Speciális élgeometriájú szerszámok alkalmazásának buktatói

A speciális szerszámok alkalmazásának több buktatója lehet a célegyenesben, amikor szeretnénk futtatni a kigenerált NC-kódunkat.

EDGECAM SQL szerszámadatbázisát könnyedén tudjuk bővíteni. Ennek több lehetősége is van, melyek segítségével tudjuk digitalizálni a műhelyünkben szereplő szerszámainkat, szerszámtartónkat, ami mindenképp fontos dolog, ha törekszünk a balesetmentes megmunkálásra.

Mindenekelőtt nézzük meg, hogy vajon milyen lehetőségek vannak a szerszám létrehozásának, szerkesztésének.

Új szerszám a műhelyben

Ha új szerszámtípus vagy új átmérőjű szerszám érkezik a műhelyünkbe, akkor megnézhetjük, hogy a gyári adatbázisban szerepel-e vele azonos szerszám. Ha nem találunk, vagy saját szerszámtárat, szerszámkészletet építettünk fel. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint hogy létrehozzuk az adott szerszámot az aktív szerszámtárunkban. A mellett, hogy az új szerszám típusát definiáljuk (szármaró, tárcsamaró, hordómaró stb.), a főbb geometriai adatokat is meghatározzuk. Ugyanebben az ablakban tudjuk hozzárendelni a szerszámhoz tartozó befogót, forgácsolási technológiai adatokat, de még szögfej definiálására is van lehetőségünk.

Szerszám duplikálása

Új szerszám létrehozását egyszerűbben és gyorsabban is meg tudjuk oldani, ha az adott szerszámot duplikáljuk. Ez abban az esetben gyorsítja a munkánkat, ha csupán 1-1 adatot kell módosítanunk az adott szerszámnál. Például, ha a D10 es szerszámunkat megköszörülik, bevonatolják, akkor abban az esetben a szerszám átmérőjét, esetleg a szerszám hosszát szükséges megváltoztatnunk.

EPLM-Toolkit – Ez itt a reklám helye!

Ha nagyobb mennyiségű szerszámot és hozzá tartozó technológiai adatokat szeretnétek feltölteni másodpercek alatt, akkor mindenképp töltsétek le az EPLM-Toolkit-et és olvassátok el a hozzá tartozó blogcikket, mert sok hasznos hatékonyságnövelő megoldással rendelkezik!

https://blog.eplm.hu/eplm-toolkit-2022-1/

Szerszám grafika módosítása

Van lehetőségünk a parametrikusan létrehozott szerszám grafikáját módosítani, ezáltal tudunk definiálni különféle másolómarókat. Például rádiuszmarókat vagy akár speciális profilra köszörült szerszámokat is. Az ilyen jellegű szerszámoknál érdemes bevetni egy apró trükköt, mégpedig azt, hogy a szerszám típusát szármaróként definiáljuk, még abban az esetben is, ha egy duplakúpos szerszám esetén kézenfekvő lenne, hogy duplakúpos szerszám típust válasszunk. Ez a csel azért jó számunkra, mert a szerszám típusa befolyásolja az elérhető ciklusok számát, illetve azok működését. Szerszámgrafika módosításakor külön meghatározunk élgeometriát, szárgeometriát és befogógeometriát, amelyek szabadon átszerkeszthetőek, tehát nem csak egyedi élgeometriát tudunk létrehozni, de még egyedi kialakítású szerszámszárat, vagy akár speciális befogógeometriát is meghatározhatunk az EDGECAM szerszám szerkesztő felületén.

Adott szerszámhoz van lehetőségünk testmodellt is illeszteni. Ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy a vezérelt geometriát helyesen töltsük ki, mert az alapján dolgozik az EDGECAM, nem a testmodell alapján. A lentebbi videóban láthatjátok a cikkben szereplő szerszám létrehozásának lépéseit.

A blogcikk első részét olvastátok, hamarosan érkezik a folytatás…

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Gyerekkora óta érdekelte a műszaki dolgok, keleti gyártmányú csodák, autók, motorok szerelése, bütykölése. Ebből kifolyólag választotta a műszaki pályát, amin belül CAD/CAM szakon végzett. Előző munkahelye által megismerkedett a CNC szerszámgépek széles skálájával, ezáltal különféle forgácsolási eljárásokkal is. Jelen pozíciójában EDGECAM ügyféltámogató mérnökként dolgozik.

A szerző további cikkei »

Archívum