NX karácsonyi különkiadás

Egy nagyon emlékezetes esztendő

Minden év elején, amikor a céges évértékelő értekezletet tartjuk, van egy mottónk, egy rövid mondat, ami az aktuális évünknek a jelmondata. Őszintén az ideire már nem is emlékszem, de arra igen, áprilisban már úgy gondoltam, lehetne ez is: 2020, a túlélés éve.

Itt vannak az ünnepek, kicsit kipihenhetjük a 2020-as fáradalmakat. Hosszú volt az idei év mindenki számára, tele változásokkal, bár ezt senkinek nem kell bemutatni. A sok megpróbáltatás mellett, azért számos jó dolog is történt. Az egyik ilyen kihívásokkal teli, ugyanakkor abszolút sikeres történetet fogom ebben a cikkben elmesélni.

Köret a főfogás mellé

Az NX 1926-os szériája a végéhez ért, december 11.-én megjelent az NX 1953, mint új főverzió, természetesen tele újdonságokkal. Erről majd egy következő cikkben részletesebben értekezni fogok, de addig is lássunk néhány „core” területet, ahol fejlesztések történtek. Új modell összehasonlítási lehetőségünk van, továbbfejlesztették a „Unite” vagyis egyesítés parancsot, új funkcióval bővült a furat létrehozás, körkörös vagy téglalap mintát fel lehet ismertetni és meg lehet változtatni a minta típusát, elemek kiosztását, valamint az új vázlat környezet immáron alapértelmezett. Persze szinte minden modulban találhatók újdonságok, ebből egyet emelnék ki, a szívemhez közel álló Mold Wizard-ot, ahol a kilevegőzés elkészítésére hoztak létre egy nagyon klassz új funkciót.

NX 1953 Mold Wizard egyik újdonsága

 

NX és az oktatás

Számunkra ugyanolyan fontos az ipari ügyfelek teljes körű támogatása, mint az egyetemi hallgatóké. A Siemens az NX és a Solid Edge szoftverek használatához ingyenes lehetőséget biztosít a tanulók számára. Ez előny mindazoknak, akik el szeretnének indulni a CAD-CAM világában, egy megbízható szoftverrel. Vannak azonban egyedi kérések is, amik közül egy ilyen történetet most részletesen ki is fejtek.

Egyik októberi délután kaptunk egy e-mailt Szabó Dávid,  Miskolci Egyetem gépészmérnöki hallgatótól, hogy szakdolgozatát, mely egy fröccsöntő szerszám tervezéséről szólna, szeretné az NX Mold Wizard moduljával megvalósítani. Őszintén nem sokat gondolkodtam, rögtön írtam is neki a választ. Először meg akartam róla bizonyosodni, hogy tényleg komolyan gondolja és szívét – lelkét beleadná, ugyanis egy ilyen projekt rengeteg időt, energiát, tanulást igényel. Eszembe jutott, amikor én is annyi idős voltam, mint ő és nekem is megadatott egy olyan mentor, akinek a szakmai alapokat és a szerszámtervezés iránti szeretetemet köszönhetem.

A válaszokat hamar meg is kaptam, melyekből világossá vált, Dávid elhivatott és képes lesz elérni a kitűzött célt. Feszített tempóban haladtunk végig, heti többször több órán át konzultáltunk. Meg voltak a mérföldkövek mikor meddig kell eljutni. Ha kérdés volt Dávid hívott, volt, hogy vasárnap a Pilis tetején tekertem, mikor csörgött a telefon, de konzultációra mindig volt idő. Azt gondolom, hogy mindkettőnk hozzáállása kellett a sikerhez, ami abban nyilvánult meg, hogy a szakdolgozat határidőre, a megfelelő minőségben elkészült. Le a kalappal Dávid előtt, akinek nem csak az NX Mold Wizard moduljával, de a műanyag fröccsöntés témakörével is meg kellett ismerkednie, igen rövid idő alatt.

Dávid szemszögéből

Megkértem Dávidot, ha már a szakdolgozat kapcsán úgyis lendületben van írás tekintetében, írja le pár sorban, ő hogyan élte meg az együttműködést. Válaszát változtatás nélkül közlöm:

“Szabó Dávid vagyok a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar végzős hallgatója.

Végzős diákként az egyik legnagyobb kihívást jelentő feladat a diplomamunka megírása. Választott témám egy fröccsöntő szerszám elkészítése volt és az ezzel kapcsolatos kutatásaimat már az előző évben elkezdtem. Az előismeretek megszerzése után rátérhettem a terv kivitelezésére, az ehhez szükséges tervező programot (Siemens NX) az egyetem a rendelkezésemre bocsátotta.

Mivel a programmal kapcsolatos felhasználói ismeretekkel nem rendelkeztem, szükségem volt olyan alapok megszerzésére, amivel el tudtam kezdeni a tervezés lépéseit.

Az interneten történő keresgélés során hamar rátaláltam az Enterprise Group PLM üzletágának ezzel a témával kapcsolatos cikkeire. Itt többek között felfigyeltem Krisztián bejegyzéseire és úgy döntöttem, hogy felveszem vele a kapcsolatot. A megadott oldalon írtam számára egy üzenetet, amire másnap választ is kaptam. Már az első üzenetében nagyon segítőkész volt, és gyorsan át tudtuk beszélni, hogy miről lenne szó. A további üzenetváltások során átfogóbb képet kapott a célokról, és úgy döntött, hogy segít nekem elsajátítani a program használatát. Ettől kezdve Krisztián vállalta, hogy hetente legalább egyszer, néhány órás távoktatás keretében átnézzük a főbb lépéseket. Ha volt kérdésem, bármikor- még akkor is, ha éppen túrázott- kereshettem .

Örülök, mert a vele való munka során ebben a másfél hónapban olyan tudásra tettem szert, melynek segítségével megalkottam egy kész szerszám modelljét és sikeresen elkészítettem diplomamunkámat.”

A harci feladat

Nézzük meg pár mondatban, mi is volt a feladat. Adott volt egy 3D nyomtatásra szánt maszk fő eleme, amelyet először fröccsöntési eljárással gyártható állapotra kellett átalakítani. Külön szépsége a sztorinak, hogy a kiindulási modell STL fájlformátumú volt, tehát egy Reverese Engineering várt ránk első körön. Miután átmodelleztük tervezett testé a maszkot, Dávid átalakította gyártás helyessé, hogy szépen kiformázható legyen a formaüregből.

Ezután következett a projekt érdemi része, mely során Dávid készített egy folyásanalízist, majd jöhetett az osztás. Ezt követte a fészkek kialakítása és a szerszámház kiválasztása. A végső feladat a normáliák elhelyezése volt, mely során kialakította a mozgó oldal kilökő rendszerét, az álló oldalon a hidegcsatornát és a komplett szerszámhűtést. A végeredmény magáért beszél, minden furat a helyén, minden kibontás szépen, gyártáshelyesen kivitelezve.

Még egyszer gratulálok Dávidnak, remélem a bírálata és a prezentációja is sikeres lesz és ki tudja, ha egyszer a fröccsiparban találja magát a jövőben, az alapok már ott lesznek a kezében.

Zárásképp

Legközelebb januárban találkozunk új cikkekkel, új tartalmakkal, ami az NX-et illeti, rengeteg klassz dologgal készülünk nektek a következő évben. Addig is COVID mentes, nagyon kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek és őszintén remélem, hogy a 2020-as erőpróba után, mindenki erősebben tér vissza és sikerekben gazdag 2021 előtt áll.

Ügyféltámogató mérnök szakterülete Gépészmérnök. Jelenlegi munkája előtt 4 évig dolgozott konstruktőrként egy műanyag és gumi szerszámokkal tervező és gyártó cégnél.  Géptervező gépészmérnöki és műszaki menedzsment projektmérnöki diplomával rendelkezik.

A szerző további cikkei »

Archívum