NX 2312 újdonságok, érdekességek

Abban semmi újdonság nincs, hogy egy ideje évente két új főverzió is érkezik NX-ből, egy júniusban egy pedig decemberben. Viszont ezek a főverziók már telis-tele vannak újdonságokkal, ezekből szemezgetve mutatok be párat a továbbiakban.

Minden újítás továbbra is megtalálható a Discovery Center kezdő oldalán, a What’s New ikonra kattintva. Már Solid Edge esetén is igen nagy portfólióról beszélhetünk, nincs ez másként az NX háza táján sem és ez évről évre csak bővül. Következzenek a válogatott NX 2312 újdonságok, érdekességek.

CAD Core

A tervezéshez tartozó alapvető funkciókhoz kapcsolódó újításokat véleményem szerint mindig érdemes prioritással kezelni, hiszen a legtöbb NX felhasználó számára ezek tartalmazzák a releváns frissítéseket.

Kezdjük a vázlattal, ahol az „új” vázlat környezet tovább bővült, ezúttal az új horony vázlatgörbe és a vetített felületi kontúr görbe funkciókkal. Alkatrészcsalád esetén, már a menetekkel is lehet operálni a változók kapcsán. Más modellekből átvett geometriákkal végzett Boole műveleteknél igencsak jól jöhet, ha mondjuk több geometria kivonásánál a szoftver kellőképpen figyelmeztet az esetleges hibákra. Ezt a 2312-ben megoldották, így kisebb az esélye a hibának.

Erősítést kapott a Group Body, illetve a Group Edge alakelemek, amelyek kezelése kiválaszthatósága még komplexebb módon kivitelezhető. Ha már kiválaszthatóság, a Text parancs is  komoly ráncfelvarráson ment keresztül, ami néhány korábban említett újdonsággal az alábbi videóban megtekinthető:

 

A szerelés környezet is számos újdonságot tartalmaz, ezek közül, amit kiemelnék, az az alkatrész másolásakor, a kényszerek átvitelének lehetősége. Erről is készítettem egy kis összefoglalót. Másik érdekes fejlesztés a „szinkron szerelések”.  Ennek lényege, hogy szerelésen belül egy-egy alkatrész módosítása hatással van más komponensekre is, ezáltal rengeteg időt nyerhet a tervező.

 

CAD High End

Megismerhettünk az előző részben néhány általános újítást, most következzenek azok, amelyek nem feltétlenül tartoznak az általános tervezési feladatokhoz. Ilyen például az NX Lattice Designer, amivel kapcsolatosan már korábban foglalkoztam. Másik érdekes terület, a Molded Part Design, ami nevéből adódóan a fröccsöntéshez kapcsolódik.

Brand New

Amik lényegében teljesen újdonságok az NX 2312-ben azok a következők:

  • NX Immersive Explorer
  • NX Corrosion Analysis
  • NX for Concrete Design
  • NX PCB Exchange Connect

A legtöbb felsorolt újdonságról ejtenék néhány szót, hiszen az ilyen jellegű fejlesztések mutatják meg igazán, mennyi energiát is időt fordítanak a fejlesztők, hogy még sokoldalúbb legyen az NX.

NX Corrosion Analysis

Ez egy olyan új ellenőrzési funkciót jelent az NX 2312-ben, amely segítésével a felmérhetjük a tervezett szerelésünk korróziónak kitettségét. Mire jó pontosan?

  • Meghatározza azokat az egymással érintkező alkatrészeket, ahol a legvalószínűbb a korrózió.
  • Az alkatrészekhez hozzárendelt anyagokat, illetve ezen felül a hozzárendelt bevonatok hatását is figyelembe veszi
  • Ki lehet választani a megfelelő környezeti hatást.
  • Az egyszerűbb láthatóság érdekében szín alapú visszajelzést kapunk a korrózió mértékéről.

NX for Concrete Design

Vasbeton szerkezetek tervezésére immáron elérhető a Reinforced Concrete Design. A vas elemek lehetnek hengeres vagy négyszögletes kialakításúak (beton geometriájának megfelelően) valamint hosszanti és kereszt merevítőket is egyaránt támogat a modul.

NX PCB Exchange Connect

Lényegében egy felhő alapú applikációról van szó, aminek segítségével a nyomtatott áramkörök tervezési folyamatait, állapotát lehet megtekinteni, valamint validálni, ezáltal jelentős időt spórolva. Az NX PCB Exchange Connect összekapcsolja a MCAD, ECAD vagy a CAE megoldásait használó tervezőket a PCB tervezéssel.

AI

Nagyon fontos innovációs terület a mesterséges intelligencia használata a tervezésben. Ennek már számos megvalósulása létezik és minden új főverzióban jelennek meg újak. Pontosan mire is gondolok? Az NX már olyan csemegéket tartalmaz, mint a prediktív funkció, ami eddigi munkamódszereink alapján megpróbálja előre jelezni milyen alakelemmel folytatnánk a tervezést. De említhetném a hangvezérlést, a kijelölés előrejelzést vagy a hasonló komponensek kijelölését. Ez a terület bővült olyan funkciókkal, mint például a fröccsöntési termék validáció során az oldalferdeség vizsgálata és szükség esetén korrekciója. Ezen elv mentén, a lehetőségek száma szinte végtelen, hiszen a különböző terméktervezési folyamatoknál rengeteg terület van, ami AI segítségével optimalizálható.

Zárásképp

Azt gondolom, hogy elég sok izgalmas, érdekes újítást csempésztek ismételten bele az aktuális új főverzióba, ami továbbra is vonzóvá teszi a szoftver frissítését. Ebben a cikkben szokásomhoz híven csak a CAD funkciók kerültek terítékre, aki a CAM világában is körbe nézne, annak ajánlom Süller Jácint kollégám cikkét. Ne feledjétek, a legújabb verzió NX, illetve CAMPro, letölthető a támogatói honlapunkról.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum