10+1 dolog, amit 10 éve nem szimulálhattunk II. – VEM

Ebben a bejegyzésben a Solid Edge Simulation újdonságaiból szemezgettem, illetve az egyik „új” modult a Generatív Designt mutatom be, ami az utóbbi 10 évben jelent meg.

4. Hidrosztatikus nyomás

Ez az újdonság a Solid Edge 2022-ben érkezett meg. A 2023-asban is kapott plusz funkciót, melyet az SE2023 újdonságok konzultációnkon, illetve a hozzá tartozó videókban is megtekinthettek. Ezzel az újdonsággal tartályokban kialakuló folyadéknyomást vizsgálhatjuk meg, pontosabban nem a folyadéknyomást, hanem azt, hogy az hogyan nyomja a tartály falát. Ez az eset a következő képen látható.

Ebben az esetben a falra egy lineárisan növekvő nyomás hat, amit a ro*g*h-val tudunk kiszámolni. A Solid Edge Simulation is a képletet kérdezi vissza oly módon, hogy meg kell adnom a közeg sűrűségét, a gravitációs gyorsulás nagyságát, illetve a víz felszínének „magasságát”.

Az így beállított peremfeltétellel a folyadéknyomás és az abból eredő alakváltozások és feszültségek meghatározhatóak.

 

5. Új hálózó és a régi ráncfelvarrásai

2022 egy nagyon jó év volt a végeselemes hálózó szempontjából.

Két dolog történt, az első az volt, hogy a hagyományos hálózót még robusztusabbá tették, illetve a hálózót és az eredmények megjelenítését gyorsabbá tették. A sebesség növekedést nem vesézném ki, hogy az miért jó. Viszont a robusztusság azt jelenti, hogy ha színes ábrát szerettem volna készíteni és egy 3 mm-es falvastagságú testet be szerettem volna hálózni 30 mm-es elemekkel, akkor a hálózó még csak-csak megcsinálta a hálót, de a megoldó kiírta, hogy túl nagy a számolási hiba és feladta a harcot. Kicsit kétélű a dolog, mert azóta nagy számolási hibával is lefutnak a szimulációk, viszont lett egy menedzser kompatibilis színesábra készítőnk. Így a „gyorsan kellett villantanom egy képet a vezetőségnek, és nekik jó lesz ez is” szimulációk előbb lefutnak. Ezzel az újdonsággal, illetve visszaemlékezéssel erre az újdonsággal nem azt szeretném mondani, hogy mindenki ritka hálóval nem méréssel összehasonlítható szimulációkat futtasson, hanem azt, hogy könnyebben és gyorsabban használható lett a SE Simulation.

A másik dolog a Fejlett háló. Ez egy új algoritmus, mely egy picit máshogy hálózza be a testet, de nem ez benne a tuti dolog, hanem az, hogy nem csak analitikus B-REP geometriát tud hálózni, hanem hálómodelleket is (azaz STL-t, szkennelt testeket…). Ezzel az új hálózóval innentől a konvergens és a reverse engineering-es modellek is „egy gombnyomásra” hálózhatóvá és szimulálhatóvá váltak.

Zárásként ehhez az újdonsághoz, csak annyit tudok hozzátenni, hogy egy jó és az érdekes helyen kellően sűrű háló fontos, mivel így lesznek a szimulációk méréssel összehasonlíthatóak és megbízhatóak, ezért is születtek meg mind a hét Kellően sűrű a hálóm? blogbejegyzés. Ezek az újdonságok felgyorsítják és megkönnyítik a munkát a nem túl sűrű, hanem kellően sűrű háló létrehozásához!

6. Generative Design

A Generativ Design egy tök jó funkció. Mint minden optimalizációs modult kétféleképen lehet felhasználni.

  • Az egyik, hogy gondolkozzon helyettem és mondja meg, hogy hogyan kell kinéznie annak a testnek, amit vizsgálok. Ebben az esetben azt várom el a szoftvertől, hogy modellezek egy „kockát” (azaz egy befoglaló testek vagy térfogatot) és a Generativ Design algoritmusa azon belül építse fel nekem azt a testet amire szükségem van.
  • A másik opció, hogy tapasztalt tervező vagyok és már tudom, hogy mit szeretnék csinálni és a végső terméken szeretnék csiszoltatni egy kicsit. Ebben az esetben a meglévő majdnem kész termékből lefaragtatok a tömegből pár százalékot.

A Generatív Design pár webinárban már használtam, ezek közül a négykerekű bicajos látható a következő videóban:

SPOILER: ez a videó a következő bejegyzésben is elő fog jönni 😉

 

Ez a blogbejegyzés csak a Solid Edge Simulationre és a Generatív Designra koncentrált és az utóbbi 1-2 évre. Tíz év távlatából ez csak a jéghegy csúcsa, illetve ezek azok az újdonságok, amik nekem tetszettek, biztos vagyok benne, hogy kihagytam jópárat, ami az ipari felhasználóknak a napi munkáját megkönnyítik. Hasonló könnyedséggel kezelve készül a 10+1 dolog blogsorozat többi része is, amik a következő linkeken érhetőek el:

 

10 éves blogsorozatunk további részei (olyanoktól, akik jóval régebb óta dolgoznak itt mint én):

Archívum