Gyerekjáték a Solid Edge? – Egy mackó születése

Az informatika körülvesz bennünket: 2007-ben a mobilunk kezdett el okosodni (Iphone 1), ma már a TV, a mosógép, de még egy konnektor is programozható, okossá vált. Ennek eredményeként ma már a gyerekek is egyre hamarabb találkoznak az informatika különböző területeivel. Én hetedikes koromban találkoztam először a Comenius Logo programmal, ami a koordinátás programozás alapjaira tanított meg a kis teknőssel. Előtte inkább csak videójátékkal játszottam.

A fehér lap és a Solid Edge

Emlékeim szerint az óvodai foglalkozások jórészt valamilyen kreatív tevékenységgel szakította meg a szabadabb játékokat. Ilyenek voltak a rajzolás, festés, gyurmázás…. Közös bennük az alkotás tevékenysége, amely varázslata abban rejlik, hogy pár egyszerű eszközből, szabadon hozhatunk létre valami újat, ami addig nem létezett. Egy fehér lap és egy ceruza segítségével készíthető egy gyönyörű kép, novella, akár egy épület alaprajza vagy egy autó tervei.

Ezt a szabadságot bővíti a Solid Edge-ben egy friss funkció a SubDivison modellezés.  Ennek segítségével kötetlenebb módon tudunk organikus formákat létrehozni, a KeyShot segítségével pedig ezen formákat életre kelteni a monitor “vásznán”. A művészi és alkotási  irány tetten érhető egy tervező munkájában, mégpedig ugyanaz a varázslat történik meg több lépésben, mint egy gyurmánál. Igaz ezen lépésekben részt vesznek más emberek, akik a gazdaság és gyártás problémáit oldják meg más eszközökkel, de a kreativitás itt sem hátrány, sőt.

Digitális rajzvászonról a kezünkbe

Az otthonunk okos kütyüjei között megjelent még egy gép, amely elmossa a digitális adathalmaz és a szobrászat határait. Ez a 3D nyomtatás, amelyhez gyakorlatilag egy középkategóriás mobil áráért és ingyenes szoftverek segítségével saját alkotásainkat foghatjuk kezünkbe. Karácsonyi készülődés közepette készítettem egy mackót Solid Edge-ben és készítettem belőle egy KeyShot videót.

A maci megihlette Kunos Ferencet, aki szeret 3D nyomtatni és ezen nyomatokat ki is festi. Elkérte tőlem a modellt és elkészítette, így láthattam “hús-vér” valójában is a mackót. Tervezőként nagyon jó érzés, hogy a mackót amit megterveztem, azt valaki kinyomtatta és profin megfestette. A modellt kisorsoltuk és Molnár István nyerte meg, aki tanulóival akár meg is rajzolhatja a Subdivison modellezés segítségével.

Solid Edge az iskolapadban

Az iskolák feladata a hasznos tudás átadása, amely a gyorsan fejlődő technológiák mellett, folyamatos megújulást kér. Ez nem egyszerű feladat a tanári kar és az iskola számára. Például egy könyv kiadása általában több év is lehet (megírás, lektorálás, grafikai szerkesztés és tördelés, nyomdai munkák), ellenben a szoftverek generációváltása ennél gyorsabb. Egy olyan általános szoftver, mint a Windows Office 3 évente új verzióban jelent meg, a Siemens már évente hoz ki új Solid Edge verziókat. Ebből kifolyólag az oktatók továbbképzése is kulcsfontosságú, ebben lehet segítségre az Oktatási Mentor Program.

A Solid Edge oktatásban való használata a 3D nyomtatás segítségével nagyszerű lehetőség. A tanulók a digitális tervezés lehetőségével ismerkedhetnek meg, a Subdivison modellezéssel olyan kötetlen formák és mesefigurák megtervezésével, vagy akár RC autója vagy régi matchboxa “digitalizálásával”.

 

 

Ügyféltámogatási mérnök, Szakterülete a Solid Enge és Keyshot. 3 évig oktatással foglalkozott az NCT Akadémia felnőttképző intézményben. CNC programozást és Solid Edge kezelését tanította a diákoknak, majd 3 évig az NCT Kft. szerszámgépgyárában szerzett tapasztalatot szerszámgép tervezőként. Napi szinten találkozott a tervezés során felmerülő feladatokkal és így ismerkedett meg a Solid Edge által felkínált lehetőségekkel.

A szerző további cikkei »

Archívum