EPLM ToolKit 2022.1

A felhasználói visszajelzések alapján az EDGECAM egyszerű és gyorsan tanulható megoldást nyújt az általános gépészeti alkatrészek programozására. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az egyszerű alkatrészek programozásánál számos olyan ismétlődő terület van, melyek automatizálásával a programozásra fordított idő csökkenthető.

Megvizsgáltuk ezeket az ismétlődő területeket és az év elején elhatároztuk, hogy készítünk egy eszköz készletet minden szoftverkövetéssel rendelkező ügyfelünk számára. Egy olyan eszköz-gyűjteményt, amely valós felhasználói igényeken alapul, egyszerűen használható, testreszabható, segíti a napi munkavégzést mind a programozási- mind a gyártás indítási fázisában.

A visszajelzéseket, az igényeket és a tapasztalatokat ötvözve létrehoztuk az ’EPLM-ToolKit’ fantázia nevet viselő bővítmény csomagot az EGDECAM 2022.1-es verziójához. De mit is tartalmaz? Hogyan használjuk? Tarts velem és megtudod!

Egy gyors telepítést és a szükséges téma kiválasztását követően elérhetővé válnak az elkészített bővítmények, a cikk további részében ezeket szeretném bemutatni!

Szerszámtár és technológiai adatbázis feltöltése EXCEL segítségével

Az EDGECAM automatizálás alapja, hogy a gyárban megtalálható szerszámainkkal, befogóinkkal, és a szerszámokhoz tartozó technológiákkal feltöltsük az adatbázisunkat naprakész információkkal. Ennek segítségével gyorsítani tudjuk az elvégzendő feladatainkat. Ezen cél érdekében tudjuk használni a Szerszámtárat és a vele szoros együttműködésben működő Technológiai asszisztenst. Ha ezeket az adatbázisokat megfelelően feltöltjük, akkor a kiválasztott megmunkálandó anyag függvényében a szerszámokhoz tartozó technológiai adatokat automatikusan meg tudja határozni a program.

A technológiai adatbázis gyári működéséről az alábbi cikkben olvashatsz bővebben: Technológiai asszisztens használata az EDGECAM-ben

Sok esetben kaptunk olyan visszajelzést, miszerint a napi felhasználás során gyakran cserélődhet akár a teljes forgácsoló szerszám-készlet is, így az adatbázisok feltöltése (és karbantartása) időigényessé válhat. Az ilyen esetek gyors kezelésére hoztuk létre az ’EPLM-ToolKit – Szerszámtár feltöltése’ bővítményt, melynek segítségével EXCEL táblázatban megadott adatok segítségével tudjuk feltölteni a szükséges információkat. Ennek a működéséről itt láthatsz videót:

Készülék beszúrása a Készülék adatbázisba

Készülékek feltöltéséről már készítettünk videót a korábbiakban, melyet a következő linkre kattintva meg is tekinthetsz: EDGECAM Készülék kezelő – Satu modell betöltése

A készülék feltöltése a továbbiakban az alapbeállítások után sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik. Nincsen más teendőnk, mint megadni, hogy melyik adatbázisba szeretnénk betölteni a készüléket, valamint az alap adatokat, majd a grafikus felületen egérrel kijelölve a megfelelő testmodell-elemeket a készülék feltöltésre kerül a készülék kezelőbe!

A készülék feltöltésének menetéről az alábbi videót készítettük:

Programozás előkészítését segítő bővítmény

Az EDGECAM-ben jártas felhasználóink jól ismerhetik már a Workflow-t, azaz a programozás menetét végig kísérő folyamatot. Ennek az ismétlődő folyamatnak a gyorsítására szolgál az ’EPLM-ToolKit – Program készítése’ bővítmény.

A bővítmény segítségével egy ablakon belül érhetjük el az alapanyag választást, az előgyártmány definiálást, a posztprocesszor és készülék választást, valamint a program elejére egy lépésből tudunk síkmarást is beszúrni, azaz egy összefoglaló felületen pár kattintással ki tudunk váltani sok-sok lépést!

A gyakorlati működésről itt láthatsz videót:

Furat stratégiák

Az EDGECAM stratégiakezelővel automatizálni tudjuk a megmunkálási lépéseinket. A stratégiakezelőről is már készült blog cikkünk, az alábbi linkről el is érheted: EDGECAM Stratégia Kezelő, avagy az automatizálás egyik lépcsőfoka

Ha gyakorta ugyanazokat az utasításokat használjuk a programozás során, ugyanazokon a lépéseken haladunk végig, akkor már érdemes elgondolkodni, hogy ezeket, hogyan tudjuk kiváltani, ennek a segítségére szolgál a stratégiakezelő.

Az ’EPLM-ToolKit’ első kiadásában a fúrások automatizálására nyújtunk megoldást. A feltelepített stratégiák segítségével tudunk központfúrást, fúrást, dörzsárazást, menetfúrást, fejsüllyesztést és mindezekre élletörést készíteni. A pályák az alaksajátosságok függvényében készülnek el és tartalmazzák a megfelelő technológiát is a megfelelő szerszámválasztás mellett.

A stratégiák használatával pár kattintás segítségével tudunk szerszámpályákat létrehozni a furat alaksajátosságokra!

Rövid ízelítőt láthatsz a működésről a következő videóban:

Ciklusbeállítások csoportos szerkesztése

Ismeritek azt az érzést, amikor a már létrehozott pályák sokaságában kell megtalálni azt az egyet, amelyikben elírtunk egy értéket? Esetleg már másoltuk is a pályát, több alkalommal is? Ilyenkor eszköz hiányában egyesével haladtunk végig az utasításokon, lépkedve a különböző lapokon és egyesével ellenőrizve a beállításokat.

Az ’EPLM-ToolKit’ bővítmény segítségével ezt egy ablakon belül érhetjük el! A kiegészítő futtatása után listázásra kerülnek a programozott ciklusok és a hozzájuk tartozó alapbeállítások. A felugró ablak beviteli mezői segítségével gyorsan, globálisan és áttekinthetően tudjuk szerkeszteni az utasításokat.

A videó az alábbi linken érhető el a működésről:

Munkalap generálás az EPLM-ToolKit-tel

Felmerült sokszor az az igény is a felhasználók részéről, hogy egy egyszerűen használható, testreszabható munkalapot hogyan tudnának létrehozni az EDGECAM segítségével. Jó hír, hogy mostantól ez is lehetséges!

A bővítmény indítása után ki tudjuk választani, hogy milyen formátumban, milyen adatokkal készüljön el a munkalap! A munkalapok mellé szerszámozási lapok, valamint a külön munkaképek is készülnek a felfogásról.

Az adatok jó visszacsatolást nyújtanak számunkra az elkészített programunkról, valamint megkönnyítik a gépbeállító munkáját is.

Technológiai számológép

Végül de nem utolsó sorban a telepítő tartalmaz egy számológépet, mellyel a technológiai adatokat tudjuk kiszámolni, gondolok itt az előtolásra, fordulatszámra vagy forgácsolási sebességre!

Az ’EPLM-ToolKit’-et minden szoftverkövetéssel rendelkező ügyfelünk elérheti az alábbi linken, melyen egy gyors regisztrációt követően le is tudja tölteni a bővítmény telepítőjét: Regisztrációs oldal

Hiszünk abban, hogy az EDGECAM 2022.1 alá beépülő ’EPLM-ToolKit’ bővítménycsomagunk segítségével ügyfeleink nem csupán a szoftverben rejlő lehetőségeket használják ki még jobban, ezáltal gyorsabban és hatékonyabban végezhetik el napi teendőiket, hanem kedvet kapnak az automatizálási lehetőségek még szélesebb körű kipróbálásához is.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum