NX 1980 parancsindítás hangutasításra?

Itt a nyár vége, remélhetőleg mindenki kipihente magát akár belföldön, akár külföldön. Nemrég értem haza egy klassz balatoni nyaralásból, de a napágyon fekve is olyan gondolatok foglalkoztattak, milyen izgalmas témát lehetne következőnek egy cikk formájában megfogalmazni. Már korábban írtunk Jácint kollégámmal a nyár elején bemutatott NX 1980-as újdonságokról, de még mindig van bőven miről beszélni.

NX, hozzád beszélek!

Hányszor halljuk, ahogy a gyerekhez így szólnak a szülők, mert éppen valamiért nem figyel. Nos, az NX-nek nem kell kétszer mondani, ha valami parancsot szeretnénk indítani.
Megannyiszor leírtuk és még le is fogjuk, mennyit változott, fejlődött az NX (a Solid Edge-ről nem is beszélve) az utóbbi években. Ennek az egyik mintapéldája a hangvezérlés. Elég csak érthetően kimondani, melyik parancsot szeretném indítani és az NX már teszi is a dolgát.
Ha már hangvezérlés, akkor megragadnám a lehetőséget és az újdonságok témánál maradva, bemutatnék egy másik érdekességet. Egyedülálló szinkron modellezés. Aki már látott, olvasott Siemens CAD-es cikket, biztosan találkozott ezzel a mondattal. Nos a szinkron technológiát NX esetében 2007-ben, az NX5-ös verziójában mutatták be és azóta is folyamatosan fejlesztik.

Ma már elképzelhetetlen egy importált modell módosítása szinkron parancsok nélkül, de sokszor az általunk NX-ben tervezett alakelem fával rendelkező modelleknél is hatalmas segítség.

Az egyik ilyen szinkronmodellező parancs a Move Face, mely egy igen komoly fejlesztést kapott. A lényeg, bizonyos feltételek teljesülése esetén, a felületet mozgatva, a kijelölt komponensek is együtt mozognak a felületekkel. Ezzel elkerülhetjük azt a tervezés során előforduló bakit, hogy egy-egy felület mozgatásával ütköző geometriát hozunk létre. Az alábbi videóban bemutatom, hogyan lehet kényelmesen hangvezérelve parancsot indítani és hogyan is működik a megújult Move Face parancs.

Az ördög a részletekben rejlik

Annyi trükköt elárulnék, hogy a Speech Recognition indítása nem csak tattintásra történhet meg, hanem a ctrl+9 billentyűkombinációval is. A Customer Defaults-ban lehetőségünk van szabályozni, mennyi ideig „hallgasson” ránk az NX.
A Move Face parancsnál, a komponensek csak akkor választhatók ki, ha a szerelésben átlinkelt/beimportált geometria alakelem fa nélküli. Ha ez nem teljesülne, a Remove Parameters parancs mindig segítségünkre siethet.

NX hol tartunk most?

Az NX 1980-as főverzió jelenleg az 1984-es karbantartási csomagnál jár, melyet természetesen le lehet tölteni a támogatói honlapunkról. Minden általunk forgalmazott és támogatott szoftverrel kapcsolatos verzió információ pedig megtalálható a folyamatosan frissülő Dr. EPLM blogbejegyzésben.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum