Karácsonyfa díszítés EDGECAMMEL – Additív megmunkálás

Év vége felé mindig visszatekintünk, hogy milyen év is volt az adott esztendő. 2020-ról biztos vagyok benne, hogy mindenkinek a világjárvány és a korlátozások fognak eszébe jutni. Azonban mi búcsúztassuk ezt az évet egy blog cikkel és térjünk át a gyártás világára, azon belül is az additív technológiára.

Tudtátok, hogy az EDGECAM támogatja az additív megmunkálást?

Hagyományos anyag lebontó megmunkáló technológiákhoz képest, az additív megmunkálás során az anyagot szó szerint ráépítjük a meglévő alkatrészre. Az eljárás során az anyagot megolvasztják és a fémport egy fúvóka segítségével az anyagra fújják. Az olvadásért a nagy teljesítményű lézer a felelős. Az anyagépítés rétegenként történik és nagy előnye, hogy akár 5-tengelyes szerszámgépen is történhet a megmunkálás. Hibrid megmunkáló gépekkel pedig ugyanazon gépen keresztül van lehetőségünk additív és hagyományos technológiát is használni.

További előnyeihez sorolnám, hogy bonyolult felületek alakíthatók ki a segítségével, mint például belső üregek, bordák. Létrehozhatók olyan felületelemek, amelyek hagyományos technológiával nem, vagy csak többszöri felfogás útján lennének lehetségesek. Létrehozhatók olyan elemek, melyek a későbbi felfogáshoz szolgálhatnak. Legfőbb hátránya a technológiának a magas beruházási költség.

Additív megmunkálás leginkább a prototípus gyártásban terjedt el, azonban mára már használják mind az alkatrészgyártás, valamint a szerszámgyártás területein is.

Az EDGECAM-ben külön ciklust használhatunk az additív megmunkálásra, ez pedig a „Láncolt anyaghozzáadás”. A ciklust akkor érjük el, ha kiválasztottuk a megfelelő szerszámot. A szerszám kiválasztásakor beállíthatjuk a szükséges technológia paramétereket, mint például a lézer teljesítménye. A ciklus felépítése a megszokott. Továbbá használhatjuk a Grafikus Öttengelyes ciklust is a bonyolultabb alkatrészek előállítására.

Az alábbi kis videóval szeretne az Enterprise Group Hexagon csapata mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog új évet kívánni.

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Középiskolai évei után, a győri Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki Karának alapképzését végezte el, majd érezve magában még lendületet és erőt, a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett, ahol befejezte tanulmányait gépgyártástechnológiai szakirányon. Felsőoktatási tanulmányai során a gyártás világához került közelebb, és itt ismerkedett meg az EDGECAM által kínált lehetőségekkel, melyet ma már napi szinten alkalmaz munkája során is.

A szerző további cikkei »

Archívum