Adventi Solid Edge kalendárium 2022. II. rész

Szűcs Imi kollégám tavaly úgy kezdte az adventi összefoglaló blogbejegyzésünket, hogy „Minden év december hónapjába érkezve az advent jelzi, hogy közeledik a karácsony. Ebben az időszakban gyermekkorunkban nagy örömmel és kíváncsisággal nyitottuk ki a kalendáriumot, hogy éppen milyen meglepetés lapult benne. Gyermekes szülőként is jó ezt az érzést újra átélni, látni a csöppségek arcán a meglepetés, a boldogságot. Ennek a szellemiségében minden évben készítünk 24 db olyan kis Solid Edge-es videót, amelyet napi bontásban megosztunk a felhasználókkal. A célunk az, hogy ezekből a rövid videókból is lehessen tanulni, valamint közösen hangolódjunk a karácsonyra.”

A tavalyi évhez képest sok minden más lett, sok minden változott. Ez a blogbejegyzés a Solid Edgeről szól és az Adventi videóinkról. Első változás, hogy minőségi és kényelmi okok miatt idén már YouTubera töltöttük fel a videókat és nem Facebookra a falra. A másik változás (mely már több éve tart) az az, hogy pár évvel ezelőtt még a Solid Edge CAD funkcionalitása dominálta ezeket a decemberi videókat, ám az utóbbi években a tervezést kiegészítő eszközök is elkezdtek megjelenni.

Az idei évben az eddigi tartalmakon felül van pár videónk, ami a Solid Edge CAM Proval, azaz a Solid Edge megmunkálós moduljával készült. Mivel egyre több a szoftver és egyre több a cégnél a kolléga, aki a tervezést segítő és azt kiegészítő eszközökkel foglalkozik, így a tavalyi 6-os tagolást megtartva, négy részre osztjuk a bejegyzéseket készítőnkként csoportosítva.

December 7-9. a videókat készítette Triposzki Gábor

Ebben a napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy miként lehet png-ből vagy más képformátumból testet létrehozni.

A fent látható napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy miként lehet automatikusan összeszerelni komponenseket.

Ebben a napi tippben megismerkedhetünk azzal, hogy milyen helyzetekben lehet hasznos a kikapcsolás és a kikapcsolást beállító változó.

December 10-12. a videókat készítette Süller Jácint

A videóban egy Solid Edge-ben készült sütitészta formázó henger modelljének módosítása, a Solid Edge CAM Pro indítása, és a megmunkáláshoz szükséges félkész termék létrehozása látható. Ez lesz az alap a következő, a Solid Edge CAM Pro eszterga modul pár trükkjének bemutatásához.

Ebben a videóban a tegnapi alkatrész megmunkálásának elkezdését láthatjuk, a megfelelő sablon kiválasztását, és az alkatrész tokmányból való kihúzásának folyamatát tekinthetjük át.

Ebben a videóban azon túl, hogy szépen renderelve láthatjuk a modellünket, még a programozás hatékonyságára is figyelünk a pálya másolatok létrehozásával.

A 2022-es Adventi videók összefoglaló bejegyzései:

 

Ügyféltámogató mérnök, szakterülete a szimulációs szoftverek.
Gépészmérnökként végzett Dunaújvárosban, majd az Óbudai Egyetemen járt PhD képzésre. Az eddigi munkahelyein mért is és tervezett is, de főleg szimulációval foglalkozott. Az egyik kedvenc CFD szoftvere a FLOEFD, amit legelőször 2012-ben használt.

A szerző további cikkei »

Archívum