Adventi Solid Edge kalendárium 2022. I. rész

Szűcs Imi kollégám tavaly úgy kezdte az adventi összefoglaló blogbejegyzésünket, hogy „Minden év december hónapjába érkezve az advent jelzi, hogy közeledik a karácsony. Ebben az időszakban gyermekkorunkban nagy örömmel és kíváncsisággal nyitottuk ki a kalendáriumot, hogy éppen milyen meglepetés lapult benne. Gyermekes szülőként is jó ezt az érzést újra átélni, látni a csöppségek arcán a meglepetés, a boldogságot. Ennek a szellemiségében minden évben készítünk 24 db olyan kis Solid Edge-es videót, amelyet napi bontásban megosztunk a felhasználókkal. A célunk az, hogy ezekből a rövid videókból is lehessen tanulni, valamint közösen hangolódjunk a karácsonyra.”

A tavalyi évhez képest sok minden más lett, sok minden változott. Ez a blogbejegyzés a Solid Edgeről szól és az Adventi videóinkról. Első változás, hogy minőségi és kényelmi okok miatt idén már YouTubera töltöttük fel a videókat és nem Facebookra a falra. A másik változás (mely már több éve tart) az az, hogy pár évvel ezelőtt még a Solid Edge CAD funkcionalitása dominálta ezeket a decemberi videókat, ám az utóbbi években a tervezést kiegészítő eszközök is elkezdtek megjelenni.

Az idei évben az eddigi tartalmakon felül van pár videónk, ami a Solid Edge CAM Proval, azaz a Solid Edge megmunkálós moduljával készült. Mivel egyre több a szoftver és egyre több a cégnél a kolléga, aki a tervezést segítő és azt kiegészítő eszközökkel foglalkozik, így a tavalyi 6-os tagolást megtartva, négy részre osztjuk a bejegyzéseket készítőnkként csoportosítva.

December 1-3. a videókat készítette Szűcs Imre.

Ebben a napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy miként lehet a már korábban létrehozott alakelemhez tartozó profilt vázlattá alakítani és ismét felhasználni.

Ezen a napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy a CAD Direct funkcionalitásnak köszönhetően asszociatív be tudunk szúrni step fájlt (a Solidworks, az NX, a JT, az X_B, X_T fájlok mellett).

Ebben a napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy a Komponens kereső egy nagyon hasznos funkció fájlnév alapú kereséshez.

December 4-6. a videókat készítette Hetyei Csaba

Ebben a videóból megtudhatjátok, hogy hogyan lehet beállítani egy égési szimulációt, illetve időfüggő esetben, hogyan lehet kimenteni a köztes lépéseket. A videó zárásaként megnézhetitek, hogy hogyan lehet ezeket a köztes lépéseket betölteni.

Ebben a videóból megtudhatjátok, hogy hogyan lehet beállítani két keveredő közeg (füst és levegő) időfüggő szimulációját. A szimuláció beállításai között megtalálhatjátok, hogy hogyan lehet egyes paramétereket lementeni és ezeket egy folytonos videóként, hogyan lehet lejátszani a Tranzient explorer-rel.

Ebben a videóból megtudhatjátok, hogy hogyan lehet Generatív Design segítségével egy (hozzávetőlegesen) nyomtatható karácsonyfa talpat készíteni. A videó eredeti sebességgel elérhető itt: https://youtu.be/yeLj3NqTBHM

A 2022-es Adventi videók összefoglaló bejegyzései:

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a szimulációs szoftverek.
Gépészmérnökként végzett Dunaújvárosban, majd az Óbudai Egyetemen járt PhD képzésre. Az eddigi munkahelyein mért is és tervezett is, de főleg szimulációval foglalkozott. Az egyik kedvenc CFD szoftvere a FLOEFD, amit legelőször 2012-ben használt.

A szerző további cikkei »

Archívum