NX 2212, minden ami CAD

Talán még nem  késő minden kedves olvasónak boldog új évet kívánni, én ezzel az NX 2212 CAD újdonságok cikkel szeretném ezt megtenni. Szakmailag egy kemény de sikeres évet hagyunk magunk mögött, a világban történt eseményeket meg azt gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Meglátjuk milyen esztendő áll előttünk, de abban biztos vagyok, hogy idén is rengeteg tudást adhatunk át az ügyfeleknek és természetesen ők is tanítanak minket számos területen.

Tavaly decemberben megjelent az NX 2212-es főverziója, itt már az előző verzióhoz hasonlóan érvényesül az év, hónap szerepeltetése a verzió elnevezésben. Nem gondolom, hogy a 2212 tartalmazza a leglátványosabb fejlesztéseseket, azonban sok olyan dologra fókuszál, amik eddig hiányoztak, vagy éppen zavaróak voltak. Néha szükség van a sok innovatív ötlet integrálása között egy kis szünetet tartani, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a meglévő funkciók tökéletesítésére fordíthassuk. Ezt tette most a Siemens is.

Minden, ami CAD

Nézzük is meg milyen főbb változások történtek az NX 2206 óta. Akik már telepítették az NX 2212-t, ők máris megtekinthetik az aktuális újdonságokat a What’s New fülön. Érdemes az alapokkal kezdeni, nézzük, mit találunk modell környezetben.

Vázlaton belül több érdekes fejlesztés történt. Az egyik, hogy az Ignore Relation parancs már az egybeeső kényszer kapcsolatoknál is kiválóan használható, ugyanis nem ragad hozzá a kényszer a végpontokhoz, ami korábban kicsit bosszantó volt.

Másik érdekesség, hogy ha két görbe valamilyen Relation-el kapcsolódik egymáshoz, akkor sem szűnik meg ez a kapcsolat, ha a valós érintkezés már nem valósul meg.

A harmadik a Pattern Relation Finding Scope, ami a létrehozandó, vagy módosítandó kiosztásoknál jelent nekünk segítséget azzal, hogy különböző szempontok alapján a kiosztásban lévő kapcsolatokat felismeri ezáltal ezeket könnyedén módosíthatjuk a továbbiakban.

Ezek nem feltétlenül nagy fejlesztések, de hasznosak, amiket az alábbi videóban össze is foglaltam.

Alkatrész tervezés

Az NX eddig is nagyon erős volt a színek kiaknázásában, elég csak a rengeteg szűrőre, vagy a szín alapú megmunkálásra gondolni. A Color Feature ezt a vonalat viszi tovább, villámgyorsan tudjuk alakelemeinket az általunk meghatározott színnel ellátni.

Másik igen hasznos funkció, a menet átvétele alkatrész környezetben. Ha van például egy menetes csapunk és ezt ki szeretnénk vonni bármilyen testből, immáron a menet jelölést és tulajdonságait is át tudjuk örökíteni. Még abszolút látok ebben további fejlesztési potenciált, de jó az irány.

Rajz környezetben is történtek apróbb frissítések, ilyen például az, hogy a tételszámozásnál az érték önmagában is szerepelhet. Ide kapcsolódik, bár ez különálló modul az új NX 2D edit, amit majd egy másik cikkben tervezek bemutatni.

Az utóbbi időben több fejlesztést is kapott a Wave geometry linker, hiszen egy sokat használt parancsról van szó. A 2212-es verzióban már állítható az anyagtulajdonságok asszociativitása, magyarul, ha nem szeretném ezeket a tulajdonságokat tovább vinni, egy egyszerű pipa kivételével változtathatunk ezen.

Ami a szerelés környezetet illeti, további fejlesztések történtek a JT megnyitás, a szerelés egyszerűsítés, vagy a Reference set kibővítése a szerelés egyszerűsítéssel területén. Utóbbit rendkívül hasznosnak gondolom, mert így még egyszerűbben férünk hozzá a geometriailag egyszerűsített modellünkhöz.

Fordítók

A különböző 2D/3D fordítók rendkívül fontos szerepet töltenek be tervezések során, hiszen oroszlánrészt vállalnak a gyors információ megosztásban. Számos frissítés érkezett a fordítókhoz, ezáltal még több lehetőségünk van, ha JT, STEP, DXF, DWG fájlok fordítását szeretnénk végrehajtani. Ezenfelül minden területen történtek természetesen fejlesztések, legyen szó lemezalkatrész környezetről, fröccsöntő vagy lemezalakító szerzámtervezésről vagy éppen PMI-okról.

NX Composites és BIM

A sok kisebb-nagyobb fejlesztés mellett azért nem maradhat ki teljesen új terület/ek bevezetése, ez pedig nem más, mint az NX Composites és az NX BIM.

A Composites egyedi felhasználófelülettel bír, amit a megfelelő licence birtokában, az alábbi kép szerint lehet előcsalni. Itt megannyi lehetőségünk van a kompozit termékünk kialakítására, melynek része az anyagok megadása, felépítése, orientációja és így tovább.

Másik jelentős újítás az NX BIM. A BIM (Building Information Management) egy olyan parametrikus tervezői modul, amely segítségével könnyedén tervezhetünk különböző épületeket a hozzá tartozó dokumentációval kiegészítve. Itt emeletekre bontva kialakíthatjuk a padlót, ablakokat, ajtókat, falakat illetve minden olyan részletet, amire egy épület tervezésénél szükségünk lehet.

Rendszergazdáknak érdekesség

A Siemens az elmúlt időszakban az egységesítés és könnyebb kezelhetőség jegyében elkezdett egy egységes licence kezelő szoftvert fejleszteni. Ez jelenleg a 2.1-es verziónál tart, ami könnyedén kezeli a különböző Siemenses szoftvercsaládba tartozó termékek lebegő licenceit. Az NX 2212-es főverziója is megköveteli ezt, erre érdemes odafigyelni. Nagy előnye az új programnak, hogy a tűzfal szabályokat két tattintással hozzáadhatjuk a rendszerhez, valamint kényelmesen tudjuk a számunkra megfelelő port-okat definiálni.

Zárásképp

Összességében sok hasznos funkcióval bővült az NX 2212 is, nem szabad elfelejteni, milyen széles portfólióval rendelkezik az NX. Remélem sikerül mindenkinek megtalálnia azt az újdonságot, ami előre segíti a napi munkavégzését. A megszokottakhoz hasonlóan idén is jelentkezünk számos cikkel, illetve webinárral, melyekről folyamatosan értesítjük a publikumot. Bár az NX-en keresztül is könnyedén hozzájutunk a legfrissebb karbantartási csomagokhoz, azért néha érdemes a támogatói honlapunkra ellátogatni, például a folyamatosan bővülő tudásbázis videóink miatt. Addig is, sikerekben gazdag esztendőt kívánok mindenkinek!

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum