránk, mint bárki másra.  Az elmúlt napokban részt vettem egy Solid Edge-es képzésen, ahol a fő téma az oktatás volt.

Bécsi képzésről

Az oktatásnak a Siemens bécsi irodaháza adott helyszínt. A képzés train the trainer (oktatók oktatása) koncepcióban folyt. Az oktatáson különböző nemzetek képviselték magukat Európából és Európán kívülről is. Ez is mutatja, hogy milyen nagy hangsúlyt fektet a Siemens a következő nemzedék oktatására. Ezen az eseményen a Siemens meghívására vettem részt. A meghívást pedig a sikeres mentor programunknak köszönhettem. Mint arról már többször olvashattatok, az Enterprise Groupnál életre hívtunk egy Országos Mentor Programot, melynek keretén belül segítünk az iskoláknak, hogy a tanulóik megfelelő tudással felvértezve érkezzenek a munkaerőpiacra.

A bécsi tréningen hamar világossá vált számomra, hogy mint oly sok más területen, itt is úttörő munkát vittünk végbe és messze a jelenlegi mezőny előtt vagyunk ebben a témában (is). A résztvevőkkel beszélgetve hamar világossá vált, hogy minden ország hasonló kérdésekkel, kihívásokkal küzd az oktatás területén. Legfontosabb kérdés, hogy hogyan képezze azokat az embereket, akik továbbadhatják a tudást az iskola falain belül. Ebben tudtam segítséget adni nekik és megosztani, hogy mi milyen utat jártunk be az indulás óta, mik voltak a jó és kevésbé szerencsés döntések ezalatt a sok eltelt év alatt.

Siemens bécsi képzése

 

Mentor Program

A munkánk során több területen támogatjuk a jövő nemzedékét. A mentor program életre hívása nem csak egy egyszeri fellángolás volt. Azóta komoly energiákat fektetünk abba, hogy amit anno megálmodtunk, azt a lehető legjobb koncepcióban tudjuk megvalósítani. A mentor program keretén belűl sok iskolával és rajtuk keresztül a diákjaikkal sikerült megismertetnünk a Solid Edge-t. Így segíteve őket a fejlődésben.

Solid Edge országos verseny

Solid Edge országos verseny

 

Az elmúlt hónapban került megrendezésre az Országos Solid Edge versenyünk. Ez a verseny kiváló lehetőséget nyújt a középiskolás tanulók részére, hogy megmérettessék a tudásukat. Mindamellett, hogy nagyszerű nyereményeket nyerhetnek, megérezhetik milyen nyomás alatt teljesíteni még komolyabb tét nélkül.

A verseny idé tizenkettedik alkalommal került megrendezésre és elmondható, hogy töretlen népszerűségnek örvend. Több oka is van ezek közül én most kettőt emelnék ki.

Elsőként a tanárok kitartását és tenni akarását, hogy segítik diákjaikat, felkészítik őket a versenyre.

Másodsorban a kollégáim kitartó munkáját, melyben segítik a diákokat a felkészülés során, válaszolnak a kérdésekre, megkeresésekre a feladatok megoldásával kapcsolatban.

A versenyről egy rövid összefoglalót itt olvashattok.

Egy élethosszig tartó tanulás

Bár elmondható, hogy mi itt az Enterprise Groupnál jól ismerjük a szoftvereket, amelyekkel foglalkozunk. Ennek ellenére mi sem dőlhetünk hátra, hisz a világ folyamatosan fejlődik, a Solid Edge is évente kap újdonságokat.

A végére egy kis humor:

  • Mi van a jó pap sírjára írva?
  • Befejezte tanulmányait

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a Solid Edge modellezés, rajz környezet, nagy szerelések
Érettségi után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki szakon folytatta tanulmányait. Itt fogalmazódott meg benne, hogy a gyártástechnológia az, ami hozzá a legközelebb áll, így abba az irányba szakosodott. Az évek során gyakornokként kipróbálta magát az Audi-ban és a Rábában is, így értékes tapasztalatokkal fejezte be tanulmányait. 2012 januárjában kitüntetéssel diplomázott a BME Gépészmérnöki Karán. Ezt követően helyezkedett el a Siemensnél. Ettől számítva 4 évet töltött el a cégnél először Nürnbergben, majd Karlsruhéban. Az itteni tevékenységét Teamcenter és hozzá tartozó CAD intergrációk támogatásával kezdte, majd innen lépett tovább a következő szintre, amikor már a következő verzióhoz tartozó fejlesztéseket tesztelte és segédkezett az esetleges hibák javításában. 2015 októberétől ismét visszatérve Magyarországra a jelenlegi munkahelyéről ügyféltámogatóként igyekszik segíteni ügyfeleinket a felmerülő problémáik megoldásában.

A szerző további cikkei »

Archívum