EDGECAM-esztergálás műveletek segítségével

2022 decemberében az Esztergálás kezdőlépései technikai webinár sorozatunkat a 2-tengelyes esztergálási műveletek megismerésével folytattuk. Műveletek segítségével gyorsabban és hatékonyabban tudunk dolgozni, ha netán sürget minket az idő, ami manapság nem is annyira meglepő ebben a rohanó világban…

Csak hogy egy tipikus mondatot említsek: Kellene egy darabidő! Tegnapra!

 Programozási lehetőségeink

 

Mielőtt kitérek a műveletekre, nézzük meg, hogy hányféleképpen tudunk programozni az EDGECAM szoftveren belül.

Programozás

Programozásunknak több lehetősége van, lehet automata vagy – félautomata programozás. Mindkét esetben egy (vagy több) stratégiát kell felállítanunk, amely különféle feltételvizsgálatokon keresztül határozza meg azt, hogy milyen szerszámmal dolgozunk, milyen műveletekből fog állni a megmunkáló programunk. A stratégiákat alaksajátosságokra tudjunk alkalmazni. Gyakorlatilag hasonló alkatrészek esetében kézi programozásunkat tudjuk automatizálni, felgyorsítani.  EDGECAM stratégia kezelő avagy az automatizálás egyik lépcsőfoka című blogcikkünkben bővebben tudtok olvasni a stratégiakezelőről.

EDGECAM-en belül elérhető harmadik megoldás úgymond a hagyományos, lépésről-lépésre programozás. Ebben az esetben saját kútfőből vagy gyártási dokumentáció alapján meghatározzuk a műveleti sorrendet, ami alapján kiválasztjuk a megfelelő szerszámokat és készüléket az adatbázisunkból, majd felépítjük a programot műveletek vagy ciklusok segítségével. Első két megoldáshoz képest, itt már a kattintások száma, illetve a programozási idő is növekszik. Tehát ha ismét sürget minket az idő és elszeretnénk indulni az automatizálások irányába, akkor jó tudni, hogy vannak hatékonyságnövelő lehetőségeink a szoftveren belül!

Miután megtettük a szükséges kezdőlépéseket, jöhetnek a műveletek!

Megmunkálás

A megmunkálás fül alatt 8 esztergálási műveletet találunk, ebből 2 nagyoló művelet (nagyoló esztergálás, nagyoló beszúrás) segíti a munkánkat, ha nagyobb anyagfelesleget kell eltávolítanunk. Ugyan ezen felületek simításához két simító művelet (simító esztergálás, simító beszúrás) áll rendelkezésünkre. Ezeken felül található egy egyszerű esztergálási művelet, komplex furat megmunkálási művelet, menetvágó művelet és egy leszúró művelet.

Művelet beállításának folyamata

Megfelelő művelet kiválasztása után elsőnek a megmunkálandó alaksajátosságot határozzuk meg, melynek a létrehozása történhet automatikus alaksajátosság kereséssel vagy egyszerű módon esztergálási kontúr definiálásával. Műveleti ablakok szisztematikusan 2 részre vannak osztva. Az általános fülön, az adott művelethez tartozó technikai részleteket állíthatjuk be. Például, hogy mekkora a fogásmélységgel akarunk dolgozni, akarunk-e kontúrkövetést bekapcsolni vagy sem, stb… A szerszámozás fülön tudjuk kiválasztani a szerszámot, amivel szeretnénk dolgozni, illetve a hozzá tartozó technológiai beállításokat is itt tudjuk megtenni (fordulat, előtolás…) vagy épp a késsel kapcsolatos geometriai értékeket (csúcssugár, élhossz…) módosíthatjuk ezen a lapon.

Jelen cikkben 3 műveletet emelek ki.

Nagyoló esztergálás

Nagyoló esztergálás műveletet használhatjuk külső megmunkáláshoz, illetve furatban történő nagyoláshoz is egyaránt. Azt, hogy külső esztergálást végzünk vagy furatban dolgozunk, azt az dönti el, hogy hol helyezkedik el az kezdőpont a kontúrhoz képest. Alapvetőleg a Nagyoló esztergálás műveleteben a CNC vezérlőkön elérhető „hagyományos” nagyolási stratégia érhető el, ami vagy X-tengellyel vagy a Z-tengellyel párhuzamos fogásvételeket jelent, ha ettől többet akarunk, más típusú stratégiákat, akkor Nagyoló esztergálás ciklust kell, hogy használjuk.

Beszúrási stratégiák

Nagyoló beszúrás

Nagyoló beszúrás terén, már a vezérlők többségén elérhető „hagyományos” (egymás utáni beszúró) stratégiánál is több lehetőségünk van. Nézzük is meg őket!

Kezdhetjük a beszúrást középről, a beszúrás két széle felé haladva. Úgyszintén kezdhetünk középről, majd felváltva, szimmetrikusan folytatódik a nagyolás.  A 3. stratégia pedig a fésűs stratégia, ami azt jelenti, hogy minden második beszúrás kimarad és a megmaradt lamellákat a legvégén szúrjuk le.

Hogy mi ennek a jelentőségé?

Mély hornyok nagyolási sebességét tudjuk megnövelni, ahol a mélység nagyobb, mint a szélesség. A megmaradt lamellákat 30-40%-kal nagyobb előtolással tudjuk leszúrni, ezáltal tudjuk csökkenteni a megmunkálás idejét.  Maga a szoftver figyel rá, de mindenképp jó tudni, hogy ennél a stratégiánál a megmaradt lamelláknak keskenyebbeknek kell lenniük a kés szélességénél, mínusz a csúcssugarak értéke.

Fúrás művelet

Következő műveletnek a Furat műveletet emelem ki, ami az egyik legpraktikusabb művelet számomra. Ez egy összetett művelet, ami magában foglalja a központozást, kúpos, illetve hengeres süllyesztést, fúrás több altípusát, menetfúrást, dörzsárazást és furat kiesztergálást. Funkcionalitásában kicsit zsúfoltnak tűnik, de összességében jól és gyorsan lehet használni a Fúrás műveletet.

Alapvetőleg a műveletekkel történő programozásra jellemző, hogy kevés felhasználói beavatkozással, gyorsan tudunk szerszámpályát létrehozni. Nyerjetek betekintést az EDGECAM használatába esztergálási műveletek segítségével!

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete az EDGECAM. Gyerekkora óta érdekelte a műszaki dolgok, keleti gyártmányú csodák, autók, motorok szerelése, bütykölése. Ebből kifolyólag választotta a műszaki pályát, amin belül CAD/CAM szakon végzett. Előző munkahelye által megismerkedett a CNC szerszámgépek széles skálájával, ezáltal különféle forgácsolási eljárásokkal is. Jelen pozíciójában EDGECAM ügyféltámogató mérnökként dolgozik.

A szerző további cikkei »

Archívum