10+1 dolog, amit 10 éve nem szimulálhattunk IV. – Multifizika és 1D-s CFD

Ebben a bejegyzésben az utóbbi 10 évből olyan új (illetve akkor amikor megjelent akkor új) funkciókat vettem elő, melyek a Simcenter FLOEFD multifizikai funkcióit, illetve a külsőteres (nap)sugárzásos funkcióit, illetve a Simcenter Flomaster for Solid Edge 1D-s CFD szimulációs szoftver egyes funkcióit mutatja be.

9. multifizika: Elektromágnesesség és szilárdságtan Simcenter FLOEFD-n belül.

A FLOEFD-ben a 2021.1-es verzióban jelent meg a multifizikai szimuláció, ez előtt „csak egy CFD” szoftver volt, azóta viszont a CFD mellett EMAG és VEM is van a modulok között. Ennek az újdonságnak a #SimcenterSzerda sorozatunkban szenteltem két részt, melyek közül egyiket beillesztettem ide a blogba (a másik rész ingyenesen megnézhető a #SCSzerda sorozaton belül, viszont ehhez a blog, illetve a support oldalon leírtak szükségesek).

10. napkollektorba beeső fény vizsgálata

A következő videón az látható, hogy van egy épületem és akörül egy pár napelem. Ezeknél a napelemeknél a beérkezett fény mennyiségét vizsgáltam. Utóbbi években ahhoz, hogy ezt így le tudjam futtatni számos újdonság érkezett, ilyen például a Turbidity, illetve a 2010-es évek közepén jelent meg az is, hogy napsugárzás vizsgálatánál meg tudom adni azt, hogy milyen városban, melyik nap és melyik órában vizsgálom a nap sugárzását.

A napkollektorok által vetett árnyék, illetve a sugárzás a következő videón látható:

Az előző videóhoz a magyarázó ábra:

Ahogy a videó végén is látható volt, a beérkező napsugárzást, illetve az egyes testek hőmérsékletét is nyomon tudjuk követni. Illetve a FLOEFD-ben olyan paramétereket is meg tudunk figyelni, amik nincsenek benne a szoftverben. Utóbbira példa az árnyék (Shadow) paraméter, amihez a következő ábrán látható egyéni jellemzőt hoztam létre, és beállítottam hozzá egy fehértől feketéig terjedő színskálát.

Ja és amit még kihagytam, hogy ehhez a szimulációhoz elég az alap FLOEFD, nem kell hozzá semmilyen extra kiegészítő.

Ennek a videónak az ötlete két irányból jött. Az egyik ez a LinkedIn post, ahol egy napelem látható, amivel az egyik ügyfelünk szimulált (ők a szélterhelést vizsgálták), míg a másik az ELTE TTK podcast Hogyan segíthetnek a napraforgók a napelemek tájolásában? | S3E3 epizódja, mely YouTube esetén ITT érhető el (igaz én utazás közben hallgattam meg az egyik podcastes platformokon).

10+1. 1D-s CFD szimuláció

Az első bejegyzésben írt utazás és nosztalgiahullám zárásként meg kell említenem a két ország közötti sok különbség egyikét, ami a kávézás. Itthon feketén, azaz tej és cukor nélkül szoktam inni egy hosszúkávét. Ez már jó sok éve így van és már meg is szoktam róla feledkezni, hogy mondjam, hogy nem kérek tejet és cukrot a kávéba, mert vagy megkérdezik, hogy kérek-e tejet vagy a cukor mellé az alátétre kapok egy tejszínt. Valószínűleg, ha ezt mondom akkor nem futok bele (egy kivételtől eltekintve) minden egyes alkalommal abba, hogy a kávéba beleöntöttek kb. 1 ujjnyi tejet. A cukrot szerencsére külön adták, így azt már én dönthettem el, hogy belerakom-e vagy sem.

A Solid Edge szimulációs portfóliójának egyik új eleme a Simcenter Flomaster for Solid Edge, mellyel készítettem egy hat részes „tutorial” sorozatot a #SimcenterSzerda részek egyikeként. A következő beillesztett SC szerda részben azt nézhetitek meg, hogy hogyan képzelem el egy kávéfőző működését és annak 1D-s hő- és áramlástani szimulációját.

Ehhez a videóhoz még annyit hozzá kell tennem, hogy a Simcenter Flomaster for Solid Edge 2023 megkapta a szabványos Siemenses kezelőfelületet. Így az idei évtől az új kezelőfelülettel szebb és könnyebben használható a Flomaster.

 

Az elmúlt 10 évben megjelent számos újdonságok közül én ezt a 11 újdonságot emeltem ki. Bízom benne, hogy mindenki talált benne egy-egy új dolgot, amennyiben nem, akkor egy kicsit tudott nosztalgiázni.

Visszatérve az első blog első gondolataira (csak, hogy az első gondolattal zárjak), ezt a nosztalgikus blogsorozatot itt a nyíllal jelölt helyen találtam ki a kikötőnél, így ha legközelebb arra járok akkor még ezen a blogsorozaton is nosztalgiázhatok ott.

Ennek a 10+1-es listának a bejegyzései a következő linkeken érhetőek el:

 

10 éves blogsorozatunk további részei (olyanoktól, akik jóval régebb óta dolgoznak itt mint én):

Archívum