KeyShot Tippek 6 – FelPörögnek az események

Ez a cikk hasonlóan a Solid Edge Tippek Trükkökhöz fog működni KeyShot témakörben: általában 2 funkció a Solid Edge-hez is kapott verzióhoz fog kapcsolódni, míg egy pedig a PRO verzió egy hasznos parancsát mutatja be. A funkciók egymáshoz lazán kapcsolódnak, a legutóbbi élményeim, kérdések alapján fogom kiválasztani őket. Előző cikket itt olvashatjátok.

Eseményeinkről röviden

Ennek a cikknek a videóit 1,5 hónapja készítettem el, azóta a nyár és a szabadságok kicsit felborították a terveimet. Ha ismerősnek tűnhetnek a modellek az nem a véletlen műve. A nyári szabadságok után az élet is visszatér az iskolákba és az ipar magasabb fordulatszámra kapcsol. A nyár nálunk Facebook élő bejelentkezésekkel telik, amelyet minden kedden 13:00 órára ütemeztünk ezen az éven. Általában egy rövidebb 10-30 perc közötti narrált bemutató Solid Edge/KeyShot témakörben.  Ahogy az iskola elkezdődik és a nyári szünet lezárul, úgy mi is lezárjuk ezt az eseményt. Ezen videókat azonban a jobb kereshetőség érdekében a Facebookon kívül Youtube-ra is feltöltjük egy lejátszási listába. Ha bele szeretnél nézni a 2022-es évadba akkor kattints erre a linkre.

A másik esemény amiről írni szeretnék az EPLM Trends, amely az elmúlt években kalandos utat járt be a Covidnak „köszönhetően”. Online és offline formában is megrendeztük már, ezen az éven személyes konferenciaként rendezzük meg. Ha szakmai bemutatók és a Solid Edge 2023-as verziója is érdekel első kézből, akkor itt tudsz regisztrálni rá.

A mai szakmai részben a webes környezetre szánt képekről és az alább látható forgatható pluginról lesz szó.

 

Kerüljünk képbe!

Egy jól beállított képhez rengeteg apró beállítás szükséges. Egy profi kézi kamera esetén is rengeteg beállítás található: ISO, zársebesség, rekesz stb. A virtuális kameránk is több lehetőséget tartogat ezekre a beállításokra, a virtualitás előnye, hogy ezen beállításokat számok tárolják le.

Emiatt a kamera beállításokat elmenthetjük és másolhatjuk így csak apróbb beállításokat változtatva ezeken. A kamera beállításait le is rögzíthetjük Lock funkcióval, így biztosan nem mozdíthatjuk el miközben dolgozunk a modellen. A kamera pozícióját megadhatjuk Abszolút és eredeti módon. A legegyszerűbb, ha az elején a „Set Camera Target” opciót használjuk és utána finomítjuk.

Weblapra és katalógusba

Ha a honlapunkra szeretnénk termékfotót nem szeretnénk feltétlenül hátteret és árnyékokat az alkatrészünkre, így ebben az esetben csak az alkatrész látszik. Ez könnyebbé teszi a grafikusok munkáját is, nem kell nekik körbe vágni.

A megfelelő képformátum ehhez a .png formátum, amely képes háttér nélküli képet kezelni. Úgy néz ki ez digitálisan, mint egy matrica. Fontos, hogy kapcsoljuk be az alfa csatornát “Include alpha” opcióval. Az elkészült png kép ezentúl már matricaként lesz körbe vágva.

Pörög-forog, de hogyan készült?

Ha tetszett a fenti forgatható kávégép, akkor most megnézheted hogyan készült. Ez plugin kisebb erőforrást kér egy weblaptól, mintha egy saját 3D nézegetőt telepítenénk a weblapra. Képek összefűzéséből áll, amelyeket az egér mozgásával irányíthatunk így körbeforgathatjuk a termékünket.

Ezt KeyShot PRO Web licenc segítségével tehetjük meg. Amikor elindítjuk a parancs lépéseit elsőként kiválaszthatjuk a körbeforgás módját, majd azt hány darab képet szeretnénk a forgatáshoz készíteni. Továbbá beállíthatjuk úgy is, hogy ne egy teljes körbefordulás legyen. Az eredmény egy mappa, ami tartalmazza a megfelelő fájlokat (képeket, html-t) és egy leírást ami a beágyazáshoz nyújt segítséget. A képekhez külön hozzáférhetünk amelyeket akár módosíthatunk is, a fenti forgatásra vonatkozó megjegyzést a kép fájlba írtam bele közvetlenül.

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum