Solid Edge 2024 – Új verzió, új funkciók, új lehetőségek a felhasználóknak

A Solid Edge esetében az évente megjelenő új verzió mindig rejteget magában olyan fejlesztéseket, amelyeket magyar felhasználók kértek és hozzájárulnak a produktivitáshoz. Ez jó érzés nekünk is ügyféltámogatóknak, mert tudunk a felhasználóinkért érdemben tenni, de a fejlesztők is elégedettebbek a pozitív visszajelzések miatt. Ebben a cikkben néhány funkción keresztül bemutatom, hogy miért érdemes a legújabb Solid Edge 2024-es verzióra frissíteni.

Solid Edge felhasználói felület módusulásai

Ez egy kényes terület, mert a régi felhasználók a régi felületet, míg az újabb „userek” a modernebb felületet szeretik. A fejlesztők igyekeztek eleget tenni mindkét tábor igényének. Az Objektumérzékeny helyi menü 27%-kal nagyobb lett, szellősebbek és jobban megkülönböztethetőek az grafikus elemek. A Solid Edge beállításait könnyen meg lehet találni a keresőmezőnek köszönhetően, így senki sem veszik el az opciók rengetegében. Kereséshez támogatottak a helyettesítő karakterek, de akár lasszóval, mint grafikus kijelölőeszközzel is kiválasztható a szerkesztendő modell. A műhelyrajz környezet is megkapta a már korábban említett Objektumérzékeny helyi menüket.

Solid Edge modellezési fejlesztések

Jobbos-balos alkatrészt sohasem volt ilyen egyszerű létrehozni, mint most. Az alkatrészmásolaton keresztül új opció érhető el a megfelelő pozícióba való beillesztéshez. A Boole kivonásnál megmaradó belső független, üreges rész egy pillanat alatt eltávolítható, így nem maradnak lebegő részek. Az alkatrészcsaládokhoz is komolyan hozzányúltak a fejlesztők, így a családtagokba belementhetőek a vázlatok, referenciák, stb… Lehetne sorolni a fejlesztések sorát, amivel hatékonyabban lehet dolgozni alkatrész és szerelés szintjén egyaránt.

Solid Edge grafikus változások

Teljesítmény, teljesítmény, teljesítmény. A felhasználók egyre nagyobb, hatalmasabb modellekkel dolgoznak így a Solid Edgenek is meg kell birkóznia ezekkel a kihívásokkal. Ebben a verzióban szignifikáns grafikus gyorsulást tapasztalhatunk forgatásnál, vonszolásnál, nagyításnál. Az immerzív megjelenítési módon keresztül a modellünk pillanatok alatt egy 360 fokos panorámakép kellős közepébe kerül a maga valóságával együtt.

Gondolkodjunk előre

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne gyorsítani a munkát. A mesterséges intelligencia ilyen lehet, ami a felhasználói felületen is a kezünk alá dolgozik, de alkatrészcserénél is segíthet a jó döntés meghozatalában. Előbb-utóbb kikopik a 2d-s műhelyrajz és erre a Solid Edge fel van készítve, sőt élen jár abban, hogy minden a 3D-s modellben legyen tárolva. A modell alapú termékinformáció (MBD) és a termék gyártási információ (PMI) területeken is nagy fejlődés van, ami egyre több felhasználó érdeklődését kelti fel. Adattárolás, felhő vagy sem? Nem kell kompromisszumot kötni ebben a verzióban sem. Az adattárolás mehet fájlrendszerben vagy adatbázis alapon a Teamcenter segítségével, aki nyitott a felhő alapú megoldásokra opcionálisan léphet abba az irányba is. Itt nem kötelezettség, hanem lehetőség van.

Mi a legjobb módja az új verzió bevezetésének?

Nem hiába örvend népszerűségnek a Solid Edge 2024 újdonságok konzultáció. Itt vezetett formában, kulturált körülmények között lehet megismerni, elsajátítani a legfontosabb újdonságokat.

Helyettem beszéljen Döbrösi Csaba, a Schott Hungary Kft. mérnöke a konzultáción tapasztaltakról:

„Több ok miatt szeretünk / szeretek elmenni az újdonságok konzultációra:

  • Első kézből, a legilletékesebb emberektől ismerhetjük meg az új funkciókat: volt már rá példa, hogy olyan újdonság volt, amit mi kértünk
  • Nem a telepítés után szembesülünk a változásokkal (amelyek néha nem tetszenek, pl.: a felhasználói felület változása)
  • A napi munka mellett nincs idő arra, hogy saját magunk nézzük át ezeket, a konzultáción pedig témakörönként össze van foglalva minden
  • Nagyon jó az összefoglaló anyag, amelyet kapunk az újdonságokról

A SE2024 konzultáció hozta a szokásos színvonalat. Kötetlen, baráti hangulatban zajlott, ami szerintem elősegíti a tanulást is.

Az újdonságok közül ezek tetszettek a legjobban:

  • a Beállítások kimentése és verziók közötti hordozása,
  • Alkatrészek tükrözése új modellként vagy modellen belül
  • Objektumérzékeny helyi menü frissítése, kiterjesztése rajz környezetre”

További információk elérhetőek a Solid Edge 2024-ről az erre a célra létrehozott weboldalon keresztül:

Solid Edge 2024 Újdonságok, fejlesztések

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum