Teamcenter Share – felhő CAD-es projektekre szabva

Sokaknak ismerős lehet a probléma, hogy amikor egy nagyobb projekten dolgozunk külsős partnerrel, gondot okozhat a CAD fájlok hatékony megosztása. Több falba is ütközhetünk. Először is a legfontosabb, hogy nem biztos, hogy minden résztvevőnél ugyanaz a verzió lesz. Ilyenkor előfordulhat az is, hogy az egyik résztvevő egy olyan állapoton dolgozik, ami már elavult. Az is lehetséges, hogy nem tudja megnyitni a mi állományunkat, mert más CAD szoftverben dolgozik. Ilyenkor a köztes formátumok mentése szükséges, ami több és több fájlt eredményez. Erre tökéletes megoldás lehet a Siemens felhő alapú szolgáltatása, amit kifejezetten CAD-re szabott. Egy olyan rendszerhez juthatunk, ami a termékfejlesztési és megvalósulási folyamatokat aktívan támogatja, ha csapatban dolgozunk. További előnye, hogy nem szükséges egy szerver fenntartása. Sem a szerveren található fájlok és adatok hozzáférési jogosultságának a kezeléséhez egy rendszergazda közreműködése.

Funkciók

A Solid Edge szoftverrel feltelepülő Connector nevű alkalmazás folyamatosan szinkronizálja a fájljainkat a számítógépünk és a felhő között. Ezáltal a legújabb verzió elérhetősége állandóan biztosított. Természetesen, ha kihasználjuk azt a minimum 500GB tárhelyet, ami adott számunkra, akkor felmerülhet, hogy ez a folyamatos szinkronizálás magas adatforgalommal járhat. Ezért állíthatjuk be pár klikkeléssel, hogy pontosan melyek azok a projektek, amiből a legújabb verziókra szükségünk van, vagy mit szeretnénk megosztani  partnereinkkel, kollégáinkkal.

Ennyit azért szinte bármelyik online tárhely tud. Ahogy említettem a Teamcenter Share kifejezetten CAD-es projektekre lett szabva. A tárhelyen felül kapunk még több igencsak hasznos funkciót.

Létrehozhatunk projekteket, amikhez határidőket és leírásokat rendelhetünk. A projekteket megoszthatjuk másokkal különböző szinteken. Négy fajta hozzáférést adhatunk, amik a következők: megtekintés, megtekintés és letöltés, teljes hozzáférés és lehetnek a részvevők a projekt tulajdonosai is. A résztvevő személy lehet bárki, nem csak a cégünk tagja vagy Solid Edge felhasználó. Amint valamilyen jogot adunk egy személynek, automatikusan kap egy e-mailben egy linket, ami közvetlenül a projekthez vezeti a böngészőjén keresztül. Igen, elég csak egy böngésző sok esetben, nincs szükség plusz szoftverek megvásárlására és telepítésére.

Feladat a Teamcenter Share-ben
Feladat a Teamcenter Share-ben

Amint van projektünk és vannak résztvevők, feladatokat is kioszthatunk a szereplőknek, amikhez szintén rendelhetünk határidőt és több fajta kategóriába sorolhatjuk azokat fontosság alapján. A böngészőnkön keresztül 3D-ben megtekinthetjük a fájljainkat és készíthetünk hozzájuk megjegyzéseket, egyszerű rajzokat, hogy a feladatot jobban definiálhassuk.

Markup a Teamcenter Share-ben
Markup a Teamcenter Share-ben

Szóval nem csak egy fájlmegosztót és alap projektmenedzsmenti funkciókat kapunk, de egy profi fájlnézegetőt is, és továbbra is csak egy böngészőre van szükségünk. Itt mérhetünk, átnézhetjük a szerelési fát, metszeteket készíthetünk és robbanthatunk is, hogy a legbelső csavarra is rápillanthassunk.

Fájlnézegetés a Teamcenter Share-ben
Fájlnézegetés a Teamcenter Share-ben

Ráadásul nem csak a Solid Edge szoftverben készült fájlokat tölthetjük fel, de több köztes CAD formátumot és SolidWorks, illetve NX fájlokat is. Ezeken felül Word, Excel, PDF dokumentumokat és képeket is. Ezeket mind hozzárendelhetjük feladatokhoz, így azonnal tudhatjuk, mit kell keresnünk, ha dolgunk van valamivel.

Mivel a TC Share böngésző alapú, így telefonról vagy tabletről is elérjük, sőt, ha olyan eszközről nyitunk meg egy 3D-s dokumentumot, aminek van hátlapi kamerája, akkor kihasználhatjuk az AR (Augmented Reality-kiterjesztett valóság) funkciót is.

Ki használhatja?

A Teamcenter Share használatára minden olyan felhasználónk jogosult, aki előfizetési szerződéssel rendelkezik.

Amennyiben szeretne szerverköltséget megspórolni és/vagy sokat dolgozik a világ más táján lévő kollégákkal vagy partnerekkel, úgy tökéletes választás lehet önnek ezen felhő használata.

CNC forgácsoló, CAD-CAM informatikus, CAD-CAM, CNC programozó technológus, Gépgyártástechnológiai technikus és Gépészmérnök, melyeket az NCT Akadémián és a Szent István Egyetemen tanult. 2011-ben ismerkedett meg a Solid Edge tervező szoftverrel, amit munkája és hobbijai során is használt. 2023 óta az Enterprise Group Solid Edge ügyféltámogató csapatának a tagja. Előtte tervezéssel és forgácsolással foglalkozott. Érdeklődik a gyártástechnológiák iránt, mint a 3D nyomtatás, kovácsolás, hegesztés, forgácsolás.

A szerző további cikkei »

Archívum