NX 1980 parancsindítás hangutasításra?

Itt a nyár vége, remélhetőleg mindenki kipihente magát akár belföldön, akár külföldön. Nemrég értem haza egy klassz balatoni nyaralásból, de a napágyon fekve is olyan gondolatok foglalkoztattak, milyen izgalmas témát lehetne következőnek egy cikk formájában megfogalmazni. Már korábban írtunk Jácint kollégámmal a nyár elején bemutatott NX 1980-as újdonságokról, de még mindig van bőven miről beszélni.

NX, hozzád beszélek!

Hányszor halljuk, ahogy a gyerekhez így szólnak a szülők, mert éppen valamiért nem figyel. Nos, az NX-nek nem kell kétszer mondani, ha valami parancsot szeretnénk indítani.
Megannyiszor leírtuk és még le is fogjuk, mennyit változott, fejlődött az NX (a Solid Edge-ről nem is beszélve) az utóbbi években. Ennek az egyik mintapéldája a hangvezérlés. Elég csak érthetően kimondani, melyik parancsot szeretném indítani és az NX már teszi is a dolgát.
Ha már hangvezérlés, akkor megragadnám a lehetőséget és az újdonságok témánál maradva, bemutatnék egy másik érdekességet. Egyedülálló szinkron modellezés. Aki már látott, olvasott Siemens CAD-es cikket, biztosan találkozott ezzel a mondattal. Nos a szinkron technológiát NX esetében 2007-ben, az NX5-ös verziójában mutatták be és azóta is folyamatosan fejlesztik.

Ma már elképzelhetetlen egy importált modell módosítása szinkron parancsok nélkül, de sokszor az általunk NX-ben tervezett alakelem fával rendelkező modelleknél is hatalmas segítség.

Az egyik ilyen szinkronmodellező parancs a Move Face, mely egy igen komoly fejlesztést kapott. A lényeg, bizonyos feltételek teljesülése esetén, a felületet mozgatva, a kijelölt komponensek is együtt mozognak a felületekkel. Ezzel elkerülhetjük azt a tervezés során előforduló bakit, hogy egy-egy felület mozgatásával ütköző geometriát hozunk létre. Az alábbi videóban bemutatom, hogyan lehet kényelmesen hangvezérelve parancsot indítani és hogyan is működik a megújult Move Face parancs.

Az ördög a részletekben rejlik

Annyi trükköt elárulnék, hogy a Speech Recognition indítása nem csak tattintásra történhet meg, hanem a ctrl+9 billentyűkombinációval is. A Customer Defaults-ban lehetőségünk van szabályozni, mennyi ideig „hallgasson” ránk az NX.
A Move Face parancsnál, a komponensek csak akkor választhatók ki, ha a szerelésben átlinkelt/beimportált geometria alakelem fa nélküli. Ha ez nem teljesülne, a Remove Parameters parancs mindig segítségünkre siethet.

NX hol tartunk most?

Az NX 1980-as főverzió jelenleg az 1984-es karbantartási csomagnál jár, melyet természetesen le lehet tölteni a támogatói honlapunkról. Minden általunk forgalmazott és támogatott szoftverrel kapcsolatos verzió információ pedig megtalálható a folyamatosan frissülő Dr. EPLM blogbejegyzésben.

Beosztás: Ügyféltámogató mérnök
Szakterületek: Gépészmérnök

Szakmai életút:
Lukács Krisztián vagyok, az Enterprise Group-nál dolgozom ügyféltámogató mérnökként. Előzőleg négy éven keresztül konstruktőrként dolgoztam egy műanyag és gumi szerszámokat tervező és gyártó cégnél. Van egy géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzser projektmérnöki diplomám, valamint angol, német nyelvvizsgám.

Hobbi:

Szeretek úszni, tekerni, kirándulni, szeretem folyamatosan fejleszteni magam úgy a munkában, mint a magánéletben.

A szerző további cikkei »