Realize Live America 2023 – beszámoló magyar szemszögből

Van a mondás miszerint What happens in Vegas, stays in Vegas. Ezt most megszegve beszámolok a Siemens DIS által szervezett legnagyobb felhasználói konferenciáról, a Realize Live Americas 2023-ról. Ez a cikk választ ad arra is, hogy érdemes-e Európából ellátogatni Amerikába egy négynapos konferencia kedvéért.

 

A Siemens Digital Industries Software 2023. 06. 12-15. között rendezte meg éves amerikai felhasználói konferenciáját, amely a legnagyobbak közé tartozik ebben a kategóriában. A rendezvény helyszínének a Las Vegasban található Mandalay Bay Hotel és Konferenciaközpont adott helyet. Érdekesség, hogy ennek az eseménynek a kistestvére Európában is megrendezésre kerül Münchenben, de méreteiben nem összehasonlítható az amerikaival. Az eseményen felhasználók, Siemens szoftverekkel foglalkozó érdeklődők vettek részt, de viszonteladók, cégvezetők is fontosnak tartották a jelenlétet. Miután a Siemens egy szoftveróriás is, így a Solid Edge-től kezdve az NX-ig, a Teamcenter-től a Mendix-ig nagyon sok megoldás képviseltette magát a fejlesztőkön keresztül.

 

A konferenciára vezető út

A többnapos rendezvény nem ingyenes, hanem egy jelképesnek csöppet sem mondható részvételi díj ellenében tekinthető meg. Ugyanakkor valahol meg is éri az árát, hisz olyan információkhoz, kapcsolatokhoz juthatunk hozzá, amelyeket a fotelből nem lehet megszerezni. Én azonban a Siemens meghívásának tettem eleget, amely magában foglalta a rendezvényekhez kapcsolódó költségek megtérítését is. Tagja vagyok a Siemens Community Catalyst programnak, ez a csoport azokat az ügyfeleket, szimpatizánsokat tömöríti, akik sokat tesznek a nemzetközi felhasználók segítéséért és a közösség építéséért. Ez nemzetközileg mintegy negyven személyt jelent és közülük tizenheten mentünk el a rendezvényre a világ minden tájáról. Összességében a Catalyst tagok közül, mi a Solid Edgehez kötődőek voltunk a legtöbben és alkottunk egy közösséget. Előre létrehoztunk egy Telegram csoportot, hogy segítsük egymás eljutását a konferenciára. Utólag kiderült, hogy ez egy nagyon jó ötlet volt.

 

A konferencia színhelye

Amerikában minden hatalmas és túl van hűtve egy európai számára. A Nevada államban található Las Vegas nem a történelmi múltjáról, hanem a mesterséges mivoltáról és a hatalmas szállodai komplexumairól és kaszinóiról híres. Miután én a 2000-es években pénznyerő automatákat terveztem, így egy kicsit nosztalgiáztam is. Ahogy a bevezetőben említettem a Mandalay Bay hotelben volt a szállás, ami egy nagyon impozáns épületegyüttes. Itt minden megtalálható volt, kaszinó, hatalmas medencék, konferenciaközpont, éttermek, a kötött pályás villamosszerű járműnek a hotelben volt a végállomása. Brutális szervezettség jellemezte az egészet, online check-in és check-out, mintha Teamcenter használtam volna. A konferencia színhelye mintegy tíz perc sétára volt a hotel lobbijától az épületen belül. Leírni sem lehet, teljesen más léptékek vannak, mint Európában.

 

És akkor a lényeg, Solid Edge és a többiek

Néhány évvel ezelőtt a Solid Edge University beolvadt ebbe a rendezvénybe, így egy lett a sok nagyszerű terület között. Más SCC tagokkal egyetemben a Solid Edgehez kapcsolódó előadások élveztek prioritást nálam.

Bemelegítésnek Tushar Suradkar tartott egy előadást a Solid Edge és a mesterséges intelligencia lehetséges kapcsolatáról. Nagyon érdekes megközelítés volt és az is kiderült, hogy van még mit csiszolni a technológián, de gondolatindíttatónak tökéletes.

Matt Lombard (több SolidWorks biblia szerzője) is adott elő két, számomra érdekes témában. Az egyik a Model Based Definition-t érintette, míg a másik a termékkonfigurációkról szólt. Véletlen egybeesés vagy sem, de ebben a két témában fogok webinárokat tartani az ősszel.

Meghallgattam Dan Staples előadását is, amely a Solid Edgehez kötődő digitalizációs lehetőségekről szólt. Ennek az előadásnak a végén kaphattunk betekintést a Solid Edge 2024-es verziójába, ami igen impresszívnek ígérkezik.

Kyle Arudaék egy nagyon érdekes előadást tartottak arról, hogy miért érdemes a Solid Edge-t és az NX-t együtt használni. Szó volt a két szoftver keresztbelicencelési és együttműködési lehetőségeiről. Az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a két alkalmazás közötti átjárhatóság, ebben sok potenciált lát a fejlesztő is.

Több kerekasztal-beszélgetésen is részt vettem, amely a Solid Edge jelenét és jövőjét firtatta. Ezeknek a megválaszolására Dan Staples volt hivatott, aki elmondta, hogy a Siemens továbbra is komolyan invesztál a Solid Edgebe, együtt dolgoznak az NX fejlesztőkkel is. Természetesen én is megtettem a tétjeimet és nem a rulettasztal mellett, hanem fejlesztési igények formájában.

Más előadásokat is megnéztem, hogy nagyobb képet kapjak a Siemens víziójáról, amely három hívószóra épült: Felhő, Mesterséges intelligencia, Fenntarthatóság. Legyünk őszinték, ezek a gondolatok a magyar rögvalóságtól valamelyest távol állnak, de érdemes szem előtt tartani őket.

 

Kapcsolatépítés

Egy ilyen eseménynek az egyik nagy hozománya az ott kialakított kapcsolatok és azok észszerű használata. A részemről ebben nem volt hiány, mert régi ismerősökkel frissítettük egymás memóriáját, de új kapcsolatokat is elkezdtem kiépíteni, hogy a magyar felhasználókat jobban lehessen képviselni. Ilyen volt Blas Molero Hidalgo, aki egy spanyol végeselemes specialista, de ide sorolom Francesco Arfilli, aki korábban Olaszországban dolgozott viszonteladóként. A magyar-lengyel tengely és gondolkozás megtestesítője Arkadiusz Kulesza volt, akivel kényes, közéleti témákat is érintettünk. Sudha Srikakolapu hölgy, a Solid Edge fejlesztőket képviselte, akivel sokat beszélgettünk a trendekről, igényekről, erőforrásokról. Még lehetne sorolni, de terjedelmi okok miatt most abbahagyom…

 

Színfalak mögött

Az esemény árnyékában egy kevés idő arra is volt, hogy Las Vegas lemásolt érdekességeit szabadidős tevékenység formájában megnézzük. A régi és friss barátokkal nyakunkba vettük a várost és végig gyalogoltuk a „Strip-et”, ami a pénzről, csillogásról szól. Az esemény idején a helyi Vegas Golden Knights nyerte meg az NHL-t, de olyan kulturáltan ünnepeltek a szurkolók, mintha semmi sem történt volna. Nekem egyébként tetszett „átutazóként”, de nem szeretnék ott élni.

Összességében megérte sok-sok órát utazni és beleszagolni egy amerikai konferencia levegőjébe. Ez a néhány sor messze nem adja vissza azt az atmoszférát, ami ott érezhető volt. Remélem és tudom, hogy ennek a látogatásnak is meglesznek a szoftverjeinkben tetten érhető pozitív hatásai.

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum