Siemens NX – Boldog új évet!

Remélem sikerült mindenkinek kipihennie magát, valamint az ünnepeket és közösen, újult erővel feltöltve indulhatunk neki az új esztendőnek. Ez a karácsonyi szünet úgy gondolom mindenki számára különleges marad. Az eddigi években megszokott folyamatos családlátogatás és programok helyett, pár előre megfontolt találkozást leszámítva, az ember otthon várta, hogy lassan átcsússzunk, ahogy a német szólás tartja, az új évbe. Volt idő tehát tervezni, gondolkodni, merre, hogyan fejlődjünk tovább a 2021-es esztendőben.

Kicsit tekerjünk vissza az időben és nézzük meg, mi is történt az ünnepek előtt. Ahogy azt az előző cikkemben említettem még decemberben kijött az NX új főverziója, a 1953. Ez a főverzió követi elődjét és számos újítást tartogat a Core felhasználók számára is.

Már többször leírtam, elmondtam, az egyik legjobb tájékozódási lehetőségünk az újdonságok megismerésére a „Welcome page”-en található „What’s new” panel. Itt kilistáztathatjuk az újdonságokat, rákereshetünk külön területekre pl. vázlat környezet és megnézhetjük milyen új funkcióval bírnak a fejlesztések.

Nézzünk is meg párat közelebbről:

Ez persze csak ízelítő, ahogy azt az utolsó dia is sugallja. Minden területen vannak újdonságok és fogok/fogunk is még ezekkel foglalkozni.

Oktatási verzió

Többször említettük írásban, szóban, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, az ingyenes NX hozzáférési lehetőségeket. Ezek közül elsőként kiemelném a diákverziót. A koronavírus megjelenése kellett ahhoz, hogy a Solid Edge után az NX oktatási verziója is ingyenesen elérhető legyen és ez azóta sem változott.

Mit tartalmaz a kipróbálási verzió?

  • Átfogó 3D tervezőeszközöket, beleértve a drótváz, a felület, a szilárd és a szinkron modellezést
  • Teljes körű CAM programozási eszközöket, amelyek lehetővé teszik NC adatok létrehozását a 2–5 tengelyes szerszámgépekhez
  • Kifinomult „Freeform” alakmodellezést, felületfolytonossági, elemzési és vizualizációs eszközöket
  • 3D nyomtatási formátumban történő adatkimentést

Hogyan érhető el?

  • Először is, erre az oldalra kell ellátogatni: Siemens NX Diák
  • Fiókregisztráció: Létrehozhatunk saját fiókot, vagy bejelentkezhetünk Google vagy LinkedIn fiókjainkkal
  • E-mail cím megerősítése
  • Utolsó lépés: NX letöltése és indulhat a tervezés.

Milyen kötöttségekkel jár az oktatási licenc használata?

  • Minden rajz automatikusan vízjelet kap, ezzel gátat szabva a kereskedelmi célú felhasználásának.
  • Az NX Student Edition-ben létrehozott fájlok nem nyithatók meg az NX kereskedelmi változatában, de az oktatási intézmények számára rendelkezésre álló csomagokban minden gond nélkül megnyithatók.
  • A CAM-adatok „post processzálásra” nem alkalmasak, és a szerszám útvonalának megjelenített pontossága korlátozott.

30 napos kipróbálási verzió

Továbbra is elérhetőek és bármikor kipróbálhatóak az NX 30 napos felhő alapú csomagjai. Legyen szó alapszintű tervezésről, szerszámtervezésről vagy megmunkálásról, a Siemens választásunkhoz illő távoli asztal hozzáférést biztosít nekünk a programhoz. Nem kell mást tenni, mint beregisztrálni ezen az oldalon, innentől számítva fél órán belül indulhat az NX. Nem terheli a gépünket, nem kell letölteni semmit, csak egy internet kapcsolat szükséges és élvezhetjük a korlátok nélküli tervezési élményt.

Tervek az idei évre

Mit hoz 2021 NX oldalról? Tavaly elkezdődött egy folyamat, amit idén tovább szeretnénk erősíteni. Természetesen készülünk webinarokkal úgy CAD, mint CAM oldalról, valamint még az év első felében legalább egy NX konzultációs napot tartanánk izgalmas, érdekes előadásokkal megfűszerezve. Ahogy eddig is, ügyfeleink számára folyamatosan fejlesztjük a tudásbázis oldalunkat és emellett igyekszünk minél több színvonalas, ingyenes tartalommal támogatni minden NX kedvelőt.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum