Együttműködés ember és gép között

Mit jelent az ember-gép együttműködés? 

Az ember-gép együttműködés keretében az emberek közösen dolgoznak a mesterséges intelligencia által irányított gépekkel és nem csupán eszközként használják őket. A legelőnyösebb felállásoknál a két fél egymás képességeit kiegészítve oldja meg az adott problémát. Az ember-gép együttműködés nem csupán szellemi, de fizikai téren is megvalósítható. Amikor az emberek és gépek közötti kollaboráció kerül szóba, legtöbben azonnal a kollaboratív robotokra gondolnak, de hasonló együttműködés elképzelhető irodai környezetben is.

Példák ember-gép együttműködésre

Számos ágazatban tapasztalható ember-gép együttműködés, ahogy az alábbi példák is mutatják:

  • A Foldit nevű számítógépes programban ember-gép együttműködés segítségével hajlítanak szimulált fehérjemodelleket, hogy kiderítsék, miként fejlődnek ki az egyes betegségekben közrejátszó emberi fehérjék. A programban az emberi fél manuálisan alakíthatja a fehérjeszerkezetet, és belátása szerint alkalmazhatja a mesterséges intelligencia által vezérelt folyamatokat.
  • 2 amatőr sakkjátékosnak egy MI-rendszer segítségével sikerült legyőznie egy professzonális mesterekből álló csapatot. Az amatőr-MI csapat eközben létrehozott egy vadonatúj játékstílust is.
  • 2014-ben egy japán startup, a Knowledge Ventures beválasztott egy mesterséges intelligenciára épülő rendszert az igazgatói tanácsba, így a MI már a legmagasabb üzleti körökben is használatos.
  • A hadsereg UAV járművei, ahol a drónpilóták távolról vezérlik a gép működését, is az ember-gép együttműködést példázzák.

Az ember-gép együttműködés számos elemző szerint a számítástechnika harmadik igazi forradalma a mikroprocesszorokat és az internetet követően, és az emberek hamarosan teljesértékű partnerekként fognak tekinteni a mesterséges intelligenciára. Bár ez jelenleg még elég futurisztikusan hangzik.

Hogyan alakítja át az ember-gép együttműködés a munkaerőpiacot?

Régóta köztudott, hogy a technológia hatalmas mértékben formálja a munka világát. A fiatalok nagy része olyan ágazatban dolgozik, amelyik még nem is létezett a szüleik idejében. Hasonlóképp a jövő nemzedéke is merőben új dolgokkal foglalkozik majd.

Az egyik legnagyobb hajtóerő a változás mögött a mesterséges intelligencia megjelenése. Mivel a gépek fizikai és szellemi kapacitása bizonyos területeken egyre inkább meghaladja az emberi agy képességeit, a vállalkozások is nagyobb arányban alkalmaznak majd mesterséges intelligenciát. De hogyan készülhetünk fel a közelgő változásokra?

A mesterséges intelligencia jelentené a munkaerőpiac végét?

Sokan úgy tartják, hogy a mesterséges intelligenciával zárul a klasszikus értelemben vett munka korszaka. Ennek ellenére a cégek szerint az emberek és gépek együtt fognak dolgozni, nem pedig egymás ellen. Az MI tovább fokozza majd az alkalmazottak termelékenységét és képességeit, és tehermentesíti őket a rutin feladatokkal kapcsolatban.

Bár elsőre ellentmondásosnak tűnhet az automatizáció és az alkalmazottak számának növekedése, de figyelembe kell venni, hogy mekkora gazdasági bővüléssel járhat az MI alkalmazása. Hatékonyabbá teszi a vállalatokat, csökkenti a munka elvégzéséhez szükséges időt és újféle innovációk irányába tereli a cégeket, amely több munkahelyet teremt majd.

Ehhez viszont a válallatoknak újra kell gondolniuk a munka fogalmát.

Sokan rettegnek attól, hogy a robotizáció és az automatizálás munkahelyeket szüntet majd meg. Azonban a robotok nem a munkahelyeinkre pályáznak. Ezek a rugalmas eszközök képesek helyettesíteni az emberi munkaerőt egyes munkafázisokban, de a korábban itt foglalkoztatott emberek ettől még nem válnak feltétlenül munkanélkülivé. A képzésnek és a folyamatos tanulásnak nagy szerepe van a jövő formálásában. Az automatizálható feladatokat végző emberek új területeken dolgozhatnak majd, nagyobb hozzáadott értéket hozhatnak létre és biztonságosabbá válik a munkahelyük is.

Tehát a robotizáció kihívást jelent a munka világában, de nem tragédiát.

A vezető MI-kompatibilis ágazatok

Bár a technológia folyamatosan fejlődik, manapság a MI leginkább egyszerű, repetitív eljárásokat vált ki, a komplexebb problémákkal, melyek kreativitást vagy empátiát igényelnek, továbbra is emberek foglalkoznak.

Ezeket figyelembe véve a MI leginkább az ipart, a gyártást, az ügyféltámogatást, a könyvelést és a postai szolgáltatásokat forradalmasítja majd a következő évtizedben. Azok a vállalkozások, melyek hasonló ágazatokban tevékenykednek, akarva akaratlanul is úttörői lesznek a MI alkalmazásának. Ezért pedig figyelembe kell venniük a következőket:

A munkakörök átgondolása

Munkaköri kötelességek helyett érdemes figyelembe venni az egyes feladatok automatizálhatóságát. Rugalmas, projekt-alapú csapatokat kell kialakítani. A munkaköröket az alkalmazottak készségeihez és képességeihez kell formálni.

Az üzleti modell átalakítása

Minden szinten új vezetőket kell képezni, új szemlélettel. Az automatizáció által generált nyereséget vissza kell forgatni a folyamatos technológiai fejlesztésekbe. Mind a projektek, mind a csapatok szintjén rugalmasnak kell lenni.

Új készségek elsajátítása

Komplex készségeket kell fejleszteni, mind szakmai, mind kommunikációs téren. Figyelembe kell venni a különböző tanulási módszereket és több eszközt is be kell vetni a sikeres továbbképzés érdekében.

Nyitottság, az újdonság keresése

Ahhoz, hogy a mesterséges intelligenciát és az automatizációt megfelelően használhassák a vállalatok, nyitott szemléletmódra van szükség. Ez azt jelenti, hogy hajlandónak kell lenniük megismerni az innovációkat és kísérletezni a bevezetésükkel.

 

Mindig is kockázatos új technológiákat használni, de a MI terjedésével a cégeknek hozzá kell szokniuk, hogy a jövőben megfelelő rugalmassággal kell kezelniük az ember-gép együttműködéssel kapcsolatos újításokat, ha nem akarnak lemaradni. Ahhoz pedig, hogy ez minél gördülékenyebb legyen, számos kutatóközpont és állami intézmény igyekszik hozzájárulni világszerte.

Szakterület: Az ipari digitalizáció szakértőjeként, évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a világ élvonalába tartozó ipari tervezőszoftverek terén, melyek bevezetéséhez és folyamatos támogatásához professzionális csapattal rendelkezünk.

Ma már a megfelelő ipari digitalizációs folyamatokhoz az alkalmas szoftvereken, hardvereken és képzéseken túl a kreativitás is elengedhetetlen. De a legjobb kreatív elmék számára is egy komplett digitális tervezési platform nyitja csak meg az alkotás valódi szabadságát. Az ipari digitalizáció hatékony vállalati bevezetése ember, gép és szoftver komplex együttműködéseként jön létre, amelynek összehangolása komoly szakértelmet igényel.

 

A szerző további cikkei »

Archívum