Solid Edge 2023, és ami a színfalak mögött történik

A tavalyi évnek megfelelően idén is ősszel fog megjelenni a Solid Edge új, 2023-as verziója. Ilyenkor nekünk, viszonteladóknak lehetőségünk van részt venni egy belső, Siemens-es képzésen. Ez egy olyan esemény, amit nem hagyhatunk ki, hisz ott az ügyfeleinket is tudjuk képviselni. Idén ez augusztus végére és szeptember elejére tevődött, így elég friss információkat olvashattok itt.

Megéri elutazni a Solid Edge otthonába?

A 90-es évek első felében úgy alakult, hogy a Solid Edge Huntsville-ben (AL) született meg. Ez azért érdekes, mert Alabama állam inkább a mezőgazdaságáról híres, mint az IT-ről, az iparról, de Huntsville ilyen szempontból kivétel. Eltérően a többi alabamai várostól komoly ipar található ott és meghatározó szerepet játszik az űriparban valamint a hadiipar az autópar területén. A mi szempontunkból az a fontos, hogy a Solid Edge fejlesztőközpontja is ott található a Mentorral egy irodakomplexumban.

A rövid válasz, hogy megéri odautazni, mert néhány napig más viszonteladókkal együtt gondolkozni, tapasztalatot cserélni mindig hasznos a szakmai kapcsolatépítés mellett. Azért is érdemes elutazni a világ másik végére, mert ilyenkor lehet face to face beszélgetni, egyeztetni a fejlesztőkkel.

Solid Edge egy héten keresztül

Az Enterprise Group speciális helyzetben van, hisz nagyon jó a kapcsolat a fejlesztőkkel, mondhatni közös nyelvet beszélünk, ami a Solid Edge. Egy ilyen képzésen meghallgatjuk és kipróbáljuk az új funkciókat, a továbbfejlesztéseket és közben visszacsatolásokat adunk. Nagyon érdekes, hogy mennyire másként látjuk a dolgokat attól függően, hogy melyik országból származunk. Magyarországon sokan használják a szinkronmodellezési környezetet, míg a németeknél nem olyan népszerű. Volt olyan résztvevő, aki hiányolta a szinkron környezet fejlesztéseit, mert neki az fekszik jobban. Egy brazil srác azt “kifogásolta” hogy a Solid Edge-t Teamcenterrel használva a lokális tárterület elérhető a felhasználó számára, míg az NX és TC párosítás esetében nem. Ez nálunk magyaroknál úgy csapódik le, hogy de jó, hogy elérhető, mert nagyobb szabadságot kap a tervező, hisz hivatalosan nem támogatott folyamatokat is bevethet a gyorsabb feladatelvégzés érdekében.

Publikus Solid Edge 2023 újdonságok

Ez a Solid Edge verzió is sok újdonságot fog tartogatni. Kezdjük is ott rögtön, hogy igazodik a Siemens Digital Industries Software belső szoftverszámozási előírásához az az Solid Edge 2210-es verzióról beszélünk, ami azt jelenti, hogy 2022. októberében jelenik meg. Nem kell megijedni, nem fogják átszámozni a szoftvert, a Solid Edge 2023 lesz elérhető. Nem csak a számozás, hanem a felhasználói felület is igazodik a Siemens belső szoftverfejlesztési szabályzatához és ezért is kap új külsőt a szoftver. A modelltörténet/szereléstörténet ablaka is átalakul, ami konzekvensebb működést eredményez. Forrás: link

Capture

További fejlesztések:

  • Vázlatrégiók elérhetőek lesznek a hagyományos modellezésben, ami felgyorsítja és leegyszerűsíti az alkatrészek létrehozását.
  • Szinkron módosítások elérhetőek lesznek hagyományos modellezési környezetben is.
  • Modell alapú termékinformáció (MBD) abba az irányba nyit, hogy ne kelljen 2d-s rajzot használni, ha mégis, akkor ne kelljen kétszer dolgozni.
  • Vizuális robbantásnak köszönhetően pillanatok alatt ideiglenes robbantott nézet készíthető

Találkozás a fejlesztőkkel

Talán az egyik legjobb dolog, amiért megéri elutazni a tengeren túlra. Az európai képzésen erre nincs lehetőség, így az érdekérvényesítő képesség is sokkal alacsonyabb. Ez úgy néz ki, hogy néhány órára beülnek a Fejlesztésvezetők, Product Managerek, hogy szervezett formában meghallgassák a véleményünket, kéréseinket, igényeinket. Sokkal kulturáltabb és hatékonyabb, mint mondjuk a parlamentben az azonnali kérdések órája, de ez nem meglepő. Idén én műhelyrajzi, SE-TC integráció és szerelési fejlesztésigényeket tolmácsoltam az érintettek felé. A fejlesztői oldalról Sudha Srikakolapu, Jeff Walker, Ricky Black, Oliver Duncan állta a kéréseinket és kérdéseinket. Az utolsó napra kértem egy személyes konzultációt a Solid Edge – Beágyazott komponensei miatt. A fő ok az, hogy ebben a megoldásban nagyon sok potenciált látunk, ezért akartam a fejlesztőknek több infót, iránymutatást adni, ahol Marcelo Martins is jelen volt. Az amerikai üzletfejlesztőkkel is jó beszélgetéseket lehetett folytatni szakmáról, versenytársakról, a jövőről.

Munka mellett jut idő szórakozásra is

A szerevezők arra is odafigyelnek, hogy a munka mellett legyen idő a kikapcsolódásra, a kötetlen beszélgetésre is. Minden évben mást igyekeznek kitalálni, idén egy baseball meccsre mentünk el. Egy igazi népünnepély volt, habár valami alacsonyabb osztályú bajnokságban szereplő csapatok mérkőzéséről volt szó. Töredelmesen bevallom, hogy a baseball szabályairól fogalmam sem volt és most sem tudok sokkal többet, de megígérem, hogy elolvasom itt. Ettől függetlenül érdemes volt ott lenni, az unalmasabb pillanatokban a brazilokkal jókat beszélgettem az európai fociról.

Minden jó, ha jó a vége mondja a magyar szólás, és miután sikeresen hazaérkeztem a csomagjaimmal együtt elmondhatom, hogy tényleg jól és hasznosan telt a szakmai utam.

Ui.: Solid Edge 2023 bejelentés EPLM módra

Minden évben törekszünk arra, hogy az új verzióról kellő információt osszunk meg az érdeklődőkkel. A hivatalos nemzetközi bemutatót követően október 13-án és 14-én webinárt tartunk a Solid Edge 2023 újdonságairól, lehetőségeiről.

Solid Edge 2023

A webinar megtekintése az archívumban: link

 

Ügyféltámogatási vezető, szakterületei a gépészeti tervezőrendszerek (kiemelten a Solid Edge) és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazások szakmai támogatása. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott a 2D-s számítógépes rajzolással, majd később egy nehezen használható CAD szoftverrel, amitől szabadulni akart minden áron. Az élet úgy hozta, hogy az egyetemen találkozott egy lánnyal (későbbi felesége), aki Solid Edge-t tanult így általa ismerkedett meg a programmal. Tanulmányai után pénznyerő automatákat terveztett 2007-ig, majd ekkor váltott, és Solid Edge terméktámogató mérnökként folytatta pályafutását. A 2012-es változások hatására ügyféltámogató mérnök pozícióba lépett be az Enterprise Group – PLM üzletágába, ahol a szoftverek mellett az ügyfelekre is jobban fókuszál. A Solid Edge ügyféltámogatási csapatát 2015-től vezeti, kollégáival az a céljuk, hogy minél több elégedett ügyfelet tudhassanak a soraikban. Feladatköre a kollégái szakmai koordinálása, az értékesítési folyamat segítése, bemutatók tartása, új technológiák felkutatása és implementálása, valamint szakmai együttműködés a fejlesztőkkel. Hisz a folyamatos tanulás fontosságában, a privát szakmai blogján (solidedgest.wordpress.com) a következő gondolat szerepel Henry Fordtól:
“Akárki, aki abbahagyja a tanulást, öreg, legyen bár 20 vagy 80 éves. Akárki, aki folyamatosan tanul, fiatal marad. Az élet legnagyobb dolga az, hogy az eszedet fiatalon tartsd.” Az ügyfeleitől ő is sokat tanul, minden nap egy új lehetőség a tudás megszerzésére és továbbadására. Az elmúlt évtizedben számtalan barátot köszönhet a Solid Edge-nek Szegedtől Győrig vagy az Egyesült Államoktól Indián át Új-Zélandig.

A szerző további cikkei »

Archívum