A Digitalizációs vízióktól a bevezetésig

Magyarországon az újabb ipari forradalmat jelentő Ipar4.0 korszakról már több mint öt éve beszél a szakma, de ez az átalakulás csak az elmúlt években kezdett érezhetővé válni. Kihívásokban nincs hiány, napról napra jelennek meg és törnek be a piacra új technológiák, szoftveres és hardveres megoldások.

Mi a cél?

A negyedik ipari forradalom célja, már a jövő igényeinek megfelelő intelligens gyárak kialakítása, amelyet az erőforrások hatékonysága, az alkalmazottak, a partnerek és az ügyfelek újszerű digitális összekapcsolása jellemez. Az Enterprise Group több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező csapat tagjaként nem értek egyet azzal az állítással, hogy az okos gyár koncepcióban az az elsődleges cél, hogy az embereket több százmilliós befektetésekkel robotokra cseréljék. Véleményem szerint sokkal inkább az, hogy az emberi munkát digitális eszközökkel támogatva annak hatékonyságát, termelékenységét fokozzuk. Tekintsünk az egész digitális átalakulásra, mint lehetőség! A technológia segítségével mindenki csak nyerhet és előnyre tehet szert, beleértve a teljes humánerőforrást és a cégvezetés is.

digitalizáció

 

Hogyan tehetünk szert előnyre a digitalizáció segítségével?

Például ha az Excel táblázatok töltögetésével elpazarolt időt a tervezésre, fejlesztésre fordítjuk. Még egy gondolatébresztő, amivel megpróbálom véleményemet alátámasztani. Gondoljuk bele egy egyedi, kis szériás gyártással foglalkozó cég esetében a robotok programozás betanítása mennyi időt venne igénybe? A robotok a közeljövőben a munkánkat segíteni fogják és nem elvenni.

A kkv-k versenyhelyzetükből fakadóan kényszerülnek rá, hogy előbb-utóbb nyissanak a termelés digitalizációjának, optimalizációjának újszerű megoldásai felé. Ehhez rengeteg ötletet, segítséget és sikertörténetet találhatsz a digitalisipar.hu weblapon. Érdemes meglátogatni az oldalt és részt venni az ingyenes webinarokon(online előadás).

A hazai gyártás fejlesztésének fókuszában ma még elsősorban a meglévő üzemek digitális fejlesztése, korszerűsítése áll, előző cikkemben írtam arról, hogy Nem lecserélni feljavítani kell a régi ipart és gondolkodásmódot.

Mibe érdemes befektetni?

Az ipar4.0-hoz kapcsolódó biztosan és leggyorsabban megtérülő befektetés a hatékony, strukturált adattárolásban és az adatelemzésében keresendő. Mivel a gyártás felgyorsulásával a cégek egyre nagyobb mennyiségű adatot állítanak elő, ezért ezek tárolása nehézkes szinte lehetetlen. A tárolt adatokból egyre rövidebb idő alatt kell kinyernünk a számunkra hasznos, fontos információkat. Az adatelemzési megoldások egyaránt használhatók magában a gyártásban, valamint a támogatást végző egyéb szervezeti egységeknél. Ehhez viszont szükséges, hogy egy egységes környezetben történjen a termékfejlesztés, amelyben a tervezőmérnökök, a marketing, a logisztikai, a minőségirányítási és a gyártástechnológiai szakemberek hatékonyan tudnak együtt dolgozni.

clip_image003

Jogosan felmerülhet a kérdés és létezik-e ilyen rendszer, ahol ez lehetséges az Ipar4.0 -ban?

A válasz természetesen igen. A repülőgép és autóiparban már bevált, kiforrott megoldás most elérhetővé vált mindenki számára.

Három nagyon fontos dolog van amire tapasztalataink alapján nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni, mikor az Ipar 4.0 küszöbén belépve új rendszereket vezet be egy cég.

Az első természetesen az invesztáció.

Ehhez elengedhetetlen egy elkötelezett cégvezetés, és egy megfelelő tudású műszaki gárda, aki a vezetés számára bemutatja, hogy a cég életében milyen változásokat megtakarításokat jelenten egy új rendszer bevezetése. És természetesen ezzel milyen előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben.

A második dolog a fókuszálás.

Valamit kitalálni könnyű dolog megvalósítani viszont annál nehezebb! A kérdés mindig az ki valósítja meg? A bevezetésnek minden esetben legyenek eltökélt felelősei, akik a kezükben tartják a folyamatot és teljes körűen átlátják a szervezet működését. Egy felmérés szerint a projektek 78%-a már a bevezetés fázisában megbuknak, innentől az invesztáció kidobott pénz az ablakon.

Ami megkülönböztető tényező egy jól digitalizált és egy kevésbé jól digitalizált vállalkozás között az ahogy a digitalizációt bevezetik. Ez nem másról szól, mint azokról az emberekről, akik a digitalizációt megvalósítják.

A harmadik és talán legfontosabb dolog a képzések!

Több éves tapasztalatunk alapján a szűk keresztmetszetet nem a technológia sőt még csak nem is a pénz jelenti, hanem az, hogy az emberek milyen gyorsan és milyen mértékben képesek változni. A változáshoz és egy új rendszer bevezetéséhez elengedhetetlenek a KÉPZÉSEK. Hiszen invesztálhatunk bármibe, ha nincsen megfelelő szakképzett munkaérő aki használja, kezeli ezeket. Sőt a továbbképzések is nagyon fontosak egy meglévő szoftver esetében is.

clip_image005

Összegzés:

Mindent egybevetve azok a cégek, amelyek belevágnak az Ipar4.0 fejlesztések, a szakértők szerint ennek számos előnyét élvezhetik majd. Kapnak egy olyan objektív, adat alapú rendszert, amely valós idejű adatfeldolgozásra és költségallokációra képes. A termelésben beazonosíthatók lesznek a szűk keresztmetszetek, optimalizálható lesz a feladatok ütemezése. Mindez okos eszközökön megjelenítve, lehetővé teszi a termelési folyamatok távoli valós idejű követését, akár legfelső vezetői szinten is, szükség esetén azonnali beavatkozással.

Huszár András

Ügyféltámogató mérnök

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a CAD rendszerek. Családi tradíciókat követve gépészmérnöknek készült, mi sem bizonyította jobban, mint általános iskolában rengeteg otthoni próbálkozás után egy tanfolyam keretén belül megismerkedett élete első CAD szoftverével. Számos CAD rendszerrel megismerkedett az évek során, így vált hobbijává a 3D tervezés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Karán, jelentősen megtérült az előzőleg befektetett munkája, itt szerezte meg a tervezéshez elengedhetetlen ismereteit.  Egy Solid Edge oktatás keretén belül fedezte fel az Enterprise Groupot, ahol rövidesen ügyféltámogató mérnökként csatlakozott a céghez. Örömmel tölti el, ha tudását megoszthatja másokkal és ha ezzel még segíteni is tud. A világ itt nyílt meg számára oktatások, emberi kapcsolatok, legújabb technológiák végtelen lehetőségével.

A szerző további cikkei »

Archívum