Büszkén mutatjuk be a III. Magyar Ipari Célgép Nagydíjon nyertes partnerünk alkotásait – AZ ÉV CÉLGÉPTERVEZŐJE

Cikksorozatunk korábbi részeiből megismerhették az idei, III. Magyar Ipari Célgép Nagydíjon díjazott partnereinket, akik az EPLM által forgalmazott és támogatott  CAD szoftverekkel tervezték meg és készítették el győztes pályamunkáikat. 

 

Ebben a cikkben Az év célgéptervezője 2023 díj nyerteseivel, Iker Tiborral és Kis Szabolccsal beszélgetünk az ST-Automatika Kft.-től.

Nagyon nagy szeretettel gratulálunk a díjhoz s hogy milyen célgépek is kerültek ki a kezeik közül a Solid Edge program segítségével, a következőkben mutatjuk be.

 

EG – Kérjük, néhány mondatban mutassák be mivel foglalkozik a cégük?

IT – Cégünk egyedi, leginkább ipari termelő berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozik. Megrendelőink igényeit kielégítve teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani az igények felmérésétől a kulcsrakész átadásig. Kollégáink több éves tapasztalattal rendelkeznek a célgép tervezés és gyártás területén. Ez idő alatt már nagyon sokféle problémával találkoztunk és találtunk rá megoldást.

 

EG – Milyen tervező szoftvert használtak a pályamunka elkészítéséhez?

KSZ – Munkáink során többféle szoftvert is használunk. Gépészeti terveinket Solid Edge programmal, a villamos terveket az EPLAN programmal készítjük.

 

EG – Mit lehet tudni az elkészült pályamunkákról? Milyen egyedi jellemzői vannak?

KSZ – 4 géppel is neveztünk a versenyre. Próbáltuk úgy összeválogatni a pályamunkákat, hogy egy széles spektrumot lefedjen a tevékenységünkből, mégis a rendezvény fő témája, a vegyipar legyen hangsúlyos. Az átadott és beüzemelt berendezéseink között található technológia és kiszerelő gép is, illetve sorvégi megoldásaink száma is jelentős. A nevezett gépek a következők:

1.       Kozmetikum töltősor

A gépsor víz állagtól egészen krém állagig folyadékok térfogatos kiszerelésére alkalmas 50-1000 ml térfogattartományban, fűtött töltőegységének köszönhetően, akár szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúakéra is. A megtöltött edényekre operátor helyezi fel a kupakot, amit automatikusan húz meg vagy pattint fel a gép. Ezt követően a termék egy címkéző berendezésre kerül, ami oldalsó, felső és körbefutó címkék felhelyezésére is alkalmas. A kész termékek gyűjtő asztalon halmozódnak, ahonnan kézzel csomagolja tovább a dolgozó.

A gépsor különleges adottsága, hogy palettás rendszerben már a telepítés során 12 féle csomagoló anyagra volt felkészítve és kb. 60 féle lédigre. A paletták fix 150×100-as méretűek, amire a csomagolóanyagnak megfelelő 3D nyomtatott tájoló paletta testek kerültek. A gépsor így könnyen bővíthető további új csomagolóanyagokhoz, továbbá a töltőegységből két egyforma készült, melyeket gyorsan ki lehet cserélni a gyártósorban ezzel megspórolva az átálláshoz szükséges mosási folyamatot.

A gépen minden aktuátor pozíciója motorral beállítható és receptben menthető, ezzel is a gyors és egyszerű átállást segítve.

2.       Folyékony nitrogén cseppentő

Partnerünk hasonló berendezéseket működtet, igényük szerint alakítottuk ki a már meglévő kriogén csőhálózatnak megfelelő berendezést, melynek elsődleges funkciója, hogy a palackokba lezárás előtt inert kriogén gázt (folyékony nitrogén) juttasson, az oxigén kiszorítás végett, ezzel megakadályozva a csomagolt anyag oxidációját.

Nitrogén cseppentőink, minden esetben specifikusan a megrendelő igényeihez és a rendelkezésre álló körülményekhez készülnek, könnyedén módosítható dimenziókkal és gyors egyedi gyártással.

A berendezés általános kereskedelmi forgalomban kapható “egyszerű” elemekből épül fel, melyek tervezése során a Solid Edge program megfelelő moduljait használtuk.

3.       Kétfejes perisztaltikus töltőgép

A kétfejes perisztaltikus töltőgépünk egy mobil, kompakt, könnyen szerelhető megoldást biztosít a kis szériás termékek kiszereléséhez. Jelen kialakítás kétfejes változatban készült a termelékenység növelése érdekében.

Az operátor egyszerre két tubust tud megtölteni lábpedálos indítással. Egy ügyes operátor 200 ml-es termékekből akár 16 darabot is meg tud tölteni percenként.

A gép 20-1000 ml tartományban beállítható és ismétlési pontossága, perisztaltikus tömlő átmérőjétől függően +/- 1-5g közé esik. A puffertartály megfelelő szintjét egy külső szivattyúval kell biztosítani, aminek a vezérlőjelét a gépbeépített ultrahangos szintérzékelő biztosítja. A mechanikai terveket Solid Edge-ben végeztük.

4.       Kiporzásmentes porbebontó berendezés

A gép feladata különböző csomagolási formákban (zsák, BigBag, hordó) érkező veszélyes por és granulátum állagú termékek adagoló garatba, keverő- illetve technológiai berendezésbe való juttatása, miközben a kezelő semmilyen körülmények között nem érintkezhet az anyaggal.

A berendezés a beépített elszívás az egyedileg kialakított kamrák és kezelési eljárás segítségével valósítja meg, a teljesen zárt rendszerben történő por állagú termékek, a környezettel érintkezés menetesen történő kezelését.

Az egység egy komplett anyagmozgatási és beadagolási rendszer egy egysége, melynek mechanikai terveit a Solid Edge szoftverrel készítettük:

 

Cikksorozatunk ezzel véget ért, zárszóként még egyszer gratulálunk III. Magyar Ipari Célgép Nagydíj nyertes partnereinknek és bízunk abban, hogy az ilyen jellegű szakmai sikerek erőteljesen motiválják a hazai géptervező és gyártó cégeket a további kreatív, leleményes tervező munkára, ehhez mi a megfelelő CAD megoldásainkkal, többek között a fenti gépekhez használt Solid Edge és NX szoftvereinkkel állunk rendelkezésükre, akár egy kipróbálás erejéig, akár  hosszútávú együttműködés  keretein belül.

 

További információ a versenyről:  https://www.gepedvanhozza.hu/

 

Olvassa el cikksorozatunk előző részeit is:

SOLID EDGE ÉS NX SIKEREK AZ IPARI CÉLGÉP NAGYDÍJ 2023 VERSENYÉN

BEMUTATJUK A III. MAGYAR IPARI CÉLGÉP NAGYDÍJON NYERTES PARTNERÜNK PÁLYAMUNKÁJÁT – AZ ÉV GYÁRTÁS ELŐKÉSZÍTŐ CÉLGÉPE

ISMERJÉK MEG A III. MAGYAR IPARI CÉLGÉP NAGYDÍJON NYERTES PARTNERÜNK PÁLYAMUNKÁJÁT – AZ ÉV VEGYIPARI CÉLGÉPE

 

Ismerje meg termékeinket!

Solid Edge | Enterprise Group

NX | Enterprise Group

Archívum