Technológiai asszisztens használata az EDGECAM-ben

A következő cikkben az Edgecam beépített modulját a technológia-asszisztens működését szeretném bemutatni, valamint videóval szemléltetni. A forgácsolási paraméterek meghatározása nagyon fontos a megmunkálási ciklusok létrehozása során. Befolyásolja a szerszámunk élettartalmát, a létrehozott felület minőségét, a forgács minőségét és még sorolhatnám a fontosságát. Az optimális megoldást megtalálni nem mindig a legegyszerűbb, sok tapasztalat esetleg mérés szükséges hozzá.

Megmunkálásaink során általában törekszünk arra, hogy a jól bevált szerszámainkat használjuk, azonban a forgácsolási paraméterek meghatározására sokszor túlságosan is sok idő megy el, a katalógusok bújásával, mikor mi is tisztában vagyunk vele, hogy ezeket a paramétereket már nem egyszer, nem kétszer már kinéztük a katalógusokból. Ezen forgácsolási paraméterek rögzítésére szolgál a technológiai asszisztens. Egyszer felvisszük a forgácsolási adatokat és a továbbiakra elfelejthetjük a katalógusok használatát. Persze ez nem azt jelenti, hogy örökre…

Edgecam teechnológiai aszisztens

Új anyag definiálása

A technológia asszisztensbe vannak beépítve a program által meghatározott anyagok valamint szerszámok. Azonban definiálhatunk új anyagot és szerszámot, amire valljuk be biztosan szükségünk lesz, a rengeteg iparban használt anyag és szerszám mennyiségét ismerve.

A létrehozás során az anyagokat ’Család’-ba sorolhatjuk, mivel jól tudjuk, hogy például az acélnak is rengeteg ötvözött fajtája létezik, és ezeket a jobb áttekinthetőség érdekében célszerű csoportosítani. Vállalataink több cégtől rendelik az alapanyagot, ezek csoportosítása érdekében a ’Szállító’ szerint is csoportosíthatjuk alapanyagainkat. Mechanikai tulajdonságokat adhatunk hozzá a különböző anyagokhoz, ezzel is a jövőre nézve időt spórolhatunk meg, nem szükséges mindig utána nézni, hogy mondjuk egy C45-ös anyagnak mekkora is a Brinell keménysége(?!).

A következő képen az a párbeszéd ablak látható, amellyel új anyagot definiálhatunk a programban:

Edgecam technológiai aszisztens új anyag definiálása

Az új ’Lapka’ létrehozása során ugyanúgy, mint az anyagok esetében csoportosíthatjuk a szerszámunkat. Ez mikor már több szerszámot létrehoztunk, lényegesen megkönnyíti a keresésünket. A legtöbb esetben a szerszámunkat  ’Tömör szerszám’-ként szoktuk definiálni. Itt odafigyelve szükséges megadni a ’Fog/horony’ számát, mert ennek egyeznie kell az EDGECAM-ben létrehozott szerszám ’Fog/horony’ számával, ellenkező esetben a programnak nem fog tetszeni, és hangot is fog ennek adni. (Ettől azért kíméljük meg magunkat, ha tehetjük).

A következő képen az a párbeszéd ablak látható, amellyel új anyagot határozhatunk meg a programban:

Miután létrehoztuk az anyagot és a szerszámot, egymáshoz rendelhetjük őket. Majd különböző átmérőtartományokra meghatározhatjuk, a forgácsolási sebességeket és az előtolásokat. Persze, nem kötelező fejből tudni ezeket az adatokat, puskázhatunk a szerszám katalógusokból is (melyek iránymutatót jelentenek), és itt jön elő a program haszna, mivel ezeket az adatokat az adott szerszám és anyag kombinációba csak egyszer szükséges kinézni.

Az EDGECAM megnyitása után szükséges az alapanyagot beállítani az alkatrész megnyitása után, ellenkező esetben a Szerszámtár nem fogja felajánlani a technológiát, amelyet már meghatároztunk. Ha megegyezik a szerszám átmérője és fog/horony száma a létrehozott technológiai adatokkal akkor a program automatikusan kitölti a forgácsolási paramétereket, és nem szükséges az időnket számolásokra pazarolni. A szerszámtárban megjelent forgácsolási paraméterek a megmunkálási ciklusokban is megjelennek.

Edgecam technológiai asszisztens a gyakorlatban

A következő két videó a Technológiai-asszisztens használatára mutat be példát, az első videó a Fúró szerszámok, a második pedig a Maró szerszámok létrehozását és a technológiai-asszisztens hozzá rendelését mutatja be.

A teljes videók elérhetőek a szoftverkövetéssel rendelkező felhasználóink számára az Ügyféltámogatási oldalunkon: https://enterprise-group.hu/plm/support

Remélem a videók segítségével könnyebben és bátrabban fognak a partnereink hozzá nyúlni a technológiai-asszisztens használatához, és ki fogják használni a benne rejlő lehetőségeket.

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum