Készülék elhelyezése forgótengelyre

A 3 tengelyes szerszámgépek a legelterjedtebbek a piacon, így a felhasználóknak is ezekkel a gépekkel van a legtöbb tapasztalatuk. Elterjedt az a megoldás, hogy vásárolnak a gépre egy utólagosan kiépített forgóasztalt, amit például A-tengelyes integrált forgatótengelyként vagy osztókészülékként használnak.

Ezeknél a beruházásoknál a cél az, hogy új alkatrész típusokat tudjanak megmunkálni vagy az egyszerűbb alkatrészek mellék-idejét csökkentsék az átfogások számának csökkentésével, amivel gazdaságosabban, hatékonyabban pontosabb alkatrészek készíthetők.  A mai cikkben azt szeretném bemutatni, hogy hogyan tudjuk előkészíteni a megmunkálásunkat az EDGECAM felületén, kiemelve a készülékek használatát.

A megszokott lépések

Az alkatrész adott, beállítunk egy nullpontot, előgyártmányt, választunk egy satut, postot és…

…és rájövünk post betöltése után, hogy a gépfelépítést nem vettük figyelembe:

A nullpont elhelyezése nem előnyös, az előgyártmányunkat oldalról szeretnénk rögzíteni, a készülékkel szemben is ésszerű igény lenne, hogy az is oldalról fogja a darabot.

Igazodva a célhoz

Minden esetben érdemes átgondolni a gyártási folyamatunkat: az előgyártmány kiválasztását, a készülékválasztást, felfogásokat számát, nullpont helyét, szerszámgép választást. A következő lépésben ezeket a döntéseket meg is tudjuk megvalósítani az EDGECAM felületén található eszközök segítségével.

Nullpont

Több cikkünk és webinár anyagunk foglalkozott már a nullpontkezelés kérdéssel, itt egy írásos változat, az audiovizuális tartalmakat kedvelők ide kattintsanak!

Nézzük meg, hogy mi ennek az alkatrésznek a helyes felépítése:
Első lépésben elhelyezzük a nullpontot, átgondolva. A gépemen a forgató bal oldalon helyezkedik el, tehát a jobb oldalt tudom tapintani, ide teszem a nullpontot, a darab középvonalára, egész pontosan.

Előgyártmány

Beállítom a hasábos előgyártmányt úgy, ahogy az a valóságban is lesz. Ebben a feladatban csak a bal oldalra állítok be értéket, mert erről az oldalról szeretném rögzíteni.

Készülék hozzáadása

Az EDGECAM készülékeket mindig az XY síkban kezeli és a rögzítendő elem alá helyezi el.
A készülékek létrehozásáról itt vagy a szoftverkövetéssel elérhető EPLM-ToolKit anyagában található videóanyag.

Ezen a ponton a síkkezelést hívjuk segítségül:

A Jobb elnevezésű munkasíkból indítjuk a Készülék adatbázisból a satu kiválasztást és így elérjük a célt:

Kiválasztjuk a postot

A példában a „Sample Mill Vertical BA Rotary mm” postot használom és a Kiindulási nullpontnak az szerszám támadási irányának megfelelőt választom. Az darab-előgyártmány-készülék összeállításomat pedig együttesen a Szerszámgép forgótengelyére illesztett nullpontba helyezem el:

A helyes beállítást követően kezdődhet a programozás, amit 3+1 tengelyes megmunkálással, Indexelés parancsot használva körbe tudunk munkálni.

Zárószó

A Készülékkezelőt felépítve, kiegészítve a nullpont kezelésekkel különbféle helyzetekben adhatunk hozzá készülékeket a megmunkáláshoz. Az ütközésfigyelést aktiválva az EDGECAM el tudja kerülni a rögzítéseket ezáltal növelhető a gyártásbiztonság.

Technikusként végzett. Több, mint 5 éve erősíti a Hexagon csapatát.

Szaktudásának megőrzése mellett folyamatosan tágítja ismeretei határait, különösen olyan kulcsfontosságú területeken, mint a programozás, folyamatok finomhangolása és makró programozás.

A szerző további cikkei »

Archívum