Solid Edge 2024, Belgium, új verzió, belső képzés

Ha ősz, akkor Solid Edge új verzió. Ez már egy olyan szabályszerűség, ami az elmúlt években alakult ki és bevésődött a köztudatba. A legújabb verzió nem csak új funkciókat ad a felhasználók kezébe, hanem ismerteti a fejlesztési irányokat is portfóliószinten. Igen, mert a Solid Edge esetében egy komplett portfolióról beszélünk, ami kielégíti az ügyfelek igényeit és segíti őket a fejlődésben.

Solid Edge – Train the trainer

A képzés fontossága számtalanszor háttérbe van sorolva, nem igazán van kultúrája ennek itthon. Pedig a gyakorlati életből vehetünk néhány példát erre. Amennyiben egy új megmunkáló központ érkezik egy céghez, akkor bizony szükség van képzésre, hogy megfelelően lehessen kezelni azt. Igazából nincs ez másként a szoftverekkel sem, ott is kell(ene) frissíteni a tudást. Az Enterprise Group – PLM üzletágában erre nagy hangsúlyt is fektetünk. Lehetőség szerint részt veszünk a szoftverfejlesztők által szervezett tréningeken, hogy azt az ismeretanyagok tovább tudjuk adni ügyfeleinknek.

Solid Edge 2024 – Belső tréning a Siemensnél

Az új verzió érkezése számunkra is sok munkát generál. A fejlesztési fázis elején már foglalkozni kell a lokalizációval, hogy magyar nyelven használhassák ügyfeleink a szoftvert. A Solid Edge csapatnak van egy speciális kapcsolata a fejlesztőkkel, így erről az oldalról is van plusz feladat, aminek eleget kell tenni. Az új verzióhoz kapcsolódó belső képzésen való részvételt nem lehet kihagyni több okból sem. Szerencsések vagyunk, mert ez tényleg a „kellemeset a hasznossal” kategória. Ebben a konkrét esetben a Solid Edge 2024-es verzió újdonságaival ismerkedtünk meg hivatalosan egy szűk héten keresztül.

Solid Edge belső tréning a Siemensnél

Képzés helyszíne – Belgium, Leuven

Az Enterprise Group történetében ez az első év, amikor Európában vettünk részt Solid Edge képzésen. Mint mindennek ennek is van előnye, kevesebbet kell utazni, európaibb minden, de árnyoldala is van. A Siemens DIS-nek van néhány irodája kontinensünkön, de a Leuven városában található hadiszállás igen közkedvelt a képzések tekintetében. Nem volt ez mindig így, mert 2012-ben vásárolta meg a fejlesztő az LMS International-t és tette a portfóliója részévé a megoldásait. Egy nagyon szép, rendezett, jól szervezett egyetemi városról beszélünk, így könnyű jól érezni magunkat. Nem mellékesen Belgium a söreiről is híres, ide is jutott egy nagyobbacska gyár méghozzá a Stella Artois. Rengetegen bringáznak, aránylag jó a tömegközlekedés, viszont a reggeli és a délutáni dugókat itt sem lehet megúszni.

Solid Edge 2024 – Mi lesz az új verzióban?

Pont ez az, amiről nem beszélhetek október 11-éig, mert akkor lesz a hivatalos bejelentés. Persze szivárogtak már ki információk, ezeket összegyűjtöttem:

  • Mostanában használt dokumentumok
  • Lasszó/Sokszög kijelölés
  • Alkatrész mentése tükrözöttként
  • Helyettesítő karakterek kereséshez
  • Modell alapú termékinformáció (MBD)
  • Csövek levágása

Ez csak töredéke a sok fejlesztésnek, amivel én is találkoztam az elmúlt hónapokban, de ez publikus. Ha élőben szeretnéd látni az új verziót, akkor ne hagyd ki az EPLM TRENDS 2023-as szakmai rendezvényünket, mert ott megizzasztjuk a Solid Edge 2024-es verziót.

Miért érdemes részt venni egy ilyen képzésen?

Rengeteg érvet lehetne felsorolni ez mellett, de álljon itt néhány fontos. Milyen alapon hívjuk el az ügyfeleinket képzésre, ha mi nem megyünk el? Hiszek a jó példa mutatásában! Más országok ügyféltámogató mérnökeivel fontos a kapcsolatápolás, kapcsolatépítés. Szerintem a jó értelemben vett kapcsolati tőkéről nem kell sokat „papolni”. Más kultúra, más megközelítés elv mentén megtudtam, hogy a Benelux államokban sokkal népszerűbb az előfizetés, mint a megvásárolt licensz. Ennek pusztán anyagi okai vannak, az előfizetés olcsóbb, mint a havi szoftverkövetési díj. Megkóstolni néhány finom belga sört sohasem vétek. Végül húsz év után találkozni régi osztálytárssal egy igazi élmény, mert a magyarok mindenhol ott vannak.

Bízom benne, hogy tetszett ez a kis beszámoló és személyesen találkozunk az EPLM TRENDS 2023-as rendezvényen!

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum